01.12.2014

Metastudie: je leeft langer met een hoge vitamine D-spiegel

Mensen die veel vitamine D in hun bloed hebben leven waarschijnlijk langer dan mensen met weinig vitamine D in hun bloed. Dat blijkt uit een epidemiologische metastudie die is verschenen in BMJ. De samenstellers hadden de beschikking over de gegevens van 26.018 mannen en vrouwen van 50-79 jaar.

Studie
Je leeft langer met een hoge vitamine D-spiegel
De onderzoekers haalden hun gegevens uit 8 eerder gepubliceerde studies, waarin Europese en Amerikaanse epidemiologen studiedeelnemers 4 tot 16 jaar volgden. Toen de studies begonnen, bepaalden de onderzoekers de concentratie vitamine D - preciezer: 25-hydroxy-vitamine D - in het bloed van de deelnemers.

Tijdens de studies stierven 6695 deelnemers - 2624 deelnemers overleden aan hart- en vaatziekten, 2227 deelnemers overleden aan kanker.


Je leeft langer met een hoge vitamine D-spiegelResultaten
De studiedeelnemers met verhoudingsgewijs weinig vitamine D - preciezer: 25-hydroxy-vitamine D - in hun bloed hadden 1.57 meer kans om te overlijden dan de deelnemers met relatief veel vitamine D in hun bloed.


Je leeft langer met een hoge vitamine D-spiegelToen de onderzoekers hun gegevens uitsplitsten ontdekten ze dat het beschermende effect van een hoge vitamine D-spiegel groter was in mensen die al een hart- of vaatziekte onder de leden hadden [eerste figuur hieronder] dan in mensen die daarvan vrij waren [tweede figuur].


Je leeft langer met een hoge vitamine D-spiegel


Je leeft langer met een hoge vitamine D-spiegelIets soortgelijks vonden de onderzoekers toen ze kankeroverlevers vergeleken met mensen die kankervrij waren. Binnen de eerste groep had een hoge vitamine D-spiegel een beschermende werking [eerste figuur hieronder], binnen de tweede niet [tweede figuur].


Je leeft langer met een hoge vitamine D-spiegel


Je leeft langer met een hoge vitamine D-spiegelSlot
Grote delen van de bevolking hebben minder vitamine D in hun bloed dan artsen optimaal achten. De meeste westerse overheden adviseren daarom iedereen die weinig buiten komt extra vitamine D te slikken. Meer over vitamine D-suppletie vind je hier.

Bron:
BMJ. 2014 Jun 17;348:g3656. doi: 10.1136/bmj.g3656.

Meer:
Hoge vitamine D-spiegel verlengt leven Nederlandse ouderen (4-11-2009)
Vitamine D vertraagt veroudering op genetisch niveau (10-11-2007)
Vitamine D verlengt je leven (12-9-2007)