Opgepoetst: 4-11-2020
Opgeladen: 10-6-2015
Opgeborgen in: Grape Seed Extract, Slaap, Plantenextracten, Ongewone anabole middelen
Translation: Grape Seed Extract during menopause: fewer hot flushes, more muscle and better sleep (12-8-2015)

Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapen

Suppletie met een paar capsules Grape Seed Extract per dag maakt vrouwen in de menopauze een beetje gespierder, vermindert hun opvliegers en verbetert hun slaap. Dat concluderen Japanse onderzoekers in een gesponsorde humane studie.

Belangen
De onderzoekers gebruikten Gravinol, een product van de Japanse Kikkoman Biochemica Company.

Onderzoekers van Kikkoman werkten aan het onderzoek mee. De eerste auteur van het onderzoek, Masakazu Terauchi van Tokyo Medical and Dental University, kreeg bovendien een grant van Kikkoman.

Grape Seed Extract
Gravinol bestaat voor 85 procent uit proanthocyanidines. Een karakteristieke proanthocyanidine in Grape Seed Extract zie je hieronder.


Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapenVoor de overige 15 procent bestaat Gravinol uit eenvoudige flavonoïden als catechine, epicatechine en epicatechine-gallaat.

Studie
De Japanners experimenteerden met 91 vrouwen van 40-60 jaar, die allemaal in of bijna in de menopauze waren. In de menopauze stoppen de eierstokken met de productie van estradiol. Het wegvallen van de aanmaak van estradiol ontregelt de biologische thermostaat, en kan depressies, spierverlies en warmteaanvallen - 'opvliegers' - veroorzaken.

De onderzoekers verdeelden de vrouwen in 3 groepen. Eentje kreeg gedurende 8 weken een placebo, een tweede groep slikte dagelijks 100 milligram Grape Seed Extract en een derde groep kreeg dagelijks 200 milligram Grape Seed Extract.

Resultaten
De suppletie had geen effect op de vetmassa, maar wel op de spiermassa. Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapenDoor de suppletie hadden de vrouwen beduidend minder last van opvliegers, ontdekten de Japanners aan de hand van vragenlijsten.


Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapen


Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapenVrouwen in de menopauze slapen vaak slecht. Dat komt voor een deel door de opvliegers, waardoor sommige vrouwen een meerdere keren per nacht wakker worden. Suppletie met Grape Seed Extract verbeterde de kwaliteit van de slaap.

De verminderde slaapkwaliteit en de hormonale veranderingen tijdens de menopauze kunnen depressie en tobben in de hand werken. De Japanners vonden geen effect van de suppletie op depressie, maar ontdekten wel dat de vrouwen die Grape Seed Extract kregen minder gingen tobben.

Conclusie
De onderzoekers zijn nog het meeste te spreken over de ontdekking van het positieve effect van Grape Seed Extract op de spiermassa.

"To our knowledge, ours is the first report, in animals or humans, to show that proanthocyanidin affects body composition", schrijven ze. "After 8 weeks of treatment, Grape Seed Extract 200 and 100 mg/day both increased muscle mass in the middle-aged women in our study."

"In a pair of animal studies, Pajuelo et al showed that GSPE stimulates mitochondrial function in skeletal muscle cells specifically by increasing their capacity to oxidize pyruvate and by reducing muscle reactive oxygen species generation in normal and obese rats. [J Agric Food Chem. 2011 Apr 27;59(8):4279-87.] [J Agric Food Chem. 2011 Aug 10;59(15):8491-8.] This may be the underlying mechanism by which the polyphenol antioxidant affects muscle mass."

Bron:
Menopause. 2014 Sep;21(9):990-6.

Meer:
Drie capsules Grape Seed Extract beschermen spieren bij extreme training (28-4-2019)
Beschermt Grape Seed Extract hart en bloedvaten van anabolengebruikers? (22-8-2018)
Grape Seed Extract versnelt herstel van beschadigd spierweefsel (8-8-2013)


Paars druivensap, een natuurlijk alternatief voor pre-workout-formules Red Grape Leaf-extract is duursportsupplement Teveel eten? Combinatie druivenextract en lichaamsbeweging beschermt beter

Paars druivensap, een natuurlijk alternatief voor pre-workout-formules
Beoefenaars van calorievretende sporten kunnen hun prestaties verbeteren als ze 2 uur voor een training of wedstrijd een paar glazen paars druivensap drinken.

Red Grape Leaf-extract is duursportsupplement
Extracten van de bladeren van Vitis vinifera zitten al in producten die de bloedtoevoer naar de benen moeten verhogen.

Teveel eten? Combinatie druivenextract en lichaamsbeweging beschermt beter
Franse onderzoekers deden proeven met ratten.