Opgeladen: 13-11-2018
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Plantaardige extracten, Plant steroids
Translation: Russelioside-B, a natural fat loss steroid (14-11-2018)

Russelioside-B, een natuurlijk afslanksteroid

Russelioside-B, een afslanksteroid uit een Arabische cactus
Toen Hoodia gordonii nog hip was, leek het er even op dat er eindelijk een effectief afslanksupplement in de pijplijn zat. Niet dus. Maar de Egyptische farmacoloog Essam Abdel-Sattar heeft misschien een waardige vervanger gevonden. In de cactus Caralluma quadrangula vond hij een betrekkelijk eenvoudige steroidachtige stof die in dierstudies werkt als een tierelier.

Studie
Overal op het Arabische schiereiland groeit Caralluma quadrangula. Uit die plant haalden de onderzoekers het steroidachtige russelioside-B, en mengden die stof door het voer van ratten.


Russelioside-B, een afslanksteroid uit een Arabische cactus


Als de ratten volwassen mensen waren geweest, dan hadden ze dagelijks zo'n 200-300 milligram russelioside-B [25 mg/kg] of 400-600 milligram [50 mg/kg] gebruikt.

De dieren kregen gedurende 16 weken voer waarin extra calorieën in de vorm van vet waren verstopt.

Een controlegroep kreeg alleen vetrijk voer zonder actieve stoffen; de dieren in een tweede controlegroep kregen standaardvoer - ook zonder actieve stoffen.

Resultaten
In zowel de relatief lage als de relatief hoge dosering remde russelioside-B de groei van de vetlagen aanzienlijk. De relatief hoge dosis werkte beter dan de lage.


Russelioside-B, een afslanksteroid uit een Arabische cactus


Niet geheel onverwacht remde russelioside-B ook de groei van de vetcellen. [Figuur] Het versuikerde steroid daarnaast de insulinewerking overeind, en beperkte de stijging van HOMA-IR [een maat voor insulineresistentie].


Russelioside-B, een afslanksteroid uit een Arabische cactus


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat russelioside-B werkt op verschillende manieren. Eentje daarvan is dat de steroidachtige stof de toename van de aanmaak van ontstekingsfactoren zoals interleukine 1-beta, interleukine-6 en TNF-alfa vermindert.


Russelioside-B, een afslanksteroid uit een Arabische cactus


Een ander mechanisme is dat russelioside-B cellen meer energie laat verbruiken. Russelioside-B remde de afname van UCP-1 en -2 als gevolg van een energierijk dieet. UCP's maken dat cellen meer voedingsstoffen omzetten in energie, op een minder zuinige manier.


Russelioside-B, een afslanksteroid uit een Arabische cactus


Conclusie
"Russelioside B controlled weight gain, improved lipid profile, and ameliorated inflammatory derangement accompanying diet-induced obesity and insulin resistance", schrijven de onderzoekers. "Further, russelioside B modulated adipokine expression and increased expression and protein level of energy expenditure enzymes."

"Therefore, the overall antiobesity action of russelioside B may be, at least partly, attributed to its anti-inflammatory and adipokine modulating activities in addition to it is favorable effect on energy expenditure."

"Future studies are warranted to investigate the pharmacological actions of russelioside B on important organs such as the liver and to fully explore its compensatory mechanisms against the metabolic effects of high fat feeding in rats."

Bron:
Front Pharmacol. 2018 Aug 30;9:990.

Meer:
Ashwagandha-steroid withaferin-A gaat overgewicht tegen via leptine (29-9-2018)
In 2 maanden 7 kilo afslanken met Cissus quadrangularis (7-8-2018)
Spontaan vet verliezen door suppletie met oleoylethanolamide (29-5-2018)


Beetje beta-cryptoxanthin verlaagt vetpercentage

Alfa-linoleenzuur-diacylglycerol zet de vetverbranding een tandje hoger

Hydroxytyrosol in olijfolie verlaagt vetpercentage

Beetje bèta-cryptoxanthin verlaagt vetpercentage
Suppletie met enkele milligrammen bèta-cryptoxanthin per dag kan het vetpercentage helpen verlagen. Dat blijkt uit al wat oudere Japanse dierstudies en humane studies.

Alfa-linoleenzuur-diacylglycerol zet de vetverbranding een tandje hoger
Suppletie met een paar gram alfa-linoleenzuur-diacylglycerol laat menselijke proefpersonen in een periode van twee weken een afgeknepen half kilootje lichaamsvet verliezen.

Hydroxytyrosol in olijfolie verlaagt vetpercentage
Dagelijkse suppletie met 15 milligram hydroxytyrosol, een stof in olijfolie, verlaagt het vetpercentage.