Opgeladen: 12-1-2021
Opgeborgen in: Psychologie
Translation: Do you suffer from corona blues? Go outdoors... (13-1-2021)

Last van coronablues? Ga naar buiten...

De coronalockdowns maken mensen eenzaam en ongelukkig, maar er is een tegengif. Volgens Oostenrijkse psychologen kun je de psychologische mokerslagen van het isolement en de stress van het thuis zitten opvangen door gewoon naar buiten te blijven gaan. En wat ook helpt, is het verminderen van de tijd die je doorbrengt achter een scherm.

Studie
Tijdens de eerste coronalockdown van april 2020 volgden onderzoekers van Karl Landsteiner University of Health Sciences 286 Oostenrijkers gedurende 21 dagen. Drie keer per dag vroegen de onderzoekers de studiedeelnemers of ze op dat moment binnen of buiten waren, en hoe eenzaam en gelukkig ze zich voelden.


Last van coronablues? Ga naar buiten...


Aan het einde van elke dag vroegen de onderzoekers de studiedeelnemers hoeveel uur ze voor een scherm hadden doorgebracht.

Resultaten
Er was, precies zoals je zou verwachten, een verband tussen eenzaamheid en geluk. Hoe eenzamer de studiedeelnemers zich voelden, hoe ongelukkiger ze waren.

Een factor die geluk in de hand werkte, was buiten zijn. Als de studiedeelnemers buiten waren, voelden ze zich gelukkiger. Ze voelden zich ook een beetje minder eenzaam.


Last van coronablues? Ga naar buiten...


Last van coronablues? Ga naar buiten...


De relatie tussen geluk en buiten-zijn was nog iets complexer dan dat. Als de participanten buiten waren, was het verband tussen eenzaamheid en jezelf ongelukkig voelen minder sterk. Dat vertelt de figuur hierboven. Hij is trouwens verkleind. Klik er op voor een grotere versie.

De onderzoekers keken tenslotte ook naar screen time. Hoe meer tijd de studiedeelnemers voor een scherm doorbrachten, hoe eenzamer en ongelukkiger ze zich voelden.

Conclusie
"Our results are important in this context because they show that being able to spend time outdoors under conditions of lockdown has a beneficial impact on psychological wellbeing", zegt onderzoeksleider Viren Swami in een persbericht. [sciencedaily.com January 8, 2021.]

"Being outdoors provides opportunities to escape from the stresses of being confined at home, maintain social relationships with others, and engage in physical activity, all of which can improve mental health."

Bron:
J Happiness Stud. 2021 Jan 2;1-18.

Meer:
Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel (8-4-2019)
Wil je langer leven? Verlaat elke dag even je woning (29-11-2017)
Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad (19-5-2012)


Eenzaamheid maakt stress nog ongezonder

Contact met vrienden en familie beschermt tegen dementie

Intelligente mensen gelukkiger op zichzelf dan in gezelschap van vrienden

Eenzaamheid maakt stress nog ongezonder
Eenzame mensen leven korter dan mensen met veel sociale contacten. Eenzaamheid is ongezond, en onderzoekers van Ohio State University hebben misschien ontdekt waarom.

Contact met vrienden en familie beschermt tegen dementie
In de hersenen van eenzame mensen zit meer plaque dan in die van mensen met veel sociale contacten, schreven we in 2016. Als je dat weet, dan is de strekking van de studie van psychiaters van University College London helemaal niet zo raar.

Intelligente mensen gelukkiger op zichzelf dan in gezelschap van vrienden
Als je slimmer bent dan de mensen om je heen, dan kan het contact met vrienden je knap ongelukkig maken. Je bent gelukkiger als je op jezelf bent.