Opgeladen: 8-7-2017
Opgeborgen in: Psychologie, Placebo-effect
Translation: Not fit? You can benefit from the placebo effect of sports products (21-8-2017)

Niet fit? Dan kun je profiteren van het placebo-effect van sportproducten

Sportschoenen waarvan je volgens de fabrikant harder gaat rennen. Trainingsoutfit waardoor je volgens de reclamemakers harder kunt fietsen, of in de gym zwaardere gewichten kunt tillen. Ze zouden - weliswaar bij de gratie van het placebo-effect - nog eens kunnen werken ook, schrijft een Duitse psycholoog in PLoS One. Tenminste, bij sporters die van zichzelf weten dat ze niet fit zijn...

Studie
Net als het onderzoek waarover we gisteren schreven, staat ook deze studie op naam van de Hendrik Mothes, een psycholoog van de universiteit van Freiburg. Mothes liet een kleine tachtig proefpersonen 30 minuten fietsen, en vroeg ze tijdens de sessie hoe vermoeiend ze die ervoeren. Voordat de proefpersonen gingen fietsen bepaalde Mothes of de proefpersonen zichzelf als sportief en fit zagen [Physical Self-Concept].

De proefpersonen droegen tijdens de sessie een compressieshirt van "a well-known sporting goods manufacturer". Voordat de proefpersonen gingen fietsen, kreeg een deel van hen een video te zien die uit de doeken deed dat a. beweging gezond was en b. het shirt het fietsen makkelijker maakte. Een ander deel zag precies dezelfde clip, maar dan zonder kletsverhaal over een prestatieverbeterende werking van het shirt.

Resultaten
Het effect van het verhaal over het de prestatieverbeterende werking van shirt hing af van het Physical Self-Concept van de proefpersonen.

Zagen de proefpersonen zichzelf als fit en sportief [High Physical Self-Concept], dan maakte het kletspraatje het half uur uurtje fietsen niet minder vermoeiend. Maar zagen de proefpersonen zichzelf als onsportief en niet-fit [Low Physical Self-Concept], dan had het kletspraatje wel een positief effect.


Niet fit? Dan kun je profiteren van het placebo-effect van sportproductenConclusie
"Merely the belief that the shirt would help, did help the 'unsporty' subjects to have a lower perception of strenuousness during the exercise", vertelt Mothes in een persbericht. [uni-freiburg.de Jun 30, 2017]

"The findings impressively show for all those who don't consider themselves to be great sportsmen and -women. The right product really can make sport more pleasant, if only you believe in it."

Als je daarentegen weet dat je fit bent, dan werken die producten met prestatieverbeterende claims niet.

Bron:
PLoS One. 2017 Jun 29;12(6):e0180434.

Meer:
Het placebo-effect maakt beweging nog gezonder (7-7-2017)
Positieve feedback vergroot spierkracht vijftigplusser (12-3-2017)


Kijken naar agressieve beelden vergroot spierkracht

Gezamenlijke training doet minder pijn

Workouts in de natuur motiveren beter dan workouts binnen

Kijken naar agressieve beelden vergroot spierkracht
Sporters kunnen krachttrainen met zwaardere gewichten als ze vlak voor hun workout kijken naar een videoclip die de aanmaak van hormonen als testosteron stimuleert.

Gezamenlijke training doet minder pijn
Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Oxford uit een experiment waaraan 12 roeiers meewerkten.

Workouts in de natuur motiveren beter dan workouts binnen
Als je van jezelf vindt dat je moet gaan trainen, maar je afvraagt of je dat wel gaat volhouden, doe het dan als het even kan buiten.