Opgeladen: 7-7-2017
Opgeborgen in: Psychologie, Placebo-effect
Translation: The placebo effect makes exercise even more healthy (2-9-2017)

Het placebo-effect maakt beweging nog gezonder

Lichaamsbeweging is psychologisch gezond. Het vermindert vermoeidheid, en beschermt tegen werkstress en burnout. Volgens Duitse psychologen worden al die effecten sterker naarmate je er meer in gelooft. Het placebo-effect bepaalt dus niet alleen mee hoe medicijnen en supplementen werken, maar ook wat voor gezondheidseffecten beweging heeft.

Studie
Hendrik Mothes, een psycholoog van de universiteit van Freiburg in Duitsland liet 76 gezonde proefpersonen een half uur fietsen. Maar eerst bepaalde Mothes aan de hand van vragenlijsten hoe de proefpersonen over het effect van lichaamsbeweging dachten. Hij vroeg ze bijvoorbeeld in hoeverre ze het eens waren met een uitspraak als "If I exercise regularly, I will feel more comfortable".

Resultaten
Bij de proefpersonen die positieve verwachtingen van lichaamsbeweging [high habitual expectations] hadden, verminderden de anxiety-scores meer dan bij de proefpersonen met negatieve verwachtingen [low habitual expectations].


Placebo-effect maakt beweging nog gezonder dan het al is


Placebo-effect maakt beweging nog gezonder dan het al is



De proefpersonen met positieve verwachtingen voelden zich fitter, energieker en sterker nadat ze hadden gefietst. Dat positieve gevoel van vigor was bij de proefpersonen met negatieve verwachtingen nauwelijks toegenomen.

In de hersenen zien neurologen na lichaamsbeweging, maar ook tijdens meditatie en dagdromen en vlak voordat je in slaap valt, meer alpha-golven. Meer alpha-activiteit betekent een meer ontspannen toestand en meer creativiteit, en minder angst en rondmalende gedachten.

Mothes zag bij beide groepen na het fietsen een toename van de alpha-activiteit in de hersenen. En je raadt het al: die toename was groter bij de proefpersonen met een positief verwachtingspatroon.


Placebo-effect maakt beweging nog gezonder dan het al is


Placebo-effect maakt beweging nog gezonder dan het al is



Hoe positiever de proefpersonen tegenover beweging stonden, hoe meer plezier beleefden ze aan het halve uurtje fietsen. Maar dat zal je niet verbazen.

Conclusie
"The results demonstrate that our belief in how much we will benefit from physical activity has a considerable effect on our well-being in the manner of a self-fulfilling prophecy", zegt Mothes in een persbericht. [sciencedaily.com August 11, 2016]

"Beliefs and expectations could possibly have long-term consequences, for instance on our motivation to engage in sports. They can be a determining factor on whether we can rouse ourselves to go jogging again next time or decide instead to stay at home on the couch."

Bron:
J Behav Med. 2017 Apr;40(2):293-306.

Meer:
Positieve feedback vergroot spierkracht vijftigplusser (12-3-2017)
Kijken naar agressieve beelden vergroot spierkracht (18-1-2016)
Krachttraining met de gewichten die je zelf kiest motiveert het beste (12-5-2015)


Cardiotraining is aangenamer als je zelf bepaalt hoe hard je traint

Gezamenlijke training doet minder pijn

Workouts in de natuur motiveren beter dan workouts binnen

Cardiotraining is aangenamer als je zelf bepaalt hoe hard je traint
Als mensen zelf mogen bepalen hoe intensief ze trainen, dan ervaren ze hun cardiotraining minder onaangenaam dan als ze die vrijheid niet hebben. En dat geldt ook als de intensiteit van die training geen factor is.

Gezamenlijke training doet minder pijn
Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Oxford uit een experiment waaraan 12 roeiers meewerkten.

Workouts in de natuur motiveren beter dan workouts binnen
Als je van jezelf vindt dat je moet gaan trainen, maar je afvraagt of je dat wel gaat volhouden, doe het dan als het even kan buiten.