19.05.2015

Mannen zonder testosteron functioneren beter door energy drinks

Mannen met prostaatkanker die antiandrogeentherapie krijgen hebben iets gemeenschappelijks met chemische sporters die zojuist een anabolenkuur hebben afgesloten: ze hebben nauwelijks testosteron in hun lichaam, en voelen zich daardoor futloos en beroerd. Urologen van de University of Toronto in Canada hebben ontdekt dat in ieder geval mannen die antiandrogeentherapie ondergaan beter functioneren als ze dagelijks 2 blikjes Red Bull drinken.

Zonder testosteron
De Canadezen experimenteerden met 18 mannen, die allemaal al minstens een half jaar LHRH-agonisten kregen. Frequente toediening van LHRH-agonisten zet de aanmaak van testosteron stop. Die aanpak kan androgeengevoelige vormen van prostaatkanker afremmen.

Mannen zonder testosteron functioneren beter door energy drinks
Voor mannen is het uitschakelen van testosteron een ingrijpende ingreep. Een bijwerking van antiandrogeentherapie is ernstige vermoeidheid, waarvan volgens sommige studies 84 procent van de prostaatkankerpatiënten last krijgt. Door de afname van de energie verslechtert de kwaliteit van leven. De onderzoekers vroegen zich af of energy drinks daaraan iets konden doen.

Studie
De onderzoekers gaven hun proefpersonen elke dag 2 blikjes met 250 ml Red Bull Sugarfree. De mannen dronken een blikje om 10 uur 's ochtends, en nog eentje om 3 uur 's middags. In elk blikje Red Bull Sugarfree zit een gram taurine, 80 mg cafeïne en 100 procent van de ADH van de vitamines B2, B3, B5, B6 en B12. Er was geen controlegroep.

Resultaten
De onderzoekers vroegen de mannen om hun vermoeidheid een score van 0 tot 10 te geven. Daarbij stond 0 voor "no fatigue" en 10 voor de "worst possible fatigue". Na 4 weken Red Bull was de vermoeidheid [BGFS] van de mannen statistisch signicant verminderd.


Mannen zonder testosteron functioneren beter door energy drinksEen afname van 2 punten of meer is bovendien klinisch relevant. Dat houdt in dat de mannen er dus echt iets aan hadden.

De onderzoekers ondervroegen de mannen ook met vragenlijsten die het energieniveau op acht terreinen meten. Hoe hoger de score, des te beter functioneerden de mannen. Je ziet hieronder dat de toediening van de energy drinks op drie terreinen het functioneren verbeterde.


Mannen zonder testosteron functioneren beter door energy drinksConclusie
"This preliminary work suggests that Red Bull Sugar-Free drinks might have a positive impact on both fatigue levels and quality of life in men treated with an LHRH agonist", schrijven de onderzoekers. "In addition, on short-term follow-up, these drinks seemed to be safe and well tolerated."

"However, randomized placebo-controlled trials with longer follow-up periods will be required to validate the findings of this study and to confirm the long-term safety of Red Bull Sugar-Free drinks in a similar population. Nonetheless, this study is the first to suggest such a benefit in this population."

Bron:
Journal of Caffeine Research. March 2015, Vol. 5, No. 1: 50-54.

Meer:
Spieren opbouwen zonder testosteron (18-1-2015)
Dankzij krachttraining hebben mannen met prostaatkanker nog steeds seks (17-11-2013)
Megadosis lichaamsbeweging vergroot overlevingskansen bij prostaatkanker (28-4-2012)