Opgeladen: 19-1-2023
Opgeborgen in: Slaap
Translation: Yoga, walking, cardio training | All types of physical activity improve sleep (20-1-2023)

Beter slapen door lichaamsbeweging

Het maakt niet zoveel uit of je nu aan yoga, tai-chi, wandelen, cardio of krachttraining doet, als je gaat bewegen ga je beter slapen. Braziliaanse onderzoekers aggregeerden de uitkomsten van 12 klinische trials in een metastudie.


Beter slapen door lichaamsbeweging


Studie
Braziliaanse onderzoekers, verbonden aan de Federal University of Pernambuco, verzamelden 12 klinische trials waarin 60-plussers waren gaan bewegen en waarin vervolgens het effect op de kwaliteit van de slaap was gemeten.

De kortste trial duurde slechts 6 weken, de langste een jaar. De bestudeerde bewegingsvormen liepen uiteen van yoga, tai-chi, cardiotraining, wandelen en krachttraining. De makers van de trials hadden de kwaliteit van de slaap bepaald aan de hand van de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI).


Beter slapen door lichaamsbeweging


Meer details over de gebruikte studies staan in de tabel hierboven. Klik erop voor een grotere versie.

Resultaten
Lichaamsbeweging verbetert de slaap.

Sommige studies hadden betrekking op zestigplussers die slecht sliepen, andere studies op zestigplussers met een goede nachtrust. In beide groepen verbeterde beweging de slaap.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Beter slapen door lichaamsbeweging


Bijwerkingen
De Brazilianen benadrukken echter dat de niet alle studies even solide in elkaar zaten. Uit hun analyses bleek ook dat er waarschijnlijk studies met minder mooie uitkomsten niet zijn gepubliceerd en ergens op een harde schijf liggen te verstoffen.

Conclusie
"The results suggest that physical exercise improves sleep quality in both patients with previous complaints of insomnia and patients without previous complaints and has few adverse effects, making it a valuable adjuvant approach in the treatment of elderly patients with complaints of insomnia that may even reduce the number of medications used to sleep", resumeren de Brazilianen.

Bron:
J Ageing Longev. 2022;2(2):85-97.

Meer:
Meer bewegen tegen slaaparmoede (10-9-2022)
Beter slapen door krachttraining (26-4-2015)
Overdag buiten bewegen betekent beter slapen (22-1-2015)
Beweeg meer, slaap meer (en beter) (9-2-2013)


Beter slapen door kamille In deze dosering verbetert L-tryptofaan de kwaliteit van de slaap Beter slapen door een warme douche in de avond

Beter slapen door kamille
Als je redelijk goed slaapt en op zoek bent naar een natuurlijk middel dat de kwaliteit van je slaap verder verbetert, dan heb je aan kamille een hele goeie.

In deze dosering verbetert L-tryptofaan de kwaliteit van de slaap
Metastudie.

Beter slapen door een warme douche in de avond
Nog een metastudie.