Opgeladen: 14-11-2017
Opgeborgen in: Afslanken, Slaap
Translation: No translation yet

Word je na een afslankdieet weer dik? Misschien niet als je goed slaapt, zegt studie

Mannen die een respectabel aantal kilo's hebben verloren blijven daarna beter op gewicht als hun slaapkwaliteit goed is. Dat concluderen Griekse onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Harokopio, in Sleep Medicine. Volgens de Grieken is het aantal uren dat je in bed ligt van minder belang dan factoren als de snelheid waarmee je inslaapt of het aantal keren dat je 's nachts wakker wordt.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 560 dikke studiedeelnemers van 18-65 jaar, die in het verleden minstens 10 procent van hun lichaamsgewicht waren kwijtgeraakt. De onderzoekers verdeelden de proefpersonen in 2 groepen: de maintainers, die er in slaagden om gedurende een jaar vrijwel alle verloren kilo's weg te houden, en de regainers die na een jaar minstens de helft van de verloren kilo's weer terug hadden gekregen.

De onderzoekers legden de studiedeelnemers een vragenlijst voor die de Athens Insomnia Scale heet. Die meet slaapproblemen. Ze vroegen de studiedeelnemers ook naar het aantal uren dat ze per etmaal in bed doorbrachten.

Resultaten
De regainers en maintainers brachten hetzelfde aantal uren in bed door, maar de maintainers rapporteerden minder slaapproblemen dan de regainers - en sliepen dus ook meer. De AIS-scores van de maintainers waren enkele tientallen procenten lager dan die van regainers.


Word je na een afslankdieet weer dik? Misschien niet als je goed slaaptHier zie je nog eens voor een aantal subscores apart hoeveel beter de maintainers sliepen dan de regainers. Op 6 van de 8 subscores waren de verschillen statistisch significant.


Word je na een afslankdieet weer dik? Misschien niet als je goed slaaptToen de onderzoekers hun gegevens verder uitsplitsten, zagen ze dat slaapkwaliteit eigenlijk alleen een factor was bij mannen, en niet bij de vrouwen.

Conclusie
"Weight loss maintenance still remains a challenging health goal, without convincing evidence that this is feasible in the long term", schrijven de onderzoekers.

"Recently published results indicate that successful weight losers report longer sleep duration and better sleep quality compared to treatment-seeking overweight and obese participants." [J Behav Med. 2016 Jun;39(3):465-71.] "Our results confirm these findings by comparing maintainers to regainers and extend current knowledge by pointing out the importance of self-reported sleep quality over quantity as well as by shedding light to a potential sex effect."

Bron:
Sleep Med. 2017 Jun;34:242-5.

Meer:
Voldoende slaap geeft beter dieetresultaat (19-11-2012)


Een nachtuil wordt sneller dik dan een vroege vogel

Uurtje langer slapen laat vetpercentage zakken met 3 procent

Weinig slaap, dikke buik

Een nachtuil wordt sneller dik dan een vroege vogel
De uitkomsten van een kleine humane studie, die neurologen van Northwestern University publiceerden in Obesity.

Uurtje langer slapen laat vetpercentage zakken met 3 procent
De onderzoekers gebruikten de gegevens van dertig gezonde Griekse vrouwen tussen de 30 en de 60 jaar oud.

Weinig slaap, dikke buik
Als je 's nachts 5 uur of minder slaapt, dan bouwt je lichaam meer vetreserves op dan als je elke nacht 6 uur of meer slaap pakt.