Opgeladen: 9-10-2019
Opgeborgen in: Slow carbs
Translation: Replacing sugar with palatinose increases muscle mass and reduces body fat (10-10-2019)

Vervanging suiker door palatinose levert spiermassa op en vermindert lichaamsvet

Als je suiker uit je dieet knikkert en vervangt door palatinose, dan verbetert je lichaamssamenstelling. Dat schrijft de Britse onderzoeker Helen Lightowler, verbonden aan Oxford Brookes University, in Nutrients. We zeggen het er maar meteen bij dat haar studie werd bekostigd door de ingrediëntenfabrikant Beneo, [beneo.com] een producent van palatinose.

Palatinose
Palatinose heet eigenlijk isomaltulose. De chemische structuur van palatinose lijkt op die van tafelsuiker of sucrose. Net als sucrose bestaat palatinose uit een glucose- en een fructose-eenheid. Het verschil tussen beide stoffen is echter dat de fructose- en glucose-eenheden bij palatinose op een iets andere manier aan elkaar vastzitten, waardoor enzymen in het lichaam de twee eenheden moeilijker uit elkaar kunnen pulken.

Pas als dat gebeurt, kunnen de cellen de moleculen omzetten in energie.


Vervanging suiker door palatinose levert spiermassa op en vermindert lichaamsvet


Door die afwijkende structuur heeft palatinose een glycemische index van 32. Da's minder dan de 76 van sucrose en de 100 van glucose. En daarom komt de energie in palatinose langzamer vrij dan de energie in sucrose. De sportvoedingsindustrie stopt palatinose dan ook in pre- en intra-workoutproducten voor atleten die over een langere periode veel energie nodig hebben.

De palatinose die je als supplement kunt kopen is gemaakt door enzymatische omzetting van sucrose, maar palatinose komt ook in de voeding voor. Palatinose zit in honing en in suikerriet.

Studie
De onderzoekers lieten 50 proefpersonen gedurende 12 weken eten in een kantine op de universiteit. Zo konden de onderzoekes de dagelijkse energie-inname van de proefpersonen reduceren tot 1700 kilocalorieën per dag.

De ene groep kreeg reguliere voedingsmiddelen met in totaal 40 gram sucrose, de andere groep voedingsmiddelen waarin de sucrose was vervangen door 40 gram palatinose.

Resultaten
Beide groepen verloren lichaamsgewicht. De afname van het lichaamsgewicht in palatinosegroep was echter 52 procent groter dan de afname in de andere groep.


Vervanging suiker door palatinose levert spiermassa op en vermindert lichaamsvet


Vervanging suiker door palatinose levert spiermassa op en vermindert lichaamsvet


De verschillen tussen de 2 groepen werden nog groter toen de onderzoekers keken naar de vetmassa. Beide groepen verloren lichaamsvet, maar de afname van lichaamsvet in de palatinosegroep was 110 procent groter dan in de sucrosegroep.

Tijdens het experiment nam bij de palatinosegroep nam de vetvrije massa [zeg maar: de spiermassa] significant toe. Dat was niet het geval bij de andere groep.


Vervanging suiker door palatinose levert spiermassa op en vermindert lichaamsvet


Vervanging suiker door palatinose levert spiermassa op en vermindert lichaamsvet


Gedurende het experiment bepaalden de onderzoekers meerdere keren de respiratory quotient van de proefpersonen. Hoe lager die is, hoe minder koolhydraten verbrand je, en hoe meer vetten. Ze ontdekten dat de vervanging van sucrose door palatinose de verbranding van vetten stimuleerde, en de verbanding van koolhydraten afremde.

Conclusie
"Our data hence suggest that palatinose, a slow-release and low glycemic sugar alternative, might be a useful tool to promote weight loss and thus improve metabolic risk factors", schrijft Lightowler. "Additional beneficial effects of isomaltulose consumption on the maintenance of weight loss merit further examinations."

Bron:
Nutrients 2019, 11(10):2367.

Meer:
D-Allulose, een natuurlijke suiker die je niet dikker maar slanker maakt (10-3-2018)
Allulose, de calorie-arme koolhydraat die de vetverbranding verhoogt (12-9-2017)


Maak je koolhydraten langzamer, en word slanker en gespierder Afslanken? Gezonder worden? Kook je aardappelen en pasta een dag van tevoren Afslanken met langzame koolhydraten spaart spiermassa

Maak je koolhydraten langzamer, en word slanker en gespierder
Okee, het is maar een dierstudie, en jawel, ratten zijn geen mensen. Maar dan nog.

Afslanken? Gezonder worden? Kook je aardappelen en pasta een dag van tevoren
Onderzoekers hebben ontdekt dat je de angel uit je koolhydraten haalt als je rijst, macaroni en andere koolhydraatbronnen na het koken een dag of een halve dag laat afkoelen.

Afslanken met langzame koolhydraten spaart spiermassa
Ook als je gewicht wilt verliezen loont het de moeite als je met voorrang snel opneembare koolhydraten uit je dieet knikkert - zodat je alleen de langzaam opneembare koolhydraten overhoudt.