Opgeladen: 9-10-2020
Opgeborgen in: Ongewone anabole middelen, Anabole hormonen uit planten, Plantenextracten
Translation: Dioscorea esculante supplement boosts DHT in athletes (10-10-2020)

Supplement met yam verhoogt DHT-spiegel in sporters | Onderzoek uit Japan

Gisteren verveelden we onze gewaardeerde lezers met een Japanse dierstudie, waarin Dioscorea esculenta in spieren van labratten de concentratie van het androgeen-anabole hormoon DHT verhoogde, en daardoor de spiergroei versnelde. De auteurs van die dierstudie publiceerden recent een humaan onderzoek in de Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition waarin Dioscorea esculenta eenzelfde effect lijkt te hebben.

Studie
De Japanners bepaalden bij 15 mannelijke sprinters van gemiddeld 20 jaar, die ook nog eens een paar keer per week met gewichten trainden, hoeveel DHEA, DHT en testosteron er in hun bloed zat. Dat deden de onderzoekers ook bij een controlegroep van even oude en gezonde mannen, die niet intensief bewogen.

Uit die vergelijking bleek dat de atleten minder steroidhormonen in hun bloed hadden dan de mannen in de controlegroep.


Supplement met yam verhoogt DHT-spiegel in sporters | Onderzoek uit Japan


Supplement met yam verhoogt DHT-spiegel in sporters | Onderzoek uit Japan


Vervolgens verdeelden de onderzoekers de sprinters in 2 groepen. Gedurende 8 weken gaven ze de sprinters in de ene groep elke dag een placebo, en de andere groep pillen met daarin in totaal 2 gram Dioscorea esculenta.

Resultaten
Suppletie met Dioscorea esculenta verhoogde de concentratie hormoon in het bloed van de atleten.


Supplement met yam verhoogt DHT-spiegel in sporters | Onderzoek uit Japan


Supplement met yam verhoogt DHT-spiegel in sporters | Onderzoek uit Japan


Klik op de tabel hierboven voor een grotere versie. Hij vertelt dat de sprinters in de Dioscorea esculenta-groep een beetje meer spiermassa in hun armen opbouwden, en meer kracht ontwikkelden bij de deadlift dan de sprinters in de placebogroep.

Conclusie
"The results suggested that Dioscorea esculenta intake combined with resistance training has further effects on muscle hypertrophy and strength in athletes by restoring secretion of androgen hormones", resumeren de onderzoekers.

Bron:
Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, June 2020, doi: 10.3164/jcbn.19-124.

Meer:
Japanse yam Dioscorea esculenta is een DHT-booster (8-10-2020)
Diosgenine, het plantaardige anabool in yam (12-6-2014)
Plantensteroid diosgenine schakelt anabole signaalroute aan (27-6-2007)


Withaferine-A, een antioestrogeen (en misschien ook een anabool) in ashwagandha Bio103 heeft meer anabole werking dan ecdysteron Niet Hoodia gordonii, maar Hoodia parviflora

Withaferine-A, een antioestrogeen (en misschien ook een anabool) in ashwagandha
Volgens diverse studies verhoogt ashwagandha de testosteronspiegel en stimuleert de opbouw van spierweefsel. Weten we nu waarom?

Bio103 heeft meer anabole werking dan ecdysteron
Onder de bodybuilders die het spul gebruikt hebben, zijn de meningen over ecdysteron verdeeld, maar volgens wetenschappers is ecdysteron wel degelijk effectief.

Niet Hoodia gordonii, maar Hoodia parviflora
Supplementen die Hoodia gordonii zouden moeten bevatten zijn in het half-legale grijze supplementencircuit niet zeldzaam, maar echt goed lopen doen ze niet.