14.12.2010

Weinig slaap, dikke buik

Als je 's nachts 5 uur of minder slaapt, dan bouwt je lichaam meer vetreserves op dan als je elke nacht 6 uur of meer slaap pakt. Als je jonger dan 40 bent, tenminste. Op hogere leeftijd telt het effect van slaaptekort minder zwaar.

Studie

Dat zijn de uitkomsten van een Amerikaanse epidemiologische studie onder 1107 mannen en vrouwen van Latijnse en Afrikaanse afkomst. De onderzoekers kozen voor die onderzoeksgroep omdat het gros van de gegevens over slaap en overgewicht is verzameld in studies onder Europese mensen, terwijl in de VS de kans op overgewicht onder Latijnse en Afrikaanse mensen nog groteris dan onder mensen van Europeaanse origine.

De onderzoekers bepaalden met scans de hoeveelheid buikvet en onderhuids vet en vroegen hoeveel uren hun onderzoeksobjecten sliepen. Toen de onderzoekers 5 jaar later nog eens scans van hun mensen maakten, bleek dat er in de groep die jonger was dan 40 jaar een duidelijk verband was tussen het aantal uren slaap per etmaal en de toename van het vet.

Resultaten
In de figuren hieronder staan de zwarte staatjes voor de mensen met 5 uur slaap of minder. De grijze staatjes staan voor mensen met 6-7 uur slaap per nacht, en de witte staatjes voor 8 uur slaap of meer. VAT = buikvet; SAT = onderhuidsvet.


Weinig slaap, dikke buik

Weinig slaap, dikke buik


Conclusie
De onderzoekers concluderen dat bij mensen onder de 40 zowel heel veel slaap - meer dan 8 uur per nacht - en heel weinig slaap de kans op overgewicht verhogen.

Dat te weinig slaap ongezond is staat ondertussen wel vast. Maar dat teveel slaap ongezond is, dat is niet meer dan een theorie. Mensen die worstelen met een depressie, verslaving, een psychologische crisis of een zware ziekte slapen meer dan gezonde mensen. Het zijn waarschijnlijk die onderliggende factoren die ongezond maken, en niet de toegenomen hoeveelheid slaap.

Bron:
Sleep. 2010 Mar 1;33(3):289-95.

Meer:
Minder slaap, minder zuurstof (22-7-2010)
Uur extra slaap verhoogt testosteronspiegel met 12 procent (27-3-2010)
Uurtje langer slapen laat vetpercentage zakken met 3 procent (26-9-2007)