Opgepoetst: 2-5-2022
Opgeladen: 28-12-2014
Opgeborgen in: Cardiotraining & duurtraining
Translation: Fit after menopause? Hormone treatment not necessary (3-5-2022)

Fit na de menopauze? Kan prima zonder hormoonbehandeling

Vrouwen die de overgang achter de rug hebben, hebben geen hormoonbehandeling nodig als ze fit willen worden of blijven. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van de University of Toronto in Canada, die twee dozijn gezonde post-menopauzale vrouwen lieten hardlopen - met en zonder synthetische hormonen.


Fit na de menopauze? Kan prima zonder hormoonbehandelingStudie
Moderne samenlevingen hebben een farmacologische mythologie opgebouwd rond hormonen als estradiol en progesteron. Volgens die mythologie houden synthetische versies van die hormonen vrouwen slank en fit als hun lichaam die hormonen niet meer produceert.

De Canadezen testten die mythologie, en gaven een dozijn vrouwen van halverwege de vijftig, die de overgang net achter de rug hadden, gedurende 12 weken hormoontherapie. De vrouwen kregen afwisselend 3 weken dagelijks 1 milligram estradiol, en vervolgens 10 dagen 200 milligram progesteron per dag.

Een andere groep vrouwen kreeg een placebo.


Fit na de menopauze? Kan prima zonder hormoonbehandelingDe onderzoekers lieten de vrouwen 5 keer per week een uurtje duurtrainen. Het hart van die training bestond uit drie kwartier hardlopen. De onderzoekers voerden de intensiteit geleidelijk op tot 70 procent van de maximale zuurstofopname of vO2max.

Resultaten
Beide groepen werden fitter. Of ze nu synthetische hormonen [HT] of niet [N-HT], hun zuurstofopname bij de ventilatory threshold [linksonder] en de peak oxygen uptake namen toe.


Fit na de menopauze? Kan prima zonder hormoonbehandelingDe bloedvaten van de vrouwen werden door hun looptraining soepeler. Ook wat dat betreft maakte het niet uit of de vrouwen hormonen kregen of niet.

Conclusie
"This finding suggests that in the absence of disease, short-term hormone therapy does not influence peripheral or central cardiovascular adaptations", vatten de onderzoekers samen.

Bron:
Menopause. 2009 Jul-Aug;16(4):770-6.

Meer:
Anticonceptiepil niet van invloed op conditie atletes (1-12-2012)
Afslanken gaat beter na de overgang (20-11-2010)
Krachttraining houdt vrouwen beter in vorm dan hormoonbehandeling (2-1-2010)


Visolie tegen opvliegers Pycnogenol verzacht overgangsklachten 13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verminderen overgangsklachten

Visolie tegen opvliegers
Vrouwen in de overgang hebben minder last van opvliegers als ze extra meervoudig onverzadigde vetzuren uit vis binnenkrijgen.

Pycnogenol verzacht overgangsklachten
Taiwanese gynaecologen lieten vrouwen van 45-55 jaar een half jaar elke dag 200 milligram Pycnogenol slikken.

13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verminderen overgangsklachten
Als vrouwen in de overgang elke dag twee glazen tomatensap drinken, hebben ze minder overgangsklachten, zitten ze beter in hun vel en blijven ze makkelijker op gewicht.