Opgeladen: 3-4-2020
Opgeborgen in: Rooibos, Plantenextracten, Suppletie voor meer testosteron
Translation: Dandelion + rooibos = more testosterone (4-4-2020)

Paardenbloem + rooibos = meer testosteron

Een paar dagen geleden schreven we over een recente Zuid-Koreaanse reageerbuisstudie, waarin testescellen door blootstelling aan een extract van de o zo gewone paardenbloem meer testosteron gingen aanmaken. Zou paardenbloem hetzelfde doen in mensen? Misschien wel, zegt een publicatie van dezelfde Koreanen uit 2012.

CRS-10
De publicatie waarop we doelen verscheen in Nutrition Research and Practice, en beschrijft een reageerbuisstudie, een dierstudie en een humaan onderzoek, die allemaal betrekking hadden op een supplement dat de Koreanen CRS-10 noemen. Voor zover we weten is het niet op de markt.

CRS-10 is een combinatie van een extract van paardenbloem en een extract van rooibos. Beide extracten zijn op waterbasis.

Reageerbuisstudie
De onderzoekers stelden testescellen bloot aan paardenbloem, rooibos of aan de combinatie van paardenbloem en rooibos. Paardenbloem en rooibos hadden geen effect op de vitaliteit van de cellen, maar de combinatie vergrootte die vitaliteit.


Paardenbloem + rooibos = meer testosteron


Dierstudie
De onderzoekers gaven volwassen mannelijke ratten gedurende 4 weken elke dag niets, of een dosis CRS-10. Als de ratten volwassen mensen waren geweest, hadden ze 400-600 milligram CRS-10 per dag gekregen.

Toen de suppletieperiode voorbij was, vonden de onderzoekers meer testosteron in het bloed van de ratten in de experimentele groep dan in het bloed van de ratten in de controlegroep. Dat zie je in de figuur linksonder.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Paardenbloem + rooibos = meer testosteron


De onderzoekers zetten de ratten dagelijks in een aquarium, en registreerden hoelang de ratten konden blijven zwemmen [retention time]. De ratten in de experimentele groep werden fitter dan de ratten in de controlegroep. Dat zie je rechtsboven.

De testes van de ratten die de combinatie paardenbloem-rooibos kregen, werden een beetje zwaarder, terwijl het gewicht van de testes in de andere groep niet veranderde. De hoeveelheid zaadcellen in het sperma van de ratten in de suppletiegroep nam toe. De zaadcellen werden bovendien bewegelijker.


Paardenbloem + rooibos = meer testosteron


Humane studie
De Koreanen verdeelden 30 mannen, die allemaal ouder waren dan 40, in 3 groepen. Gedurende 4 weken slikte een groep dagelijks een placebo, een tweede groep 200 milligram CRS-10 en een derde groep 400 milligram CRS-10.

Aan de hand van vragenlijsten konden de Koreanen bepalen dat suppletie met 400 milligram extract verouderingssymptomen verminderde, en de levenskwaliteit van de mannen [QOL] verbeterde.


Paardenbloem + rooibos = meer testosteron


Conclusie
"CRS-10 effectively improved andropause syndromes clinically and also enhanced physical performance as well as activation of spermatogenesis", resumeren de Koreanen. "These positive effects may have occurred through protection and activation of Leydig cells, together with induced generation of endogenous testosterone."

Binnenkort meer.

Bron:
Nutr Res Pract. 2012;6(6):505-12.

Meer:
Testosterontherapie op basis van paardenbloem? (1-4-2020)


Phaleria macrocarpa: meer testosteron, meer vruchtbaarheid Luteoline, een testosteronbooster uit peterselie Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes

Phaleria macrocarpa: meer testosteron, meer vruchtbaarheid
In Aziatische landen zijn de supplementen met extracten van Phaleria macrocarpa - andere namen: Mahkota Dewa en God's Crown - al volledig ingeburgerd, maar in onze regionen is het nog niet zover.

Luteoline, een testosteronbooster uit peterselie
Canadese chemici, verbonden aan de universiteit van de Moncton, publiceerden in Cell Biology and Toxicology een reageerbuisstudie die bovengemeen interessant is voor de supplementenindustrie.

Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes
In Aziatische landen, maar ook steeds vaker in onze contreien, gebruiken mannen supplementen met extracten van Cordyceps-paddenstoelen.