Opgepoetst: 4-1-2021
Opgeladen: 28-12-2012
Opgeborgen in: Magnesium, Afslanken, Afslanksupplementen
Translation: Lower fat percentage with sufficient magnesium in diet (4-2-2013)

Dieet met voldoende magnesium zorgt voor lager vetpercentage

Dieet met voldoende magnesium zorgt voor lager vetpercentage
Zestig procent van de inwoners van ontwikkelde landen krijgt minder magnesium binnen dan eigenlijk zou moeten. Als gevolg daarvan bouwen ze makkelijker lichaamsvet op, suggereert een Taiwanese epidemiologische studie in Nutrition Journal. Volgens dat onderzoek hebben ouderen die veel magnesium via hun voeding binnenkrijgen een fors lager vetpercentage, en een aanmerkelijk slankere taille dan mensen met weinig magnesium in hun dieet.

Studie
Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken
De onderzoekers, die zijn verbonden aan Fu-Jen Catholic University in Taipei, bestudeerden 210 65-plussers met een beginnende vorm van diabetes-2. Ze vroegen de deelnemers wat ze de afgelopen 24 uur hadden gegeten, onderzochten hun bloed en deden metingen.

De Taiwanezen lieten zich inspireren door meta-analyses, die aantonen dat mensen die veel magnesium consumeren minder kans hebben op diabetes type-2 dan mensen met een geringe magnesiumconsumptie. [Diabetes Care. 2011 Sep;34(9):2116-22.] Ze kenden daarnaast ook de studies waarin suppletie met magnesium bij mensen met diabetes type-2 de gevoeligheid voor insuline verhoogt. [Diabetes Care. 2003 Apr;26(4):1147-52.]

Voedingswetenschappers schatten dat een volwassene dagelijks per kilo lichaamsgewicht 5 milligram magnesium zou moeten binnenkrijgen. Omdat we steeds vaker kant-en-klare producten eten, en steeds minder volle graanproducten, bonen, spinazie en andere bladgroenten en noten, halen we dat vaker niet dan wel.

Resultaten
Dat gold ook voor de bestudeerde 65-plussers. Bijna negentig procent van hen kreeg te weinig magnesium binnen, en bijna veertig procent van hen had een te lage magnesiumspiegel, bleek uit analyse van hun bloed.

De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers die dagelijks minstens 4.5 milligram magnesium per kilo lichaamsgewicht binnenkregen gemiddeld 7 centimeter slanker in hun taille waren dan de deelnemers die niet verder kwamen dan 2.3 milligram magnesium per kilo lichaam lichaamsgewicht.

Het gemiddelde vetpercentage van de deelnemers in de veel-magnesium-groep was 24.5 procent. In de weinig-magnesium-groep was dat 33.3 procent.


Dieet met voldoende magnesium zorgt voor lager vetpercentage


In de groep met een hoge magnesium-inname was de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL in het bloed hoger. Bovendien kwamen depressieve verschijnselen in die groep minder vaak voor.

Je ziet de gevonden verbanden hieronder in een versimpelde figuur. Als je hele figuur wilt zien, klik er op.


Dieet met voldoende magnesium zorgt voor lager vetpercentage


Conclusie
"Clinical care should focus on increasing dietary magnesium intake or magnesium supplementation to improve metabolic control, depression, and physical performance in elderly diabetes patients", besluiten de Taiwanezen.

Bron:
Nutr J. 2012 Jun 13;11:41.

Meer:
Magnesiumsuppletie voorkomt migraine (1-12-2011)
Magnesiumsuppletie: presteren op de grenzen van je kunnen ondanks slaaptekort (12-11-2011)
Helft minder opvliegers door magnesium (4-9-2011)


Magnesium verlaagt cortisolspiegel

Magnesium uit voedingsmiddelen en supplementen beschermt tegen aderverkalking

Magnesium is een antidepressivum

Magnesium verlaagt cortisolspiegel
Als je ervoor zorgt dat je via je reguliere voeding of supplementen meer magnesium binnenkrijgt, kun je de concentratie van anabole hormonen als IGF-1 en testosteron verhogen, rapporteerden we eerder. Maar daar houden de hormonale positieve effecten van magnesium niet op.

Magnesium uit voedingsmiddelen en supplementen beschermt tegen aderverkalking
Als je via reguliere voedingsmiddelen of supplementen relatief veel [lees: voldoende] magnesium binnenkrijgt, dan is je kans op aderverkalking kleiner dan als je weinig magnesium consumeert.

Magnesium is een antidepressivum
Suppletie met 250 milligram elementair magnesium per dag kan milde depressies helpen genezen.