Opgepoetst: 21-2-2019
Opgeladen: 2-10-2013
Opgeborgen in: Paracetamol, Pijnbestrijding
Translation: One gram paracetamol reduces your hurt feelings (21-2-2019)

Gekwetste gevoelens? Paracetamol helpt

Paracetamol
Pijnstillers als paracetamol verminderen niet alleen pijn met een fysieke oorzaak, zoals een barstende koppijn na een avondje doorzakken of pijnlijke vingers na een akkefietje met een dumbbell. Paracetamol vermindert ook de geestelijke pijn die ontstaat doordat mensen in je omgeving je niet voor vol aanzien, je negeren of niks meer met je te maken willen hebben. Dat ontdekten psychologen van de University of Kentucky in de VS.

Fysieke en sociale pijn
Mensen hebben een behoefte om bij een groep te horen. Biologen vermoeden dat de evolutie ons zo heeft geprogrammeerd omdat we in de goeie ouwe steentijd, toen we stierven als we werden uitgestoten door de groep waarbij we hoorden. Daarom doet het pijn als de groep waartoe we behoren ons uitsluit - als vrienden zeggen dat je niet meer welkom bent, als collega's je niet serieus nemen of als je partner je op straat zet.

Studie
Zou die pijn verminderen door dezelfde middelen die ook fysieke pijnprikkels dempen? Die vraag kwam op bij de psychologen van Kentucky University - en ze besloten er door een experiment antwoord op te geven.

De onderzoekers gaven dertig studenten drie weken dagelijks 1000 milligram paracetamol [Acetaminophen] - 500 milligram 's ochtends en 500 milligram 's avonds - en evenveel studenten een placebo.

Resultaten
Elke avond vulden de studenten een vragenlijst in waarin ze moesten weergeven in welke mate hun gevoelens die dag gekwetst waren. Die gekwetste gevoelens namen bij de paracetamolslikkers gedurende het experiment significant af.


Pijnstillers als paracetamol verminderen niet alleen pijn met een fysieke oorzaak, zoals een barstende koppijn na een avondje doorzakken of pijnlijke vingers na een lullig akkefietje met een dumbbell, het dumbbellrek en je linkerhand. Paracetamol vermindert ook de geestelijke pijn, die ontstaat doordat mensen in je omgeving je niet voor vol aanzien, je negeren of niks meer met je te maken willen hebben. Dat ontdekten psychologen van de University of Kentucky in de VS.


In een ander experiment gaven de onderzoekers vijftien studenten drie weken 2000 milligram paracetamol per dag, en evenveel studenten een placebo. Daarna lieten ze de studenten een digitaal teamspel spelen waarbij de studenten eventjes werden betrokken, maar vervolgens werden genegeerd.

Tijdens het spel maakten de onderzoekers scans van de hersenen van de studenten, en bepaalden de activiteit in de dorsal anterior cingulate cortex [dACC] en de anterior insula. Die gebieden worden actief bij fysieke pijn.

De figuur hieronder laat het verschil zien tussen de activiteit in de twee pijngebieden tijdens de periode dat de proefpersonen mochten meespelen en tijdens de periode dat ze werden genegeerd. Bij de paracetamolgebruikers nam die activiteit door de sociale uitsluiting af; bij de placebogebruikers nam die toe.


Pijnstillers als paracetamol verminderen niet alleen pijn met een fysieke oorzaak, zoals een barstende koppijn na een avondje doorzakken of pijnlijke vingers na een lullig akkefietje met een dumbbell, het dumbbellrek en je linkerhand. Paracetamol vermindert ook de geestelijke pijn, die ontstaat doordat mensen in je omgeving je niet voor vol aanzien, je negeren of niks meer met je te maken willen hebben. Dat ontdekten psychologen van de University of Kentucky in de VS.


Conclusie
"The current investigation provides novel insight into the close relationship between social and physical pain, by exploring one surprising consequence of the hypothesis that physical and social pain rely on shared neurobiological substrates", concluderen de psychologen.

"We have shown for the first time that acetaminophen, an over-the-counter medication commonly used to reduce physical pain, also reduces the pain of social rejection, at both neural and behavioral levels."

Bron:
Psychol Sci. 2010 Jul;21(7):931-7.

Meer:
Paracetamol maakt besef sterfelijkheid minder pijnlijk (3-10-2012)
Cafeine en paracetamol zijn longevity-drugs (2-9-2012)
Wielrenners fietsen harder op paracetamol (26-2-2011)


Minder spierpijn na drie koppen koffie Fitheid maakt je beter bestand tegen pijn Gezamenlijke training doet minder pijn

Minder spierpijn na drie koppen koffie
Aldus bewegingswetenschappers van de University of Rhode Island in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Fitheid maakt je beter bestand tegen pijn
Als je leven wordt vergald door pijn, dan zou je kunnen overwegen om te gaan hardlopen, fietsen of roeien.

Gezamenlijke training doet minder pijn
Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Oxford uit een experiment waaraan 12 roeiers meewerkten.