Opgeladen: 12-2-2024
Opgeborgen in: Slaap, Plantaardige extracten
Translation: Sleepless nights? Passiflora incarnata makes them shorter (13-2-2024)

Slapeloze nachten? Supplement met Passiflora incarnata maakt ze korter

Als je lijdt aan slapeloosheid, kan een supplement met Passiflora incarnata - beter bekend als passiebloem - de hoeveelheid slaap vergroten die je 's nachts krijgt. Hoge doses zijn daarvoor niet nodig.


Slapeloze nachten? Supplement met Passiflora incarnata maakt ze korter


Studie
Artsen van het Soonchunhyang University College of Medicine in Zuid-Korea verdeelden 84 volwassenen met slaapproblemen in 2 groepen. Gedurende 2 weken slikte de ene groep 's avonds een capsule onder actieve stoffen, terwijl de andere een capsule slikte met 60 milligram extract van Passiflora incarnata.

De Koreanen gebruikten een extract dat was gewonnen uit een mengsel dat voor 80 procent bestond uit de gedroogde bladeren en voor 20 procent uit de gedroogde vruchten van Passiflora incarnata. De onderzoekers vermaalden de grondstoffen, mengden ze met een oplossing van ethylalcohol en verwarmden dat gedurende 2 uur tot 90 graden Celsius. Daarna filterden ze de oplossing, mengden die met dextrine en lieten het water en ethylalcohol verdampen.

Proefpersonen in een controlegroep kregen een placebo.

Resultaten
De proefpersonen die Passiflora incarnata kregen, gingen 23 minuten per nacht meer slapen. Dat verschil was statistisch significant. In de proefpersonen in de controlegroep veranderde de total sleep time [TST] niet.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Slapeloze nachten? Supplement met Passiflora incarnata maakt ze korter


Slapeloze nachten? Supplement met Passiflora incarnata maakt ze korter


Actieve stoffen
In extracten van Passiflora incarnata zit om te beginnen het aan quercetine verwante flavonoid chrysine. Je ziet de structuurformule van chrysine hierboven. Daarnaast vind je in Passiflora incarnata de versuikerde flavonoïden oriëntine, vitexine, iso-oriëntine en iso-vitexine. [Structuurformules]

Farmacologen vermoeden dat deze verbindingen het effect van GABA versterken. GABA is een neurotransmitter die diverse stimulerende neurotransmitters min of meer uitschakelt.

In Passiflora incarnata zitten ook minuscule hoeveelheden telepathine [structuurformule hieronder]. In forse doses remt telepathine de afbraak van neurotransmitters als dopamine en serotonine. Het is niet duidelijk of telepathine een rol speelt in de werking van Passiflora incarnata als slaapmiddel.


Slapeloze nachten? Supplement met Passiflora incarnata maakt ze korter


Bron:
Int Clin Psychopharmacol. 2020 Jan;35(1):29-35.

Meer:
Verbetert Passiflora incarnata de slaap? (6-12-2018)


Je slaapt eerder in en je wordt 's morgens beter wakker door PEA Metastudie | In deze dosering verbetert L-tryptofaan de kwaliteit van de slaap Beter slapen door kamille

Je slaapt eerder in en je wordt 's morgens beter wakker door PEA
Als je nadat je in bed bent gestapt nog lang blijft wakker liggen, heb je baat bij suppletie met palmitoyl-ethanolamide - of kortweg PEA.

Metastudie | In deze dosering verbetert L-tryptofaan de kwaliteit van de slaap
We hebben onze vijf lezers recent verveeld met artikelen over tryptofaan als body re-compositoning drug en sportsupplement. We zouden bijna vergeten dat tryptofaan vooral bekend is als een supplement dat de slaap verbetert.

Beter slapen door kamille
Als je nachten lang wakker ligt, heb je weinig aan kamille. Maar als je al redelijk goed slaapt en op zoek bent naar een natuurlijk middel dat de kwaliteit van je slaap verbetert, dan heb je aan kamille een hele goeie.