Opgeladen: 29-11-2019
Opgeborgen in: Myostatineblokkers, Testuitslagen
Translation: Do you want to buy follistatin? Your chance of a bad buy is fifty percent... (30-11-2019)

Follistatine kopen? De kans op een miskoop is vijftig procent...

Follistatine kopen? De kans op een miskoop is vijftig procent
Grofweg de helft van alle follistatine-preparaten op de zwarte markt is nep. Ze bevatten niets, of andere spieropbouwende stoffen. Tot die ontnuchterende conclusie komen dopingjagers van German Sport University Cologne in Drug Testing & Analysis.

Follistatine
Myostatine, een eiwit dat spieren aanmaken, is een krachtige remmer van spiergroei. Farmabedrijven zoeken naar manieren om myostatine op een veilige manier uit te schakelen, in de hoop dat ze een middel vinden waardoor de snel vergrijzende bevolking van deze planeet langer fysiek sterk kan blijven. Farmacologische sporters volgen dat onderzoek met bovengemeen veel interesse.

Follistatine is misschien zo'n veilige myostatineblokker. Net als myostatine wordt follistatine door het lichaam zelf aangemaakt. Follistatine schakelt myostatine uit, en bewerkstelligt zo in dierstudies een fikse toename van de spiermassa. Meer daarover lees je hier en hier.

In het bloed van gezonde mensen vind je vooral een vorm van follistatine die wetenschappers FS344 of FS315 noemen. FS344 en FS315 zijn twee namen voor hetzelfde molecuul.

In organen vind je voor FS288 of FS137.

De figuur hieronder laat zien hoe de verschillende vormen van follistatine zich tot elkaar verhouden. Het zijn allemaal aparte snoertjes van aminozuren, die door enzymen worden geknipt uit hetzelfde follistatine-moedersnoer. Cellen maken dat moedersnoer aan als ze het gen voor follistatine aflezen.


Follistatine kopen? De kans op een miskoop is vijftig procent


Zwarte markt
Hoewel er nog geen follistatine-preparaten zijn goedgekeurd voor gebruik door mensen, kun je in webwinkels al wel research chemicals met follistaine kopen. Officieel zijn die voor "non-human consumption" en voor "research purposes only", maar de lezers van dit gratis webmagazijn weten wel beter. En de klanten van de betreffende webwinkels ook.

De onderzoekers kochten 17 van deze producten, en analyseerden ze. Welke producten ze kochten willen ze niet vertellen "in order to not provide cheating athletes brand-specific information".

Het onderzoek werd betaald door WADA.

FS315
Als je research chems met follistatine gaat kopen, staat er FS344 op de vials. Een enkele keer vermelden de labels FS315, maar de onderzoekers besteedden weinig aandacht aan die producten. Ze konden er met moeite eentje bemachtigen, analyseerden het ding, maar vonden geen spoortje foillistatine. Het was een nepperd.

FS344
Van de 17 FS344-vials die de onderzoekers kochten, bevatten er 9 follistatine (BM01 - BM09). Klik op de figuur voor een grotere versie.


Follistatine kopen? De kans op een miskoop is vijftig procent


Follistatine kopen? De kans op een miskoop is vijftig procent


Door de 9 deugende research chemicals te vergelijken met FS344-producten van erkende leveranciers, konden de onderzoekers achterhalen dat alle FS344-research chems follistatine bevatten dat was geproduceerd door een gemodificeerde Escherichia coli-bacterie.

Alle preparaten bevatten bovendien dezelfde N-terminale His-tag. Dat is een touwtje van een half dozijn histamine-eenheden, dat je vastmaakt aan het uiteinde van een peptide. Zo kunnen enzymen in het lichaam het peptide moeilijker afbreken. De techniek is in het begin van deze eeuw ontwikkeld door Roche, maar in het nabije verleden hebben onderzoekers His-tags al vaker aangetroffen in research chemicals. [Growth Horm IGF Res. 2010;20(5):386-90.] [Drug Test Anal. 2014;6(11-12):1117-24.]

Alle preparaten bevatten tenslotte ook een paar follistatinemoleculen die aan elkaar vastgeplakt zaten. Meestal waren dat complexen van 2 of 3 moleculen, maar de onderzoekers vonden ook conglomeraten van 4, 5 en 6 follistatine-eenheden.

De onderzoekers kochten hun follistatine-preparaten bij webwinkels uit 9 verschillende landen. Het zou zomaar kunnen dat de farmacologische grondstoffen van die preparaten uit één en dezelfde bron komen.

Dopingtest
Follistatine staat op de dopinglijst, en dus keken de onderzoekers ook nog of het mogelijk is om een dopingtest voor FS344 te maken. En hoewel de halfwaardetijd van FS344 een paar uur is, geloven ze dat de ontwikkeling van zo'n test geen problemen zal opleveren.

Bron:
Drug Test Anal. 2019 Nov 23;10.1002/dta.2741. doi: 10.1002/dta.2741. [Epub ahead of print].

Meer:
Igtropin zonder IGF-1 (1-2-2019)
Webwinkels verkopen ondergedoseerde Genotropin en Omnitrope (31-1-2019)
Epitalonproducten grijze markt authentiek (6-10-2016)
LGD-4033 in webwinkels is authentiek, TB-500 niet (8-9-2014)


Mechano Growth Factor op zwarte markt is echt

Acht preparaten met anabole steroiden getest

Wat je moet weten voordat je SARM's gaat kopen

Mechano Growth Factor op zwarte markt is echt
Het Doping Control Laboratory in het Belgische Gent kreeg twee ampullen in handen - en analyseerde ze.

Acht preparaten met anabole steroïden getest
Deze producten waren in beslag genomen door de Braziliaanse politie. Er was er maar eentje die deugde.

Lees deze testuitslagen voordat je SARM's gaat kopen
Dankzij producenten van research chemicals kunnen sporters experimenteren met stoffen als SARM's, GW501516, MK-677 en SR9009.