Opgepoetst: 25-5-2022
Opgeladen: 4-9-2011
Opgeborgen in: Magnesium
Translation: Magnesium supplement halves hot flashes (4-10-2011)

Helft minder opvliegers door magnesium

Als er om wat reden dan ook ineens minder steroidhormonen in je lichaam circuleren dan je lichaam gewend is, krijg je opvliegers. Vraag het maar aan vrouwen in de overgang, kankerpatiënten die antioestrogenen of antiandrogenen krijgen of chemische sporters die zojuist een hormoonkuur hebben beëindigd. Een spotgoedkoop magnesiumsupplement helpt, ontdekten onderzoekers van Virginia Commonwealth University.


Helft minder opvliegers door magnesium


Opvliegers
In wetenschappelijke studies waarin onderzoekers opvliegers met medicijnen te lijf gaan kunnen middelen als het antidepressivum venlafaxine opvliegers met ongeveer de helft reduceren. [J Clin Oncol. 2001 Dec 1;19(23):4280-90.]


Helft minder opvliegers door magnesium


Magnesium
Er circuleren veel anekdotes waarin magnesiumsupplementen opvliegers hanteerbaarder maken. [reviewstream.com] Vandaar dat de onderzoekers zich afvroegen of die supplementen net zo goed zouden kunnen werken als de beproefde medicijnen. Dus deden ze een trial met 25 vrouwen die antioestrogenen kregen nadat ze waren behandeld voor borstkanker, en last van opvliegers hadden.

De onderzoekers gaven de vrouwen elke dag 400 milligram magnesiumoxide. De vrouwen slikten het supplement voordat ze naar bed gingen.

Er was geen controlegroep.

Resultaten
Het supplement werkte net zo goed als medicijnen, vertellen de figuren hieronder. In de loop van week 2-5 verminderde het aantal opvliegers per week met 40 procent.


Helft minder opvliegers door magnesium


Helft minder opvliegers door magnesium


De ernst van de opvliegers halveerde. De suppletie maakte dat de opvliegers voor de vrouwen een minder groot probleem vormden. De vrouwen hadden daarnaast minder last van vermoeidheid en transpiratie. Magnesiumsuppletie verbeterde de kwaliteit van leven echter niet.

Conclusie
"The greater than 50% reduction in symptoms suggests that oral magnesium is likely more effective than placebo and meets preestablished criteria of sufficient success to test in a randomized, placebo-controlled trial", schrijven de onderzoekers.

De onderzoekers benadrukken nog maar eens dat je magnesiumsupplementen voor een paar cent per pil in elke drogist kunt kopen, en dat de gebruikte dosis honderd procent veilig is.

Bron:
Support Care Cancer. 2011 Jun;19(6):859-63.

Meer:
Supplement met fenegriekextract bestrijdt symptomen menopauze (inclusief opvliegers) (25-4-2022)
Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapen (10-6-2015)
Visolie tegen opvliegers (2-12-2007)


Opvliegers door tamoxifen? Guarana helpt Pycnogenol verzacht overgangsklachten 13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verminderen overgangsklachten

Opvliegers door tamoxifen? Guarana helpt
Braziliaanse artsen ontdekten dat suppletie met een luttele 100 milligram guarana-extract per dag opvliegers kan voorkomen.

Pycnogenol verzacht overgangsklachten
Alle overgangsklachten. En dus ook opvliegers.

13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verminderen overgangsklachten
Als vrouwen in de overgang elke dag twee glazen tomatensap drinken, hebben ze minder overgangsklachten. Ze hebben dus ook minder opvliegers.