Opgeladen: 15-12-2023
Opgeborgen in: Cosmeceuticals, Collageen,
Translation: Collagen hydrolyzate as a skin rejuvenator | The most effective dose is surprisingly low (16-12-2023)

Je huid gezonder maken met collageen? Zo weinig heb je nodig...

Gehydroliseerd collageen is een beproefde cosmeceutical. Als het gaat om product die de huid jong en gezond houden, is collageen is misschien wel het best bestudeerde supplement. Volgens een Japanse dierstudie is de effectieve dosering bovendien verrassend laag.


Je huid gezonder maken collageen? Zo weinig heb je nodig...


Studie
Japanse eiwitchemici, verbonden aan Tokyo University of Agriculture and Technology, publiceerden in 2016 een dierstudie in Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry waarin ze haarlozen muizen gedurende een maand blootstelden aan steeds krachtiger ultraviolet licht. Een deel van de proefdieren kreeg daarnaast via hun drinkwater een betrekkelijk lage, een hoge en een bijzonder hoge dosis collageenhydrolisaat toegediend.

Muizen in een controlegroep werden niet bestraald maar kregen ook geen collageenhydrolisaat. Dieren in weer een andere controlegroep werden wel bestraald, maar kregen eveneens geen collageenhydrolisaat.

Blootstelling aan hoge doses ultraviolet licht versnelt de huidveroudering. Stoffen die de huid gezond houden tijdens blootstelling aan krachtig ultraviolet licht beschermen waarschijnlijk ook tegen huidveroudering.

Resultaten
Toen de maand voorbij was, bepaalden de onderzoekers hoeveel water in de buitenlaag [corneum] van de huid van de muizen aanwezig was. Door ultraviolet licht aangetaste huid verdroogt. Zoals je hieronder ziet, voorkwamen alle doses collageenhydrolisaat uitdroging van de huid.Een beschadigde huid kan het verlies van water uit het lichaam niet goed voorkomen. Als de huid wordt beschadigd, neemt het transepidermal water loss [TEWL] dus toe. De figuur hierboven laat zien dat collageenhydrolisaat in de meeste bescheiden dosering daartegen beschermde - en de hogere doses niet.

Volgens de Japanner is het humane equivalent van de meeste effectieve dosis collageenhydrolisaat, voor iemand van 60 kilo, 1.2 gram per dag.

Bron:
Biosci Biotechnol Biochem. 2016;80(2):356-9.

Meer:
Deze combinatie van astaxanthine en collageen houdt je huid jong (16-11-2020)
Zo houdt collageen rimpels weg (12-2-2012)
Dierstudie: gehydrolyseerd collageen houdt huid jong (3-2-2012)


De zon in? Visolie beschermt je huid Rozenbottel maakt huid jonger Q10 bestrijdt rimpels

De zon in? Visolie beschermt je huid
Als je capsules met visolie slikt verbrandt je huid minder door zonlicht. Visolievermindert zo waarschijnlijk de kans op huidkanker, en vertraagt misschien ook nog het tempo waarin je huid veroudert.

Rozenbottel maakt huid jonger
Dagelijkse inname van een paar eetlepels rozenbottelpoeder maakt de huid een beetje elastischer en minder droog, en maakt rimpels minder nadrukkelijk aanwezig.

Q10 bestrijdt rimpels
Een dosis van 50 milligram Q10 per dag volstaat.