Opgeladen: 22-7-2019
Opgeborgen in: Slaap, Krachttraining, Cardio & duurtraining
Translation: Sleep improvement makes cardio and strength training more effective (23-7-2019)

Verbetering slaap maakt cardio- en krachttraining effectiever

Krachttrainings- en cardioprogramma's worden effectiever als trainers hun klanten niet alleen vertellen hoe ze moeten trainen, maar ook informatie geven over slaap. Door die informatie worden sporters slanker, fitter en misschien ook wel gespierder en sterker. Dat blijkt uit een experimentele studie die de Amerikaanse bewegingswetenschapper Brett Dolezal, verbonden aan de David Geffen School of Medicine, publiceerde in Sports Medicine International Open.

Studie
De onderzoekers lieten 34 gezonde mannen en vrouwen van 22-44 jaar 12 weken trainen in een gym. De proefpersonen trainden 3 keer per week. Elke workout bestond uit een cardiodeel en een krachttrainingsdeel.

Voor 19 proefpersonen bleef het daarbij, maar 14 proefpersonen bekeken per week gedurende 10 minuten een interactieve presentatie waarin ze informatie kregen over het belang van slaap, en manieren om hun slaap te verbeteren. De figuur hieronder geeft je een idee wat voor informatie de proefpersonen kregen. Klik op de figuur voor een grotere versie.


Verbetering slaap maakt cardio- en krachttraining effectiever


Resultaten
De proefpersonen die informatie kregen over slaap verloren significant meer lichaamsvet dan de proefpersonen die uitsluitend trainden. Er was ook een trend dat de slaapinformatie de toename van de spiermassa vergrootten, maar die toename was niet significant.


Verbetering slaap maakt cardio- en krachttraining effectiever


Er was ook een trend dat slaapinformatie ten goede kwam aan de toename van de spierkracht. Het verschil tussen de twee groepen was echter niet statistisch significant.


Verbetering slaap maakt cardio- en krachttraining effectiever


De proefpersonen die training combineerden met een programma dat de slaap zou moeten verbeteren werden fitter dan de proefpersonen die uitsluitend trainden. En dat verschil was statistisch significant.


Verbetering slaap maakt cardio- en krachttraining effectiever


Conclusie
"This study demonstrates that a novel, multicomponent behavioral modification intervention delivered by fitness professionals with the goal of optimizing fitness outcomes was more efficacious atimproving various measures of aerobic performance, [and] body composition, [...] compared with identical exercise training with an equal-attention control", concluderen de onderzoekers.

"Our findings indicate not only that sleep interventions have the potential to directly enhance physical performance and autonomic cardiac regulation, but that these interventions can be successfully administered by trained fitness professionals in a non-medical setting. Future investigations should explore the replicability and utility of these results in special populations such as elite athletes and those afflicted with lifestyle diseases."

Bron:
Sports Med Int Open. 2019 Jul 15;3(2):E48-E57.

Meer:
Hoe slaap mannen mannelijker maakt (en vrouwen beschermt tegen kanker) (20-12-2017)
Word je na een afslankdieet weer dik? Misschien niet als je goed slaapt, zegt studie (14-11-2017)
Meer slaap, meer IGF-1 (9-10-2016)


Voldoende slaap geeft beter dieetresultaat

Slaapextensie maakt sporters sneller & beter

Meer slapen kan je testosteronspiegel vertweevoudigen

Voldoende slaap geeft beter dieetresultaat
Slaap bepaalt hoeveel vetmassa afslankers verliezen en hoeveel spiermassa ze vasthouden.

Slaapextensie maakt sporters sneller & beter
Als sporters zichzelf dwingen om per etmaal twee uur extra te slapen, dan neemt hun reactiesnelheid toe en worden ze sneller.

Meer slapen kan je testosteronspiegel vertweevoudigen
Mannen die al wat ouder zijn kunnen in sommige gevallen hun testosteronspiegel vertweevoudigen als ze meer gaan slapen.