Opgeladen: 20-12-2018
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Plantenextracten, Plantaardige steroïden
Translation: Not Hoodia gordonii, but Hoodia parviflora (21-12-2018)

Niet Hoodia gordonii, maar Hoodia parviflora

Niet Hoodia gordonii, maar Hoodia parviflora
Supplementen die Hoodia gordonii zouden moeten bevatten zijn in het half-legale grijze supplementencircuit niet zeldzaam, maar echt goed lopen doen ze niet. Dat gaat misschien wel gebeuren met de supplementen en functional foods met Hoodia parviflora. Van Brussel mogen ze de Europese markt op. Als de hoeveelheid Hoodia parviflora tenminste niet hoger oploopt dan 9.4 milligram extract per dagdosering.

Hoodia parviflora
Hoodia parviflora [je ziet hem hierboven] is een cactus uit Zuidelijk Afrika, net als Hoodia gordonii. De lokale bevolking gebruikt gedroogde delen van deze planten om honger te onderdrukken, en Zuid-Afrikaanse wetenschappers zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw gaan zoeken naar manieren om afslankmiddelen van deze planten te maken.

Farmareus Pfizer en later Unilever hebben in eerste decennium van in de 21ste eventjes gedacht dat het steroidachtige Hoodia gordonii-bestanddeel p57 een interessant bestanddeel voor afslankmedicijnen of slankmakende functional foods zou kunnen zijn, maar stopten met het onderzoek toen bleek dat gebruikers misselijk van p57 werden.


Niet Hoodia gordonii, maar Hoodia parviflora


Desert Labs
Het Israëlische Desert Labs heeft enkele jaren onderzoek gedaan naar Hoodia parviflora, en is extracten van deze plant op een schaal van betekenis gaan produceren. Ze zijn bedoeld voor supplementen, kauwgum, thee en repen voor afslankers.


Niet Hoodia gordonii, maar Hoodia parviflora


Onderzoek
Volgens door Desert Labs zelf verricht humaan onderzoek verliezen mensen die 40 dagen achtereen een equivalent van 142.5 milligram gedroogd Hoodia parviflora-poeder binnenkrijgen iets meer dan een halve kilo lichaamsgewicht. [J Med Food. 2015 Feb;18(2):250-8.] Zonder dat ze bewust proberen minder te eten of meer te bewegen. En zonder bijwerkingen.


Niet Hoodia gordonii, maar Hoodia parviflora


Niet Hoodia gordonii, maar Hoodia parviflora


EFSA
In 2017 besloot de EFSA dat novel foods met maximaal 9.4 milligram Hoodia parviflora per dagdosering op de Europese markt mochten komen. [EFSA Journal 2017;15(10):5002.] Dat is een stuk minder dan de 142.5 milligram waarmee Desert Labs zulke leuke resultaten boekte.

Wellicht vinden slimme en weinig scrupuleuze chemici nog een manier om onder de EU-regelgeving uit te komen. De actieve stoffen in Hoodia parviflora zijn hoodigosides, en die zijn effectief in bijzonder kleine hoeveelheden. In 142.5 milligram zitten maximaal 1.43 milligram hoodigosides.

Met een goed opzuiveringsproces lukt het misschien toch nog om verrassend effectieve afslanksupplementen te maken. Volledig conform de Europese regelgeving.

Bron:
J Med Food. 2015 Feb;18(2):250-8.

Meer:
Russelioside-B, een natuurlijk afslanksteroid (13-11-2018)
Ashwagandha-steroid withaferin-A gaat overgewicht tegen via leptine (29-9-2018)
In 2 maanden 7 kilo afslanken met Cissus quadrangularis (7-8-2018)


Carnosic acid, een potentieel afslankmiddel uit rozemarijn

Afslanken met Hibiscus sabdariffa

Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango

Carnosic acid, een potentieel afslankmiddel uit rozemarijn
Carnosic acid is een verbinding die van nature voorkomt in kruiden als thijm en rozemarijn, en die prima functioneert als biologisch conserveringsmiddel. En als afslankmiddel.

Afslanken met Hibiscus sabdariffa
Het werkt, maar de effectieve dosis is hoog.

Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango
Sporters die zich voor of na een training willen opladen met koolhydraten, maar beducht zijn voor het effect van koolhydraten op hun vetlagen, zouden het eens met mango kunnen proberen.