Opgeladen: 15-12-2016
Opgeborgen in: Psychologie, Horror & sensatie
Translation: No translation yet

Onze hersenen werken steeds langzamer

De werking van onze hersenen verslechtert. Vergeleken met 1889 werken onze hersenen een stuk langzamer. Dat kan betekenen dat we minder slim zijn geworden, vrezen de psychologen Michael Woodley en Jan te Nijenhuis.

Studie
Woodley en Te Nijenhuis publiceerden in 2013 een metastudie waarvoor ze de resultaten van 13 eerder verschenen onderzoeken bijeenveegden en opnieuw analyseerden. Die studies dateerden uit de periode tussen 1889 en 2014, en hadden met elkaar gemeen dat ze de reactiesnelheid van menselijke proefpersonen op bepaalden. Alle studies zijn overigens verricht in Westerse landen.

Resultaten
Naarmate de tijd verstreek nam de reactiesnelheid af. Tussen 1889 en nu zijn we dus een stuk trager geworden.


Onze hersenen werken steeds langzamerDaarmee is het verhaal nog niet afgelopen. Reactiesnelheid correleert met intelligentie: hoe beter je reactievermogen, hoe intelligenter je bent. Omdat het verband tussen reactievermogen en intelligentie goed onderzocht is, konden de onderzoekers berekenen dat elke tien jaar het IQ van de mensheid 1.16 punten afneemt.

Verklaring
Onze hersenen werken steeds langzamer
IQ is voor een deel genetisch bepaald. Slimme ouders krijgen slimme kinderen. Maar IQ is voor een deel ook het gevolg van omgevingsfactoren, zoals onderwijs. Omdat het onderwijs sterk is verbeterd, neemt het IQ van de mensheid elk decennium een beetje toe.

Maar tegelijkertijd gaan er steeds minder domme mensen dood, dankzij de medische wetenschap die elk jaar meer levens kan redden, steeds alertere zorgsystemen van bedrijven en overheden en steeds veiligere technologie. Omdat ook domme mensen kinderen krijgen, worden de genen van onze soort steeds dommer. Tenminste, dat denken de onderzoekers. Ze zien de afname van het reactievermogen als een aanwijzing voor de juistheid van die hypothese.

Speculatie
Wijzelf zijn natuurlijk maar domme verslaggevers, die graag dingen roepen over onderwerpen waar we geen verstand van hebben. Daarom opperen we mogelijkheid dat ook omgevingsfactoren de afname van de reactiesnelheid kunnen veroorzaken. De toename van het overgewicht, bijvoorbeeld. Of de afname van de hoeveelheid lichaamsbeweging.

Bron:
Intelligence 41 (2013) 843-50.

Meer:
Combinatie van lichaamsbeweging en visolie maakt je slimmer (28-6-2014)
Supplementengebruikers worden alsmaar slimmer (10-11-2004)
Creatine maakt je intelligenter (14-8-2003)


Krillolie maakt slimmer en voorkomt depressie
Krillolie verbetert leerprocessen en heeft bovendien een antidepressieve werking. Dierstudie.

Britse regering verkent de toekomst van de brain steroids
Deze middelen zijn eigenlijk bedoeld voor mensen met Alzheimer, maar we zullen ongetwijfeld ook andere toepassingen voor ze vinden.

Margarine maakt kinderen dommer
Hoe meer margarine kinderen binnenkrijgen, des te geringer is hun intelligentie. Epidemiologie.