Opgeladen: 24-1-2020
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Plantenextracten, Supplementen & testosteron
Translation: Cordycepin from Cordyceps militaris rejuvenates testes (25-1-2020)

Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes

Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes
In Aziatische landen, maar ook steeds vaker in onze contreien, gebruiken mannen supplementen met extracten van de paddenstoelen Cordyceps sinensis en Cordyceps militaris. Ze hopen dat die de aanmaak van testosteron verhogen. Volgens een dierstudie, die onderzoeker van Sejong University in Zuid-Korea publiceerden in Nutrients, zouden die supplementen misschien wel eens kunnen werken. Bij wat oudere mannen.


Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testesStudie
De onderzoekers gaven mannelijke volwassen ratten van een jaar oud gedurende een half jaar elke dag een dosis cordycepin [COR20]. De onderzoekers hadden die stof gehaald uit Cordyceps militaris. Toen het halve jaar voorij was, bestudeerden de onderzoekers de testes van de dieren, en vergeleken die met de testes van jonge en even oude ratten die geen cordycepin hadden gekregen.

De gegevens die je hieronder vindt, hebben betrekking op de ratten die de hoogste dosis kregen. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 220 milligram cordycepin per dag. Het onderzoek suggereert echter dat ook de helft van die dosis mogelijk effect heeft.

Resultaten
In de testescellen van de oude proefdieren [AC] vonden de onderzoekers minder androgeenreceptoren [AR], minder FSH-receptoren [FSHR] en minder LH-receptoren [LHR] dan in de cellen van de jonge dieren [YC]. Dat impliceert dat de cellen in de testes door veroudering ongevoeliger worden voor de prikkels van FSH en LH.

Toediening van cordycepin [COR-20] reduceerde de afname van de receptoren echter.


Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes

Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testesVeroudering verlaagde de concentratie van endogene antioxidante enzymen in de testes. Suppletie met cordycepin hief die afname volledig op, zie je hierboven.

Veroudering verminderde de hoeveelheid van het beschermende en verouderingsremmende enzym SIRT1. Toediening van cordycepin stak daar een stokje voor. Dat zie je hieronder. Hoe groter de klodder, hoe meer SIRT1.


Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testesConclusie
"From the perspective of cellular mechanism, cordycepin appears to be involved in ameliorating aging-induced gene expression associated with testicular function, particularly those related to spermatogenesis, antioxidant defense, [and] acetylation (SIRT1) [...]", resumeren de onderzoekers.

"In conclusion, the present study suggests that cordycepin may provide an excellent nutritional potential [...] in ameliorating age-related male sexual dysfunction."

Cordycepin
Het humane equivalent van de doses die de Koreanen gebruikten was hoger dan je binnen kunt krijgen via de meeste reguliere Cordyceps-producten. Mocht je meer willen weten, steek dan je licht op bij een specialist als Jan de Heij. [creanite.com]

Bron:
Nutrients. 2019;11(4):906.

Meer:
Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporter (8-7-2015)
Jonge bodybuilders hebben weinig aan Cordyceps sinensis (16-10-2011)
Hebbes! Actieve stof in cordyceps is cordycepin (12-5-2011)


Ouderen fitter door Cordyceps sinensis

Dierstudie: Cordyceps militaris verhoogt uithoudingsvermogen

Cordyceps sinensis werkt als hCG

Ouderen fitter door Cordyceps sinensis
Extracten van de paddenstoel Cordyceps sinensis geven ouderen meer uithoudingsvermogen. Dat ontdekten voedingsonderzoekers van de University of California in Los Angeles toen ze proeven deden met 15 mannen en vrouwen van 50-75 jaar.

Dierstudie: Cordyceps militaris verhoogt uithoudingsvermogen
Dat schrijven Koreaanse onderzoekers in een al wat ouder artikel. Hoe de extracten precies werken wordt uit de studie niet duidelijk.

Cordyceps sinensis werkt als hCG
Onderzoekers van de Taiwanese Cheng Kung University ontdekten dat cordyceps de werking van hormonen als LH of hCG imiteert. In reageerbuizen, tenminste.