Opgepoetst: 11-10-2021
Opgeladen: 6-3-2013
Opgeborgen in: Pompoenen, Duursport & voeding, Duursport & suppletie
Translation: Pumpkin boosts endurance capacity and muscle strength (8-4-2013)

Pompoen vergroot uithoudingsvermogen en spierkracht

Over vijftien jaar laden duursporters voor een wedstrijd niet meer op met pasta, brood en rijst, maar met pompoensoep. Of ze gebruiken supplementen met een extract uit de pompoen. Die boute voorspellingen baseren we op een dierstudie van onderzoekers van Providence University in Taiwan, die in 2012 verscheen in Molecules. Volgens dat onderzoek heeft pompoen ergogene kwaliteiten waar je u tegen zegt.


Pompoen verhoogt uithoudingsvermogen en spierkracht


Gezondheidseffecten van pompoen
Pompoen verhoogt uithoudingsvermogen en spierkracht
Hoewel mensen al duizenden jaren pompoenen eten, is er niet zoveel bekend over hun gezondheidsbevorderende werking. Maar die is er wel, weten we dankzij Japans onderzoek. [Biosci Biotechnol Biochem. 2009 May;73(5):1033-41.] In pompoen zit, behalve alpha- en gamma-tocopherol, betacaroteen, cryptoxanthine, luteine en zeaxanthine ook relatief veel nicotinezuur en trigonelline [structuurformules hierboven respectievelijk links en rechts]. Die stoffen verbeteren de opname van glucose door spiercellen. Pompoen doet kennelijk iets met insuline.

Koreaanse onderzoekers ontdekten daarnaast dat een andere stof in pompoen, de secundaire metaboliet dehydrodiconiferyl-alcohol [structuurformule hieronder], de opname van glucose door vetcellen saboteert. [J Biol Chem. 2012 Mar 16;287(12):8839-51.] In reageerbuizen remt de dehydrodiconiferyl-alcohol de aanmaak van PPAR-gamma in vetcellen.

Studie
Pompoen verhoogt uithoudingsvermogen en spierkracht
De Taiwanezen vermoedden op basis van de beschikbare gegevens dat pompoen sportprestaties zouden kunnen verbeteren. Ze maakten een alcoholextract van het gedroogde en zaadloze vruchtvlees van muskaatpompoen en gaven dat aan muizen. De dieren kregen 14 dagen elke dag 0, 50, 100 of 250 milligram extract per kilo lichaamsgewicht.

Resultaten
Na die periode testten de onderzoekers de spierkracht in de voorpoten van de muizen met een grip strength test. Daarbij bepaalden de onderzoekers met hoeveel kracht de dieren zich konden vastklampen aan een metalen pijpje. De suppletie met pompoen maakte de dieren sterker, zie je hieronder.

De onderzoekers bepaalden ook het uithoudingsvermogen van de dieren. Ze bonden een gewichtje aan de staart van de dieren, gooiden ze in een aquarium en keken vervolgens hoe lang de muizen konden blijven zwemmen. De Taiwanezen zagen dat pompoen het uithoudingsvermogen van de dieren verbeterde.


Pompoen verhoogt uithoudingsvermogen en spierkracht


Pompoen verhoogt uithoudingsvermogen en spierkracht


Hoe het extract van pompoen precies werkt blijkt uit de concentratie ammonia [NH3] en glucose in het bloed van de dieren. In rust had pompoen geen effect, [linksonder] maar pal na de zwemsessie vonden de Taiwanezen minder ammonia en meer glucose in het bloed van de dieren die pompoenextract hadden gekregen [rechtsonder].


Pompoen verhoogt uithoudingsvermogen en spierkracht


Pompoen verhoogt uithoudingsvermogen en spierkracht


In de spieren [linksboven] en de lever [rechtsboven] hadden de muizen die pompoenextract hadden gekregen in rust meer glycogeen.

Conclusie
"These results indicate that Cucurbita moschata extract has anti-fatigue activity and can elevate exercise performance", schrijven de onderzoekers.

"Although the exact bioactive phytocompounds and detailed anti-fatigue mechanisms of Cucurbita moschata remain to be elucidated, this study provides science-based evidence to support that Cucurbita moschata could be a promising anti-fatigue agent and an ergogenic aid."

Bron:
Molecules. 2012 Oct 9;17(10):11864-76.

Meer:
Hoe pompoen misschien spierafbraak vermindert (16-4-2021)
Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker (12-5-2018)
Pompoenextract voert aanmaak insuline op (11-7-2007)


Atleet op ashwagandha heeft een betere conditie Een halve gram 2S-hesperidine versnelt je sprint Red Ginseng stimuleert spiergroei, vergroot uithoudingsvermogen

Atleet op ashwagandha heeft een betere conditie
Sporters die elke dag 2 capsules met een extract van ashwagandha innemen worden fitter.

Een halve gram 2S-hesperidine versnelt je sprint
In sinaasappels zit het flavonoid 2S-hesperidine. Slikken wielrenners daarvan een halve gram per dag - dat komt neer op 2 capsules - dan worden ze significant sneller.

Red Ginseng stimuleert spiergroei, vergroot uithoudingsvermogen
In ginseng zitten steroidachtige stoffen als Rg1 en Rg3, die in reageerbuisstudies en dierstudies spiergroei stimuleren.