Opgeladen: 14-1-2017
Opgeborgen in: Ongewone anabole middelen, Insulineversterkers, Plantaardige extracten
Translation: No translation yet

Kudzu, de metabole activator van spiercellen

Om jelui de waarheid te zeggen: we worden soms wel een beetje kriegel van al die dierstudies uit Aziatische landen, waarin het ene na het andere obscure extract moddervette muizen verandert in topfitte hulkbeesten. En dus schrijven we alleen nog over de allerleukste. Zoals die ene over over de anabole werking van Kudzu, die Zuid-Koreaanse herbologen, verbonden aan Dongguk University, onlangs publiceerden in Nutrients.

Kudzu
Kudzu - wetenschappelijke naam: Pueraria lobata - is een Aziatische klimplant. Traditionele Japanse genezers gebruiken extracten van de wortels al eeuwenlang tegen diarree, stijve spieren en diabetes, en recent duiken extracten van deze plant op in sportsupplementen en afslanksupplementen. Al wat langer stopt de supplementenindustrie diezelfde extracten ook in producten die vrouwen aan grotere borsten zouden moeten helpen. Meestal zit er in die extracten vooral puerarin, een versuikerd isoflavon.

Studie
Kudzu, de metabole activator van spiercellen
De onderzoekers verdeelden jonge muizen in vijf groepen.
1. Een groep kreeg gedurende 16 weken een standaarddieet [Normal Diet; ND]
2. Een groep kreeg gedurende 16 weken voer waarin extra vet was verstopt [High fat Diet; HFD]
3. Een groep kreeg gedurende 16 weken voer waarin extra vet was verstopt, maar ook elke dag een betrekkelijk lage dosis Kudzu-extract. Het humane equivalent van die dosis was ongeveer 800 milligram extract per dag [HFD+RP100]
4. Een groep kreeg gedurende 16 weken voer waarin extra vet was verstopt, maar ook elke dag een wat hogere dosis Kudzu-extract. Het humane equivalent van die dosis was ongeveer 2400 milligram extract per dag [HFD+RP300]
5. Een groep kreeg gedurende 16 weken voer waarin extra vet was verstopt, maar ook elke dag een dosis metformin. Het humane equivalent van die dosis was ongeveer 2000 milligram metformin per dag [HFD+Met250]

De onderzoekers dienden zowel het extract als de metformin oraal toe. Volgens een HPLC-analyse was in het gebruikte extract puerarin één van de belangrijkste bestanddelen.


Kudzu, de metabole activator van spiercellen


Kudzu, de metabole activator van spiercellen


Resultaten
Suppletie met Kudzu verminderde de toename van het lichaamsgewicht, zie je hierboven. Dat was waarschijnlijk vooral het gevolg van een beperking van de groei van de vetreserves.


Kudzu, de metabole activator van spiercellen


Kudzu had een positief effect op de insulinegevoeligheid. Die nam af door het high fat diet, en daardoor hadden de muizen in de HFD-groep na een periode van vasten meer insuline en glucose in hun bloed dan muizen in de ND-groep. Kudzu normaliseerde die verhoogde insuline- en glucosespiegel tot op zekere hoogte.


Kudzu, de metabole activator van spiercellen


Kudzu, de metabole activator van spiercellen


De omvang van de spiermassa was bij de vetgemeste muizen minder dan die bij muizen die standaardvoer hadden gekregen. Kregen de muizen ook Kudzu-extracten, dan bleef die afname achterwege. Dat kwam waarschijnlijk vooral doordat het extract in de spieren signaalmoleculen als AMPK en PGC-1-alpha activeerde.


Kudzu, de metabole activator van spiercellen


Kudzu, de metabole activator van spiercellen


In reageerbuizen stelden de Koreanen spiercellen bloot aan zowel Kudzu-extracten als puerarin, en zagen dat daardoor de cellen sneller en grotere spiervezels vormden. Kudzu en puerarin hebben kennelijk een anabole werking.

Conclusie
"The present study demonstrates that root extract of Pueraria lobata can prevent diet-induced obesity, glucose tolerance, and skeletal muscle atrophy in a mouse model of obesity", resumeren de Koreanen. "In addition, root extract of Pueraria lobata and its main component, puerarin, greatly improved mitochondrial function and myotube differentiation in skeletal muscle cells in vitro."

"The mechanism responsible for these effects of root extract of Pueraria lobata action is considered to be related to the promotion of energy metabolism in skeletal muscle, probably in association with increased PGC-1-alpha levels."

"It would appear that root extract of Pueraria lobata has potential application for reasons of the prevention and treatment of obesity and metabolic syndrome."

Even zeuren
Het zou zomaar kunnen dat Kudzu deze fraaie effecten niet in mensen heeft, zo vrezen wij. We vonden een Japans onderzoek uit 2008, waaruit blijkt dat bacteriën in de humane spijsverteringsorganen puerarin kunnen omzetten in het pseudo-oestrogene equol. [Biol Pharm Bull. 2008 Aug;31(8):1621-5.]

Bron:
Nutrients. 2017 Jan 4;9(1).

Meer:
Humane studie: mistletoe versterkt effect krachttraining (6-1-2017)
Japans kruidensupplement Kamishimotsuto vergroot de anabole respons op training (30-1-2016)
Paederia foetida verhoogt testosteronspiegel en heeft anabole werking (30-12-2012)


Het natuurlijke anabool uit Aspergillus awamori is dibutoxybutane
"In conclusion, the present study supports the idea that dibutoxybutane suppresses proteolysis and promotes growth in skeletal muscle."

Dierstudie: ecdysterone en turkesteron werken anabool
Amerikaanse onderzoekers hebben bevestigd wat een paar dozijn Russische studies ook al beweerden: ecdysteroïden, de plantaardige steroidverbindingen in bijvoorbeeld spinazie, hebben een anabole werking.

Diosgenin, het plantaardige anabool in Smilax en Yam
Twintig, dertig jaar geleden slikten duizenden bodybuilders extracten van planten als Smilax officinalis en Dioscorea esculenta. Ze bevatten het steroidachtige diosgenin.