|
Het placebo-effect maakt beweging nog gezonder
Lichaamsbeweging is psychologisch gezond. Het vermindert vermoeidheid, en beschermt tegen werkstress en burnout. Volgens Duitse psychologen worden al die effecten sterker naarmate je er meer in gelooft. Het placebo-effect bepaalt dus niet alleen mee hoe medicijnen en supplementen werken, maar ook wat voor gezondheidseffecten beweging heeft.
Studie
Resultaten
De proefpersonen met positieve verwachtingen voelden zich fitter, energieker en sterker nadat ze hadden gefietst. Dat positieve gevoel van vigor was bij de proefpersonen met negatieve verwachtingen nauwelijks toegenomen.
In de hersenen zien neurologen na lichaamsbeweging, maar ook tijdens meditatie en dagdromen en vlak voordat je in slaap valt, meer alpha-golven. Meer alpha-activiteit betekent een meer ontspannen toestand en meer creativiteit, en minder angst en rondmalende gedachten.
Mothes zag bij beide groepen na het fietsen een toename van de alpha-activiteit in de hersenen. En je raadt het al: die toename was groter bij de proefpersonen met een positief verwachtingspatroon.
Hoe positiever de proefpersonen tegenover beweging stonden, hoe meer plezier beleefden ze aan het halve uurtje fietsen. Maar dat zal je niet verbazen.
Conclusie
"Beliefs and expectations could possibly have long-term consequences, for instance on our motivation to engage in sports. They can be a determining factor on whether we can rouse ourselves to go jogging again next time or decide instead to stay at home on the couch."
Bron: Meer:
|
|