|
Meer slapen kan je testosteronspiegel vertweevoudigen
Mannen die al wat ouder zijn kunnen in sommige gevallen hun testosteronspiegel vertweevoudigen als ze meer gaan slapen. Dat kun je afleiden uit een humane studie die Plamen Penev van de University of Chicago publiceerde in Sleep.
Epidemisch slaaptekort
Endocrinologische ontwrichting
Nederlandse onderzoekers lieten nog niet zo lang geleden zien dat al na één nacht met vier uur slaap de gevoeligheid voor insuline in jonge mannen met twintig procent vermindert [J Clin Endocrinol Metab. 2010 Jun;95(6):2963-8.] en in diabeten met een kwart. [Diabetes Care. 2010 Jul;33(7):1573-7.]
In dat laatste geval is het effect van slaaptekort klinisch relevant, en zouden artsen diabeten die onvoldoende op hun medicijnen reageren misschien ook kunnen adviseren meer te slapen. "Sleep duration might become another therapeutic target to improve glucoregulation in type 1 diabetes", aldus de Nederlanders.
Testosteron
Hoe beter mannen slapen, hoe meer stijgt hun testosteronspiegel tijdens hun slaap. [J Clin Endocrinol Metab. 2001 Mar;86(3):1134-9.]
Bij de gemiddelde mannelijke veertigplusser daalt de testosteronspiegel met 1-2 procent per jaar, maar onderzoekers stuiten wel eens op tachtigers met een testosteronspiegel die je zou verwachten bij een jonge man. Als je nou ook nog weet dat veel oudere mannen - maar niet alle mannen - minder en slechter gaan slapen als ze ouder worden, dan kom je automatisch op het idee dat Plamen Penev in zijn onderzoek wilde toetsen: zakt de testosteronspiegel in oudere mannen doordat ze minder slapen?
Studie
Penev bepaalde bij 12 slanke, gezonde en niet-rokende mannen van 64-74 jaar hoeveel testosteron er 's ochtends in hun bloed zat. Bovendien liet hij de mannen een apparaatje om hun pols dragen waardoor hij kon zien hoeveel uur ze 's nachts sliepen. Dat liep uiteen van 4.5 tot 7.5 uur per etmaal.
Resultaten
De mannen die het minste sliepen hadden een testosteronspiegel van 200-300 ng/dl. Dat is voor mannen in deze leeftijdsgroep nog normaal, maar wel aan de lage kant. De mannen in de studie die het meeste sliepen hadden een testosteronspiegel die twee keer zo hoog was - 500-700 ng/dl. Dat is een spiegel die je zou verwachten bij gezonde jonge mannen.
Conclusie
Voordat mannen testosterontherapie overwegen zouden ze dus misschien eerst eens kunnen meten hoeveel uur ze eigenlijk slapen. "Meten" is trouwens iets anders dan "schatten". De meeste mensen overschatten het aantal uur dat ze slapen. Dat was ook het geval in Penevs onderzoek. De mannen dachten dat ze gemiddeld per dag 7 uur en een kwartier per dag sliepen, maar volgens Penevs metingen was dat slechts 6 uur per dag.
Bron:
Meer:
|
|