Opgeladen: 27-1-2024
Opgeborgen in: Psychologie, Breinversterkers, Slaap
Translation: Sleeping (and exercising) more increases your work performance (28-1-2024)

Meer en beter werk afleveren? Slaap en beweeg meer

Als je meer werk gedaan wilt krijgen of de kwaliteit van je werk graag wilt verbeteren, dan zou je misschien kunnen overwegen om meer te gaan slapen. Of meer te gaan bewegen. Of allebei. Dat suggereert een Japans onderzoek dat is verschenen in de Journal of Public Health.


Meer en beter werk afleveren? Slaap en beweeg meer


Studie
Onderzoekers van de University of Tsukuba analyseerden de gegevens van 12476 Japanse werknemers. De onderzoekers hadden de data gekregen van de Japanse verzekeraar Tokio Marine. De onderzoekers hadden ongeveer evenveel mannen als vrouwen in hun gegevensbestand.

Omdat de werknemers vragenlijsten hadden ingevuld over hun manier van leven, hadden de onderzoekers een beeld van hun leefstijl. De werknemers hadden bovendien een vraag beantwoord over hun functioneren op het werk. Aan de hand van het antwoord op die vraag, hadden de onderzoekers de werknemers een score gegeven die aangaf hoeveel werk de studiedeelnemers konden verzetten - en hoe goed de kwaliteit van hun werk was.


Meer en beter werk afleveren? Slaap en beweeg meer


Resultaten
Het sterkste verband tussen werkprestaties en leefstijl dat de onderzoekers konden vinden, had betrekking op de hoeveelheid slaap. Als de studiedeelnemers vertelden dat ze te weinig slaap kregen, hadden ze significant meer kans om volgens hun eigen inzicht slecht te functioneren op hun werk.

Een andere, maar minder sterke factor was lichaamsbeweging. Werknemers die minder dan een uur per dag bewogen, hadden significant meer kans om slecht te functioneren op het werk.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Meer en beter werk afleveren? Slaap en beweeg meer


Bron:
Journal of Public Health, 09 November 2023; doi: 10.1007/s10389-023-02136-4.

Meer:
Verschil tussen goede en matige student is twintig minuten slaap (23-5-2014)


Beter slapen door lichaamsbeweging Beter slapen door een warme douche in de avond Beter slapen door kamille

Beter slapen door lichaamsbeweging
Het maakt niet zoveel uit of je nu aan yoga, tai-chi, wandelen, cardio of krachttraining doet, als je gaat bewegen ga je beter slapen.

Beter slapen door een warme douche in de avond
Beter slapen is goed voor alles en iedereen. Door beter slapen worden trainingen effectiever, worden sporters sneller, hebben afslankpogingen meer kans van slagen en leef je langer. Vandaar onze interesse in...

Beter slapen door kamille
Als je nachten lang wakker ligt, heb je weinig aan kamille. Maar als je al redelijk goed slaapt en op zoek bent naar een natuurlijk middel dat de kwaliteit van je slaap verbetert, dan heb je aan kamille een hele goeie.