Russelioside-B, een natuurlijk afslanksteroid
Toen Hoodia gordonii nog hip was, leek het er even op dat er eindelijk een effectief afslanksupplement in de pijplijn zat. Niet dus. Maar de Egyptische farmacoloog Essam Abdel-Sattar heeft misschien een waardige vervanger gevonden. In de cactus Caralluma quadrangula vond hij een betrekkelijk eenvoudige steroidachtige stof die in dierstudies werkt als een tierelier.
Studie
Overal op het Arabische schiereiland groeit Caralluma quadrangula. Uit die plant haalden de onderzoekers het steroidachtige russelioside-B, en mengden die stof door het voer van ratten.
Als de ratten volwassen mensen waren geweest, dan hadden ze dagelijks zo'n 200-300 milligram russelioside-B [25 mg/kg] of 400-600 milligram [50 mg/kg] gebruikt.
De dieren kregen gedurende 16 weken voer waarin extra calorieën in de vorm van vet waren verstopt.
Een controlegroep kreeg alleen vetrijk voer zonder actieve stoffen; de dieren in een tweede controlegroep kregen standaardvoer - ook zonder actieve stoffen.
Resultaten
In zowel de relatief lage als de relatief hoge dosering remde russelioside-B de groei van de vetlagen aanzienlijk. De relatief hoge dosis werkte beter dan de lage.
Niet geheel onverwacht remde russelioside-B ook de groei van de vetcellen. [Figuur] Het versuikerde steroid daarnaast de insulinewerking overeind, en beperkte de stijging van HOMA-IR [een maat voor insulineresistentie].
Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat russelioside-B werkt op verschillende manieren. Eentje daarvan is dat de steroidachtige stof de toename van de aanmaak van ontstekingsfactoren zoals interleukine 1-beta, interleukine-6 en TNF-alfa vermindert.
Een ander mechanisme is dat russelioside-B cellen meer energie laat verbruiken. Russelioside-B remde de afname van UCP-1 en -2 als gevolg van een energierijk dieet. UCP's maken dat cellen meer voedingsstoffen omzetten in energie, op een minder zuinige manier.
Conclusie
"Russelioside B controlled weight gain, improved lipid profile, and ameliorated inflammatory derangement accompanying diet-induced obesity and insulin resistance", schrijven de onderzoekers. "Further, russelioside B modulated adipokine expression and increased expression and protein level of energy expenditure enzymes."
"Therefore, the overall antiobesity action of russelioside B may be, at least partly, attributed to its anti-inflammatory and adipokine modulating activities in addition to it is favorable effect on energy expenditure."
"Future studies are warranted to investigate the pharmacological actions of russelioside B on important organs such as the liver and to fully explore its compensatory mechanisms against the metabolic effects of high fat feeding in rats."
Bron:
Front Pharmacol. 2018 Aug 30;9:990.
Meer:
Ashwagandha-steroid withaferin-A gaat overgewicht tegen via leptine (29-9-2018)
In 2 maanden 7 kilo afslanken met Cissus quadrangularis (7-8-2018)
Spontaan vet verliezen door suppletie met oleoylethanolamide (29-5-2018)
|