Opgeladen: 10-4-2016
Opgeborgen in: Magnesium, Hart & bloedvaten, Insulineversterkers
Translation: Magnesium protects against hardening of the arteries, high blood pressure and diabetes (8-4-2017)

Magnesium beschermt tegen aderverkalking, hoge bloeddruk en diabetes

Een relatief hoge concentratie magnesium in het bloed beschermt tegen aderverkalking. Dat schrijven epidemiologen uit Mexico City in Nutrition Journal. Volgens hun studie, waaraan 1267 Mexicanen meewerkten, beschermt magnesium ook tegen een hoge bloeddruk en diabetes type-2.

Magnesium
Magnesium zit in volle graanproducten, noten, donkere chocolade, groene bladgroenten zoals spinazie en soja. Omdat magnesium vooral in eerlijke plantaardige dierlijke voedingsmiddelen zit, krijgen we er steeds minder van binnen. We eten immers steeds meer industrieel geproduceerde voedingsmiddelen met een erbarmelijke voedingswaarde.

In landen waar de voedingsindustrie het dieet bepaalt is de inname van magnesium nog steeds voldoende om niet acuut ziek te worden, maar niet meer op het peil dat voedingswetenschappers optimaal achten.

Studie
De onderzoekers bestudeerden 1276 Mexicanen van 30-75 jaar, die allemaal vrij waren van hart- en vaatziekten. De onderzoekers bepaalden met scans of de studiedeelnemers aderverkalking hadden. [CAC-score > 0 = een vorm van aderverkalking.]

De onderzoekers bepaalden de concentratie magnesium in het bloed van hun studiedeelnemers. Aan de hand daarvan verdeelden ze de studiedeelnemers in vier even grote groepen. Quartielen, heten die.

Resultaten
Hoe meer magnesium de studiedeelnemers in hun bloed hadden, hoe gezonder waren ze. Een relatief hoge magnesiumspiegel verminderde niet alleen de kans op aderverkalking, maar ook de kans op een hoge bloeddruk en diabetes type-2.


Magnesium beschermt tegen aderverkalking, hoge bloeddruk en diabetes


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat magnesium ontstekingen in de bloedvaten afremt die een rol spelen bij verkalking. [Am J Clin Nutr. 2007 Apr;85(4):1068-74.]

Ze denken ook dat het positieve effect op de bloeddruk van magnesium te maken heeft met de eigenschap van magnesium om calcium te verdringen. [Am Heart J. 1984 Jul;108(1):188-93.]

Calcium laat de wanden van bloedvaten dichtknijpen, magnesium doet het tegenovergestelde. [Br J Pharmacol. 1987 Jul;91(3):449-51.] [Acta Physiol Hung. 1992;79(3):295-303.]

Hoe magnesium de kans op diabetes type-2 vermindert, weten de onderzoekers niet precies.

Conclusie
"The results of this study strongly suggest that lower serum magnesium levels are associated with coronary artery calcification in Mexican subjects free of clinically apparent cardiovascular disease", concluderen de onderzoekers. "Confirmation of these results in other populations is required."

"Additional prospective studies are also needed to determine if hypomagnesaemia predicts the development and progression of coronary atherosclerosis."

Bron:
Nutr J. 2016 Mar 1;15(1):22.

Meer:
Dieet met veel magnesium verlaagt sterftekans (7-10-2013)
Dieet met voldoende magnesium zorgt voor lager vetpercentage (28-12-2012)


Meer magnesium, meer vrij testosteron
In vitro-studie. Fundamenteel onderzoek.

Meer magnesium, meer testosteron en IGF-1
Epidemiologie.

Meer spierkracht door meer magnesium
Nog meer epidemiologie.