28.12.2012

Dieet met voldoende magnesium zorgt voor lager vetpercentage

Zestig procent van de inwoners van ontwikkelde landen krijgt minder magnesium binnen dan eigenlijk zou moeten. Als gevolg daarvan bouwen ze makkelijker lichaamsvet op, suggereert een Taiwanese epidemiologische studie in Nutrition Journal. Volgens dat onderzoek hebben ouderen die veel magnesium via hun voeding binnenkrijgen een fors lager vetpercentage, en een aanmerkelijk slankere taille dan mensen met weinig magnesium in hun dieet.

Studie
De onderzoekers, die zijn verbonden aan Fu-Jen Catholic University in Taipei, bestudeerden 210 65-plussers met een beginnende vorm van diabetes-2. Ze vroegen de deelnemers wat ze de afgelopen 24 uur hadden gegeten, onderzochten hun bloed en deden metingen.

De Taiwanezen lieten zich inspireren door meta-analyses, die aantonen dat mensen die veel magnesium consumeren minder kans hebben op diabetes type-2 dan mensen met een geringe magnesiumconsumptie. [Diabetes Care. 2011 Sep;34(9):2116-22.] Ze kenden daarnaast ook de studies waarin suppletie met magnesium bij mensen met diabetes type-2 de gevoeligheid voor insuline verhoogt. [Diabetes Care. 2003 Apr;26(4):1147-52.]

Voedingswetenschappers schatten dat een volwassene dagelijks per kg 5 mg magnesium zou moeten binnenkrijgen. Omdat we steeds vaker kant-en-klare producten eten, en steeds minder volle graanproducten, bonen, spinazie en andere bladgroenten en noten, halen we dat vaker niet dan wel.

Resultaten
Dat gold ook voor de bestudeerde 65-plussers. Bijna negentig procent van hen kreeg te weinig magnesium binnen, en bijna veertig procent van hen had een te lage magnesiumspiegel, bleek uit analyse van hun bloed.

De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers die dagelijks minstens 4.5 mg magnesium per kg lichaamsgewicht binnenkregen gemiddeld 7 cm slanker in hun taille waren dan de deelnemers die niet verder kwamen dan 2.3 mg magnesium per kg lichaam lichaamsgewicht.

Het gemiddelde vetpercentage van de deelnemers in de veel-magnesium-groep was 24.5 procent. In de weinig-magnesium-groep was dat 33.3 procent.


Dieet met voldoende magnesium zorgt voor lager vetpercentage


In de groep met een hoge magnesium-inname was de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL in het bloed hoger. Bovendien kwamen depressieve verschijnselen in die groep minder vaak voor.

Je ziet de gevonden verbanden hieronder in een versimpelde figuur. Als je hele figuur wilt zien moet je er op klikken.


Dieet met voldoende magnesium zorgt voor lager vetpercentage


Conclusie
"Clinical care should focus on increasing dietary magnesium intake or magnesium supplementation to improve metabolic control, depression, and physical performance in elderly diabetes patients", besluiten de Taiwanezen.

Bron:
Nutr J. 2012 Jun 13;11:41.

Meer:
Magnesiumsuppletie voorkomt migraine (1-12-2011)
Magnesiumsuppletie: presteren op de grenzen van je kunnen ondanks slaaptekort (12-11-2011)
Helft minder opvliegers door magnesium (4-9-2011)