Opgepoetst: 17-2-2022
Opgeladen: 26-6-2015
Opgeborgen in: Pycnogenol, Plantenextracten
Translation: Pycnogenol softens menopause problems (20-7-2015)

Pycnogenol verzacht overgangsklachten

Pycnogenol vermindert overgangsklachten. Alle overgangsklachten. Dat concluderen gynaecologen van Ham-Ming Hospital in Taiwan in onderzoek waarin ze 75 vrouwen van 45-55 jaar een half jaar elke dag 200 milligram Pycnogenol lieten slikken.


Pycnogenol verzacht overgangsklachtenStudie
De onderzoekers gaven 75 vrouwen, die allemaal in de overgang waren, verspreid over de dag 2 capsules, met elk 100 mg Pycnogenol. Een controlegroep van 80 vrouwen slikte een placebo. Hoe de onderzoekers op het idee kwamen om Pycnogenol aan menopauzale vrouwen te geven wordt uit de publicatie niet duidelijk.

De Taiwanezen ondervroegen de vrouwen voor, tijdens en na de suppletie met de Women's Health Questionnaire. De Women's Health Questionnaire is een vragenlijst waarmee artsen meten hoeveel last vrouwen van typische overgangssymptomen hebben. Op de vragen kunnen vrouwen antwoorden met een getal.

1 = heb ik veel last van; 2 = heb ik last van; 3 = heb ik een beetje last van; 4 = heb ik geen last van.

Resultaten
Tijdens de studie veranderde er weinig bij de placebogroep.


Pycnogenol verzacht overgangsklachtenBij de vrouwen die Pycnogenol kregen was daarentegen sprake van een verbetering op alle gebieden. Of het nou ging om depressie, opvliegers, seks, concentratie, onrust of slaap, alle scores verbeterden. Het lijkt eerlijk gezegd te mooi om waar te zijn, maar goed.


Pycnogenol verzacht overgangsklachtenSuppletie met Pycnogenol verlaagde de spiegel van het 'slechte cholesterol' LDL met 10 procent. De concentratie van het 'goede cholesterol' HDL steeg in de Pycnogenolgroep, maar die stijging was statistisch niet significant.

Mechanisme
De onderzoekers denken niet dat Pycnogenol een oestrogene werking heeft. Ze vermoeden dat de gemeten positieve effecten het gevolg zijn van Pycnogenols effect op de vaatwanden.

In de vaatwanden verhoogt Pycnogenol de concentratie van stikstofmonoxide of NO, en daardoor worden de bloedvaten soepeler. Voordat de overgang begint reguleert estradiol de concentratie stikstofmonoxide in bloedvaten, maar na de menopauze stoppen de eierstokken met de aanmaak van estradiol. Suppletie met Pycnogenol kan het wegvallen van dat estradiol gedeeltelijk compenseren.

Conclusie
"Pycnogenol may offer an alternative method to reducing climacteric symptoms without unwanted effects", resumeren de onderzoekers.

Financiering
De studie is betaald door het ziekenhuis waar de onderzoekers werken.

Bron:
Acta Obstet Gynecol Scand. 2007;86(8):978-85.

Meer:
13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verminderen overgangsklachten (17-6-2015)
Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapen (10-6-2015)
Fit na de menopauze? Kan prima zonder hormoonbehandeling 28.12.2014


Pycnogenol houdt vochthuishouding tijdens lange vliegreis in balans Zwakke bloedvaten, opgezwollen benen en Pycnogenol Waarom Pycnogenol veroudering vertraagt en de kans op chronische ziekten verkleint

Pycnogenol houdt vochthuishouding tijdens lange vliegreis in balans
Elke bodybuilder die meedoet aan internationale wedstrijden weet dat het lichaam door lange vliegreizen meer vocht gaat vasthouden. Mensen met hart- en vaatziekten die geregeld te maken krijgen met oedeem weten het ook.

Zwakke bloedvaten, opgezwollen benen en Pycnogenol
Heb je last van spataders? Of worden je benen zwaar, gezwollen en misschien zelfs pijnlijk als je lang moet staan?

Waarom Pycnogenol veroudering vertraagt en de kans op chronische ziekten verkleint
Als je lang en gezond op deze planeet wilt blijven rondlopen, houd de concentratie van ontstekingseiwitten als TNF-alfa en CRP in je lichaam dan laag.