Opgeladen: 26-5-2020
Opgeborgen in: Testuitslagen
Translation: Laboratory tests 4 supplements with 5-alpha-hydroxylaxogenin that should contain 5-alpha-hydroxy-laxogenin (27-5-2020)

Rampzalige uitkomsten: 4 supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenine getest

Rampzalige uitkomsten: 4 supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenine getest
Als je perse supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenine wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je die dingen koopt bij een bedrijf dat je honderd procent vertrouwt. Er is met veel, heel veel supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenine echt iets aan de hand.

Studie
De Amerikaanse overheid probeert in een database bij te houden welke supplementen er allemaal op de markt zijn, en wat ze volgens hun labels bevatten. In die database zocht Pieter Cohen, een kritische onderzoeker die zich meer dan eens de woede van de supplementenindustrie op hals heeft gehaald, alle supplementen op met 5-alpha-hydroxy-laxogenine.

Voor zover die producten nog op de markt waren, kocht hij ze - en analyseerde ze vervolgens in zijn lab.

Resultaten
Van de 4 supplementen die Cohen analyseerde, bleken er 3 geen 5-alpha-hydroxy-laxogenine te bevatten.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.In 2 supplementen - eentje die wel 5-alpha-hydroxy-laxogenine en eentje waarin Cohen geen 5-alpha-hydroxy-laxogenine aantrof - zat daarentegen wel een stof die niet op de labels was vermeld: diosgenine.

In de natuur komt 5-alpha-hydroxy-laxogenine niet voor. Maar in een laboratorium kun je van laxogenine, een stof die wel van natuurlijke oorsprong is, 5-alpha-hydroxy-laxogenine maken. En omdat laxogenine relatief duur is, maken bedrijven liever 5-alpha-hydroxy-laxogenine van diosgenine.

Vaak zuiveren ze daarna hun product niet of niet goed op, rapporteerden Amerikaanse onderzoekers een jaar geleden. En dankzij Cohen weten we nu dat sommige fabrikanten kennelijk zelfs niet meer de moeite niet meer nemen om 5-alpha-hydroxy-laxogenine te synthetiseren. Ze stoppen gewoon diosgenine in hun capsules.Conclusie
"Supplements categorized in the NIH supplement database as containing 5-alpha-hydroxy-laxogenin were inaccurately labeled and contained a variety of potentially pharmaceutically active compounds with unpredictable health effects", schrijft Cohen.

Bron:
JAMA Network Open. 2020;3(4):e202818.

Meer:
Dit zit in supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenin (10-3-2019)
Laxogenin verlaagt vetpercentage, hydroxy-laxogenin vergroot spiermassa (25-8-2018)
Laxogenin en 5-alfa-hydroxy-laxogenin: natuurlijke anabolen die de werking van de echte anabolen versterken (1-4-2016)


Dit zit er in 'supplementen' met piracetam Follistatine kopen? De kans op een miskoop is vijftig procent... Melanotan-2 in webwinkels vaak verontreinigd en ondergedoseerd

Dit zit er in 'supplementen' met piracetam
Ze zijn eigenlijk verboden, maar je kunt ze wel kopen: supplementen met piracetam. Voor de daredevils die maling hebben aan de mogelijke risico's van piracetam, heeft de Amerikaanse supplementen-expert Pieter Cohen een waarschuwing.

Follistatine kopen? De kans op een miskoop is vijftig procent...
Tot die ontnuchterende conclusie komen dopingjagers van German Sport University Cologne in Drug Testing & Analysis.

Hoe high reps-krachttraining mannen kan beschermen tegen dementie
Dat blijkt uit een analyse van maar liefst 73 preparaten die Deense biochemici, verbonden aan Aalborg University, in 2015 publiceerden in Drug Testing & Analysis.