Opgepoetst: 13-7-2021
Opgeladen: 8-7-2015
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Suppletie voor meer testosteron, Cortisolremmers, Ongewone anabole middelen
Translation: Fit athletes derive more benefit from testosterone boosters Cordyceps sinensis and Ganoderma lucidum (3-9-2015)

Testosteron-verhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporter

Extracten van de paddenstoelen Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum verhogen de testosteronspiegel van sporters. Bovendien verlagen ze de cortisolspiegel. Hoe fitter sporters zijn, hoe sterker is het positieve effect van de extracten. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Pavia in Italië, die Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum aan 7 wielrenners gaven.

Studie
De onderzoekers gaven 7 amateur-wielrenners van 30-40 jaar gedurende een paar weken een placebo, en gedurende drie maanden capsules met extracten van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum. Tijdens beide perioden deden de wielrenners mee aan een wedstrijd van ongeveer 85 kilometer.

Dagelijks slikten de renners 3 capsules met 445 milligram Cordyceps sinensis-extract per capsule. De capsules bestonden voor een derde uit polysachariden en een halve procent uit adenosine. Daarnaast bevatten de capsules de adenosine-analoog cordycepin.

Adenosine en cordycepin zijn allebei waarschijnlijk betrokken bij de ergogene werking van Cordyceps sinensis. Drie dagen voor de wedstrijden verhoogden de wielrenners hun inname naar 6 capsules per dag.


Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporter


Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporterTestosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporter
In eerdere studies had suppletie met 3 gram extract van Cordyceps sinensis geen effect op de zuurstofopname en het uithoudingsvermogen van wielrenners, [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004 Apr;14(2):236-42.] maar vergrootte Cordyceps sinensis weer wel het uithoudingsvermogen van 50-plussers.

De wielrenners slikten ook dagelijks 2 capsules met 390 milligram Ganoderma lucidum-extract. Het extract bestond voor een derde uit polysachariden en anderhalf procent uit triterpenen.

Resultaten
Toen de onderzoekers vlak voor en vlak na het speeksel van de renners analyseerden nadat die onder de placebocondities hun wedstrijd hadden gereden, zagen ze dat in 2 renners de testosteronconcentratie door de wedstrijd niet veranderde. De wedstrijd verlaagde echter de cortisolconcentratie van de renners. Die renners waren kennelijk goed getraind.

De suppletie met Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum verhoogde in de goed getrainde wielrenners de testosteronconcentratie in het speeksel, zie je hieronder.


Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporter


Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporterIn de 5 overige renners verlaagde de wedstrijd onder placebocondities de testosteronconcentratie een beetje, en liet die van cortisol stijgen. Die renners zaten kennelijk tegen overtraining aan. Je ziet hierboven dat de suppletie met Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum de testosteronconcentratie van de renners voor en na de wedstrijd verhoogde, en bovendien de stijging van de cortisolspiegel na de wedstrijd afremde.

De suppletie met de paddenstoelen-extracten verbeterde de testosteron:cortisol-ratio in zowel de goed getrainde wielrenners [eerste figuur hieronder] als in de minder goed getrainde renners [tweede figuur hieronder].


Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporter


Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporterConclusie
"We can therefore conclude that a 3-month period of Cordyceps sinensis and Ganoderma lucidum dietary supplementation may protect endurance athletes from nonfunctional overreaching/overtraining", schrijven de Italianen. Ze pleiten voor vervolgonderzoek met een grotere groep sporters.

"An interesting future development of this research would be to analyze inflammatory parameters in order to understand the role fungal supplementation plays on the immune system. The study should continue to select standardized fungal dietary supplements, but it should be expanded to include a larger number of endurance athletes, due to the variability in their athletic condition."

Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:979613.

Meer:
Ouderen fitter door Cordyceps sinensis (16-10-2011)
Jonge bodybuilders hebben weinig aan Cordyceps sinensis (5-9-2010)
Dierstudie: Cordyceps militaris en Cordyceps sinensis verhogen uithoudingsvermogen (21-4-2005)


Dadelpitten voor meer testosteron Laos voor meer testosteron Cysteine-sulfoxides in uien zorgen voor meer testosteron

Dadelpitten voor meer testosteron
Uit een stapel studies die we recent kregen toegespeeld blijkt dat er toch heus hormonaal actieve stoffen in dadels en dadelpitten aanwezig zijn...

Laos voor meer testosteron
In elke supermarkt of toko ligt laos, een poeder dat is gemaakt van de wortels van de Aziatische plant Alpinia galanga. De plant is verwant aan gember en kurkuma.

Cysteïne-sulfoxides in uien zorgen voor meer testosteron
De voorbije jaren hebben we meer dan eens geschreven over het curieuze vermogen van uien om de testosteronspiegel te verhogen. Japanse onderzoekers hebben achterhaald welke stoffen dat hormonale effect veroorzaken.