Opgepoetst: 13-3-2022
Opgeladen: 11-12-2011
Opgeborgen in: Plantenextracten, Insulineversterkers
Translation: Mango: load up with carbs and reduce fat at the same time? (12-1-2012)

Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango

Sporters die zich voor of na een training willen opladen met koolhydraten, maar beducht zijn voor het effect van koolhydraten op hun vetpercentage, zouden kunnen proberen of ze beter reageren op mango. Voedingswetenschappers van Oklahoma State University ontdekten dat mango de groei van vetdepots afremt.


Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango


Mango
In voedingsland beschouwen alleen nog enkele ultra-orthodoxe fundamentalisten fruit als een verzameling koolhydraten, die je net zo goed kunt inruilen voor een schep geraffineerde suikers. Wie de afgelopen decennia het wetenschapsnieuws heeft gevolgd weet dat fruit, naast mineralen en vitamines, ook phytoverbindingen bevat die de manier verbetert waarop het lichaam omgaat met koolhydraten.

Op de valreep van de vorige eeuw ontdekten Nigeriaanse onderzoekers dat die stoffen ook in de mangoplant zitten. [Phytother Res. 2001 Aug;15(5):456-8.] [Phytother Res. 1999 Sep;13(6):504-7.] Niet voor niets gebruiken Nigeriaanse traditionele genezers extracten van de bladeren van de mangoplant tegen diabetes-2.

Studie
De onderzoekers van Oklahoma State deden een experiment waarin ze muizen 8 weken lang vetmestten met een high-fat-dieet. Een deel van de muizen kreeg voer dat voor 1 of 10 procent uit gevriesdroogde mango bestond, andere muizen kregen fenofibraat of rosiglitazone door hun voer. Fenofibraat is een triglyceridenverlager, rosiglitazone maakt via PPAR-alpha cellen gevoeliger voor insuline. Biomedische wetenschappers gebruiken beide middelen als ze de negatieve gezondheidseffecten van overgewicht willen bestrijden.

Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango
De toevoegingen veranderden niets aan de hoeveelheid vetten, koolhydraten en suikers in het voer.

Resultaten
Het high-fat-dieet remde de groei van de vetvrije massa en stimuleerde de groei van de vetlagen. Door de toevoeging van mango kregen de muizen die een high-fat-dieet kregen net zo'n lichaamssamenstelling als de muizen in de controlegroep die normaal voer [AIN-93M] kregen - en dus niet dik werden.

Vooral de dieren die voer aten dat slechts voor 1 procent uit gevriesdroogde mango bestond reageerden goed. In die groep verlaagde mango de concentratie glucose. Dat zou wel eens kunnen komen doordat bestanddelen van mango de aanmaak van adiponectine verhogen. Adiponectine laat spiercellen meer glucose opnemen.


Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango

Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango

Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango


Conclusie
"A low-dose freeze-dried mango was more effective in a lowering blood glucose concentration than the hypoglycaemic drug, rosiglitazone (50 mg/kg diet), in mice consuming a high fat diet", luidt conclusie van de onderzoekers. "Moreover, freeze-dried mango, similar to rosiglitazone, favourably alters body composition by reducing the percentage of body fat."

Sponsor
Het onderzoek is mede betaald door de Amerikaanse National Mango Board, die de resultaten van dit onderzoek heeft gepubliceerd op zijn website. [mango.org] [offline]

Epiloog
In 2019 publiceerden de onderzoekers van Oklahoma State een humane studie, waarin ze proefpersonen een 'typisch Amerikaans' ontbijt gaven. [Nutr Metab Insights. 2019 Aug 19;12:1178638819869946.]

De ene keer bevatte dat ontbijt ook 50 gram gevriesdroogd mangopoeder, de andere keer niet. De toevoeging van het mangopoeder remde de toename van de glucosespiegel in het bloed van de proefpersonen na het ontbijt.


Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango


De onderzoekers keken ook of mangopoeder positieve effecten had op de antioxidantstatus van de proefpersonen en hun cholesterolhuishouding, maar konden vrijwel niets van enige betekenis vinden.

Bron:
Br J Nutr. 2011 Nov;106(10):1495-505.

Meer:
Door quercetine in rode ui geeft het lichaam spieren voorkeursbehandeling boven vet (5-12-2020)
Zwarte peperextract PipeNig-FL stimuleert spiergroei, remt lichaamsvet (16-11-2019)
Een stof in olijven imiteert in spierweefsel de werking van insuline (26-4-2018)


Pompoen vergroot uithoudingsvermogen en spierkracht Taurine verhoogt opname glucose door spieren Suppletie met kaneelextract vergroot spiermassa

Pompoen vergroot uithoudingsvermogen en spierkracht
Over vijftien jaar laden duursporters voor een wedstrijd niet meer op met pasta, brood en rijst, maar met pompoensoep. Of ze gebruiken supplementen met een extract uit de pompoen.

Taurine verhoogt opname glucose door spieren
In muizen verhoogt taurine de afgifte van insuline en de gevoeligheid van de receptor voor insuline in de spieren. Misschien is taurine nog interessanter voor sporters dan we al dachten.

Suppletie met kaneelextract vergroot spiermassa
Ook als je niet traint met gewichten, kun je in vier maanden tijd meer dan een kilo spiermassa opbouwen als je een supplement met kaneelextract gebruikt.