Opgeladen: 14-1-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Duursportsupplementen
Translation: Mangiferin, a nootropic for a faster sprint (15-1-2021)

Mangiferine, een noötropicum voor een snellere sprint

Mangiferine is een versuikerd xanthonoid, dat zijn naam dankt aan de mangoboom Mangifera indica. Het zit in grote concentraties in de bladeren van de boom. Een extract daarvan is sinds een paar jaar op de markt als Zynamite. En als je de humane studies van het Spaanse Nektium Pharma mag geloven, maakt Zynamite sporters significant sneller.


Mangiferine, een nootropicum voor een snellere sprint


Mangiferine
Nektium zet mangiferine in de markt als een alternatief voor good old cafeïne. [nutraceutical-business-review.com 29-May-2018] Je vindt mangiferine in supplementen die de hersenen beter moeten laten werken, en in diverse pre-workout-formules.

Dat in ieder geval die laatstgenoemde categorie producten zou kunnen werken, blijkt uit het onderzoek dat sportwetenschappers van de University of Las Palmas de Gran Canaria in 2019 publiceerden in Nutrients.

Studie
Mangiferine, een nootropicum voor een snellere sprint
De onderzoekers lieten in die publicatie 40 actieve studenten bij 3 verschillende gelegenheden 3 keer achtereen 30 seconden sprinten op een velometer. Tussen de sprints namen de studenten 3 minuten rust.

De ene keer gebruikten de proefpersonen een uur voor hun sprintsessie een placebo.

De andere keer namen ze capsules met 140 milligram Zynamite [Zyt], dat voor 60 procent uit mangiferine bestaat, en 140 milligram quercetine [Quer]. De onderzoekers gebruikten daarvoor overigens een extract van Sophora japonica dat voor 50 procent uit quercetine bestaat. De proefpersonen slikten dus 280 milligram Sophora japonica-extract.

Weer een andere keer slikten de proefpersonen behalve mangiferine en quercetine ook 420 milligram lecithine [PL] uit zonnebloemen. De onderzoekers vroegen zich af of lecithine de opname van mangiferine en quercetine zou kunnen verbeteren. Dat was, verklappen we alvast, niet het geval.

De proefpersonen namen de capsules in met een glas water.

Resultaten
Tijdens de drie sprints verhoogde het supplement de peak power. Plat gezegd, de maximale snelheid die de proefpersonen konden ontwikkelen nam toe.


Mangiferine, een nootropicum voor een snellere sprint


Mangiferine, een nootropicum voor een snellere sprint


Tegelijkertijd verminderde de mangiferine-quercetine-combinatie na de sprints de hoeveelheid melkzuur in het bloed van de proefpersonen. Dat suggereert dat de omzetting van glucose in energie - preciezer: de oxidatie van glucose - soepeler verliep.

De Spanjaarden konden ook achterhalen dat het supplement de opname van zuurstof uit het bloed door de spiercellen liet toenemen.

Interessant spul, dat mangiferine. We willen er meer over weten.

Sponsor
Het Spaanse onderzoek is trouwens niet alleen betaald door de universiteit van de onderzoekers en door de Spaanse overheid, maar ook Nektium Pharma, de producent van Zynamite. Twee onderzoekers van Nektium werkten bovendien aan de studie mee.

Bron:
Nutrients. 2019 Oct 28;11(11):2592.

Meer:
Mango bestrijdt katers? (10-3-2012)
Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango (11-12-2011)


Begonnen met hardlopen? Carnitine maakt je sneller fit

Ashwagandha zorgt voor meer uithoudingsvermogen, concludeert metastudie

Slordige twee gram van arginine-citrulline-combinatie maakt sporters fitter

Begonnen met hardlopen? Carnitine maakt je sneller fit
Als je gaat hardlopen of aan cardiotraining gaat doen, dan neemt je uithoudingsvermogen sneller toe als je ook een supplement met carnitine-tartraat gebruikt. Dierstudie.

Ashwagandha zorgt voor meer uithoudingsvermogen, concludeert metastudie
Volgens deze metastudie vergroot ashwagandha de VO2max.

Slordige twee gram van arginine-citrulline-combinatie maakt sporters fitter
Omdat de twee aminozuren elkaars werking versterken, hebben minuscule doses al een significante ergogene werking.