Opgepoetst: 11-6-2019
Opgeladen: 3-4-2017
Opgeborgen in: Langer leven & suppletie, Q10
Translation: Longevity-factor Q10 (18-5-2017)

De longevity-factor van Q10

Tumor Necrose Factor-alpha
Als er in je lichaam relatief weinig ontstekingseiwitten als TNF-alpha [hiernaast] en CRP circuleren heb je minder kans op kanker en verouder je waarschijnlijk langzamer dan als je cellen veel ontstekingsfactoren genereren. Een manier om de aanmaak van die ontstekingsfactoren te verlagen is suppletie met Q10, blijkt uit een Chinese metastudie.

Studie
De onderzoekers traceerden 9 trials waarin onderzoekers patiënten met stofwisselingsziekten als overgewicht, diabetes en niet-alcoholische leververvetting supplementen met Q10 gaven. Ze veegden de uitkomsten samen, en analyseerden ze opnieuw.

Resultaten
Suppletie met Q10 zorgt voor de statistisch significante verhoging van de hoeveelheid Q10 in het bloed, en voor een statistisch significante verlaging van de concentratie van het ontstekingseiwit TNF-alpha.

Als je op de figuur hieronder klikt, floepert een grotere versie tevoorschijn.


Longevity-factor Q10


Co-enzym Q10
Voor de fijnslijpers onder jelui: de onderzoekers traceerden 3 studies die keken naar TNF-alpha. De doses die de onderzoekers daarin gebruikten waren 100, 300 en 500 mg Q10 per dag.

De verlaging van de concentratie Interleukin-6 en C-reactive protein in het bloed was niet significant.

Conclusie
"The present systematic review provides some evidence that CoQ10 supplementation may partly improve the process of inflammatory state in patients with metabolic diseases", resumeren de onderzoekers. "However, the results should be interpreted with caution because of the evidence of heterogeneity."

"Further studies, especially with larger sample size and well-designed randomized controlled trials, are needed to confirm the effectiveness of CoQ10 supplementation on benefitting to inflammation status in metabolic diseases."

Nog een metastudie
Onlangs publiceerden geriaters van Soochow University in China ook een metastudie waarin ze de anti-inflammatoire effecten van Q10 in beeld probeerden te krijgen. Die had niet betrekking op mensen met een ziekte. [Pharmacol Res. 2017 Feb 5;119:128-136.]

De Soochow-studie schetste een positiever beeld dan de metastudie van Sichuan University. "This meta-analysis of randomized controlled trials suggests significant lowering effects of Q10 on CRP, IL-6 and TNF-alpha", luidde de conclusie van de Soochow-metastudie.

Bron:
PLoS One. 2017 Jan 26;12(1):e0170172.

Meer:
Humaan onderzoek: Q10 verhoogt afgifte LH en FSH (29-3-2017)
Hoe de combinatie van NADH en Q10 vermoeidheid bestrijdt (26-6-2016)
Combinatie van magnesium, vitamine B2 en co-enzym Q10 verzacht migraine (13-8-2015)


Dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsremmers vertraagt veroudering

Dieet met lage inflammatoire index beschermt tegen kanker

Eenzaamheid maakt stress nog ongezonder

Dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsremmers vertraagt veroudering
Hoe meer ontstekingsremmende voedingstoffen - zoals omega-3-vetzuren, curcumin, knoflook, gember en magnesium - je binnenkrijgt, hoe minder snel verouder je. Epidemiologie.

Dieet met lage inflammatoire index beschermt tegen kanker
Meer over de positieve effecten van een lage Diet Inflammatory Index. Ook epidemiologie.

Eenzaamheid maakt stress nog ongezonder
Eenzaamheid + stress = extra toename van TNF-alpha.