Opgeladen: 26-4-2019
Opgeborgen in: Probiotica, Borstkanker, Kanker overleven & voorkomen
Translation: Animal study: probiotic Lactobacillus casei CRL431 inhibits metastatic breast cancer (27-4-2019)

Probiotische bacterie Lactobacillus casei CRL431 remt misschien uitgezaaide borstkanker

Als vrouwen met een uitgezaaide vorm van borstkanker supplementen of levensmiddelen gebruiken met de probiotische bacterie Lactobacillus casei CRL431, dan verbeteren hun perspectieven. Dat suggereert een dierstudie die onderzoekers van het Argentijnse Centro de Referencia para Lactobacilos publiceerden in de Journal of Functional Foods.

Studie
De onderzoekers injecteerden muizen met 4T1-borstkankercellen, en wachtten 2-3 weken tot de tumoren groot waren. Toen haalden ze de tumoren weg.

4T1-cellen lijken op agressieve humane borstkankercellen. Als die kankertypes worden ontdekt, hebben ze zich dikwijls al verspreid door het lichaam. Oncologen halen de tumoren weg met chirurgie, en proberen de resterende kankercellen met medicijnen en bestraling te bestrijden. Dat vertraagt in de regel het verloop van de ziekte, maar genezing is vaak niet meer mogelijk. De dierstudie was bedoeld om die situatie na te bootsen.

Zo'n veertig dagen nadat de onderzoekers de tumoren chirurgisch hadden verwijderd, keken ze of de tumoren opdoken in de longen van de muizen. Sommige dieren overleden binnen die tijd.

De onderzoekers gaven de helft van de muizen gewone melk, en de andere helft melk met Lactobacillus casei CRL431. Lactobacillus casei CRL431 is een probiotische bacterie die al jaren op de markt is. Volgens eerder gepubliceerde studies activeert het micro-organisme het immuunsysteem.

Het immuunsysteem is de belangrijkste verdedigingslinie tegen kanker. Immuuncellen doden kankercellen. De onderzoekers hoopten dat toediening van Lactobacillus casei CRL431 het verloop van de ziekte kon vertragen.


Probiotische bacterie Lactobacillus casei CRL431 remt misschien uitgezaaide borstkanker


Resultaten
Suppletie met Lactobacillus casei CRL431 verminderde de kans op sterfte, en zorgde er voor dat er minder tumoren in de longen van de muizen zaten.


Probiotische bacterie Lactobacillus casei CRL431 remt misschien uitgezaaide borstkanker


Hoe Lactobacillus casei CRL431 de metastasering afremde, zie je hieronder. Het probioticum vergrootte het aantal CD4+ en CD4+CD8+-immuuncellen in het bloed van de muizen. Die types immuuncellen spelen een belangrijke rol in de verdediging van het lichaam tegen kanker.


Probiotische bacterie Lactobacillus casei CRL431 remt misschien uitgezaaide borstkanker


Conclusie
"The results obtained in this study show the potential of milk fermented with the probiotic strain Lactobacillus casei CRL431 to accompany the treatments after primary breast tumour surgery", schrijven de onderzoekers.

"The importance of the host immune response against metastasis was observed and the results obtained suggest that modulation of some immune populations in the lungs by milk fermented with Lactobacillus casei CRL431 could be a strategy to fight against tumour cells locally in the metastatic sites."

"However, even though the benefits associated with Lactobacillus casei CRL431 were reported for healthy and immunosuppressed hosts, it will be important to evaluate the efficacy of milk fermented with Lactobacillus casei CRL431 in metastasis models after surgery together with drugs used as conventional treatments."

Bron:
Journal of Functional Foods 54 (2019) 263-70.

Meer:
Probiotica wapenen immuunsysteem tegen kankercellen en ziektekiemen (12-4-2019)
Kefir remt kanker in dierstudie (17-9-2018)
Yakult schudt immuunsysteem 55-plusser wakker (14-9-2018)


Extra arginine helpt immuunsysteem bij opruimen van kankercellen

Een paar uur voordat je gaat slapen niet meer eten remt kankercellen

Elke intensieve trainingssessie is een chemo light

Extra arginine helpt immuunsysteem bij opruimen van kankercellen
Misschien verbetert een voedingspatroon met veel plantaardige eiwitten of suppletie met L-arginine in vrije vorm de perspectieven van mensen met kanker.

Een paar uur voordat je gaat slapen niet meer eten remt kankercellen
Een leefstijl waarbij je gedurende alle uren van het etmaal eet en snackt is niet gezond. Het verhoogt de aanmaak van ontstekingsfactoren die in je lichaam 1001 dingen doen waarvan je niet blij wordt.

Elke intensieve trainingssessie is een chemo light
Elke keer dat mensen intensief bewegen, maakt hun lichaam stoffen aan die kankercellen doden.