Opgepoetst: 24-5-2022
Opgeladen: 12-6-2014
Opgeborgen in: Plantaardige steroïden, Ongewone anabole middelen
Translation: Diosgenin, the plant steroid in Smilax and Yam (28-6-2014)

Diosgenine, het plantaardige anabool in Smilax en yam

Twintig, dertig jaar geleden slikten duizenden bodybuilders extracten van planten als Smilax officinalis [of sarsaparilla] en Dioscorea esculenta [de wilde yam]. Ze bevatten het steroidachtige diosgenine. En verhip. Volgens een Japanse dierstudie die in 2014 verscheen in de Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology heeft diosgenine inderdaad een anabole werking.


Diosgenine, het plantaardige anabool in Smilax en Yam


Smilax
Nam je supplementen met Smilax, dan steeg je testosteronspiegel, vertelden supplementenbedrijven dertig jaar geleden. Onwaarschijnlijk, wist iedereen met een beetje biochemische kennis. Steroidachtige stoffen als diosgenine kunnen in het lichaam niet omzetten in testosteron. Toch suggereren onverdachte studies dat diosgenine in cellen anabole processen opstart. Ook volgens de dierstudie die onderzoekers van Ritsumeikan University in Japan publiceerden in de Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology is diosgenine misschien interessant voor sporters die hun spiermassa willen vergroten.


Diosgenine, het plantaardige anabool in Smilax en Yam


Studie
Diosgenine, het plantaardige anabool in Smilax en Yam
De Japanners vroegen zich af of diosgenine, dat in chemisch opzicht wel een beetje lijkt op DHEA, net als DHEA de opname van glucose door spiercellen verhoogt. Daarom injecteerden ze diosgenine in de dunne darm van ratten met diabetes.

Als de ratten volwassen mensen waren geweest die gewoon diosgenine hadden geslikt, dan hadden ze ongeveer 150-200 milligram diosgenine gekregen. [DIO]

Resultaten
Door de toediening van diosgenine daalde de glucosepiegel. Dat gebeurde uiteraard niet in dieren die geen actieve stoffen hadden gekregen [CON], en ook niet dieren die behalve diosgenine ook een remmer van het enzym 5-alpha-reductase hadden gekregen [DIO-In].

5-Alpha-reductase zet DHEA en testosteron om in DHT. Die omzetting is cruciaal voor anti-diabetes-effect van DHEA, en kennelijk ook voor dat van diosgenine.


Diosgenine, het plantaardige anabool in Smilax en Yam


Diosgenine, het plantaardige anabool in Smilax en Yam


Diosgenine verhoogde in de spieren - en trouwens ook in het bloed - de concentratie DHEA en DHT. De stijging van de DHT-concentratie in de spieren bleef achterwege als de ratten ook de 5-alpha-reductase-remmer hadden gekregen.

Diosgenine schakelde in de spieren de anabole schakelaars Akt en protein kinase C aan. Op die manier verhoogde diosgenine in de spieren de aanmaak van de glucosetransporter GLUT4, en stimuleerde diosgenine GLUT4 ook om naar de membraan van de spiercel af te reizen en daar ook daadwerkelijk glucose uit de bloedbaan op te nemen.


Diosgenine, het plantaardige anabool in Smilax en Yam


Diosgenine, het plantaardige anabool in Smilax en Yam


De Japanners deden dezelfde experimenten met yam-poeder. De uitkomsten waren p[raktisch identiek.

De onderzoekers snappen niet hoe diosgenine de DHEA- en DHT-concentratie verhoogt. Zet diosgenine dan toch om in DHEA? Of doet diosgenine iets met enzymen die betrokken zijn bij de steroidproductie?

Financiering
De studie is bekostigd door de Japanse overheid.

Bron:
J Steroid Biochem Mol Biol. 2014 Sep;143:152-9.

Meer:
Supplement met yam (bron van diosgenine) verhoogt DHT-spiegel in sporters (19-10-2020)
Japanse yam Dioscorea esculenta (bron van diosgenine) is een DHT-booster (18-10-2020)


Plantensteroid diosgenine schakelt anabole signaalroute aan Smilax, de incidenteel dodelijke testosteronbooster Rampzalige uitkomsten: 4 supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenine getest

Plantensteroid diosgenine schakelt anabole signaalroute aan
Diosgenine was ooit een grondstof voor de steroidindustrie, die ook wel eens opdook in onzinsupplementen. Maar nu...

Smilax, de incidenteel dodelijke testosteronbooster
Bizar medisch horrorverhaal dat je weer mag vergeten. Smilax bevat diosgenine.

Rampzalige uitkomsten: 4 supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenine getest
In deze capsules zaten gemodificeerde analogen van diosgenine.