Opgeladen: 25-4-2022
Opgeborgen in: Plantenextracten, Fenegriek
Translation: Fenugreek fights menopause symptoms (1-5-2022)

Supplement met fenegriekextract bestrijdt symptomen menopauze

Suppletie met een extract van de zaden van de fenegriekplant bestrijdt klassieke symptomen van de menopauze, zoals opvliegers, nachtelijke zweetaanvallen, slapeloosheid en depressie. Dat blijkt uit een humane studie uit India. Minpuntje van het onderzoek is dat het ding is gesponsord.


Supplement met fenegriekextract bestrijdt symptomen menopauze


Studie
Onderzoekers van Aman Hospital and Research Center in Vadodara in India verdeelden 48 vrouwen in de menopauze in 2 groepen. Gedurende 6 weken gaven ze de vrouwen in de ene groep dagelijks een placebo, terwijl de vrouwen in de experimentele groep dagelijks 2 capsules met elk 250 milligram fenegriekextract slikten.

Het onderzoek is betaald door het Indiase Akay Natural Ingredients, [akay-group.com] een producent van extracten uit kruiden die ook culinaire toepassingen hebben.

De onderzoekers noemen het extract dat ze hebben gebruikt FenuSmart. Fenusmart is een extract van fenegriekzaadjes op alcoholbasis. Het bestaat voor 42.6 procent uit 'saponines' (een ietwat verouderd containerbegrip voor een reeks plantenstoffen), voor 10.3 procent uit protodioscine en voor 3.1 procent uit trigonelline.

Akay geeft FenuSmart gepatenteerd. We weten eerlijk gezegd niet of er supplementen op de markt zijn die FenuSmart bevatten.

Voor en op de laatste dag van de suppletieperiode vulden de vrouwen vragenlijsten in aan de hand waarvan de onderzoekers de ernst van typische menopauzale symptomen konden inschatten.

Resultaten
Tijdens de onderzoeksperiode verbeterden de scores van beide groepen, maar de afname van de experimentele groep was geprononceerder dan die van de placebogroep. Fenegriek verminderde de scores voor opvliegers, nachtelijke zweetaanvallen, depressieve gevoelens, slapeloosheid en vaginale droogte.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Supplement met fenegriekextract bestrijdt symptomen menopauze


Mechanisme
In andere studies, waarover deze website zijn lezers al meer dan eens heeft doorgezaagd, verhoogt fenegriek de concentratie testosteron. In sommige van die studies, uitgevoerd met mannelijke proefpersonen, heeft fenegriek zowel testosteronverhogende als antioestrogene eigenschappen.

In onderzoek met vrouwelijke proefpersonen verhoogt fenegriek zowel testosteron als estradiol. Dat laatste was in het onderzoek dat we in dit webbericht bespreken ook het geval.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Supplement met fenegriekextract bestrijdt symptomen menopauze


De onderzoekers vermoeden dat protodioscine verandert in DHEA. Eerlijk gezegd geloven we niet in die theorie. Maar hoe fenegriek dan wel zou moeten werken? We hebben eerlijk gezegd geen flauw idee.

Conclusie
"Fenugreek extract could be a potential natural agent for the management of post and perimenopausal discomforts and has to be explored in future studies", resumeren de onderzoekers.

Bron:
J Food Biochem. 2020;44:e13507.

Meer:
Fenegriekextract verhoogt testosteronspiegel in vrouwen (15-2-2020)
Eén capsule per dag met het nieuwe fenegriekextract Furosap verhoogt concentratie vrij testosteron (21-7-2017)
Fenegriek-extract Testofen vertweevoudigt seksuele activiteit in mannelijke veertigplussers (19-2-2016)


13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verminderen overgangsklachten Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapen Pycnogenol verzacht overgangsklachten

13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verminderen overgangsklachten
Als vrouwen in de overgang elke dag twee glazen tomatensap drinken, hebben ze minder overgangsklachten, zitten ze beter in hun vel en blijven ze makkelijker op gewicht.

Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapen
Dat concluderen Japanse onderzoekers in een gesponsorde humane studie.

Pycnogenol verzacht overgangsklachten
Pycnogenol vermindert overgangsklachten. Alle overgangsklachten.