Opgeladen: 1-10-2023
Opgeborgen in: In de pijplijn, PEA
Translation: Fall asleep earlier in the evening and wake up fully earlier in the morning thanks to PEA (2-10-2023)

Je slaapt eerder in en je wordt 's morgens beter wakker door PEA

Als je nadat je in bed bent gestapt nog lang blijft wakker liggen, heb je baat bij suppletie met palmitoyl-ethanolamide of kortweg PEA. Hetzelfde supplement kan er ook voor zorgen dat je 's morgens na het opstaan sneller helemaal wakker bent.


Je slaapt eerder in en je wordt 's morgens beter wakker door PEA


Studie
Onderzoekers van het Australische particuliere RDC Clinical [Link] publiceerden in 2021 in Sleep Science Practice een humane studie, waaraan 103 volwassenen met slaapproblemen als proefpersonen meewerkten. Gedurende 8 weken slikte de helft van de proefpersonen een uur voordat ze in bed stapten 350 milligram PEA. De andere helft nam een placebo.

De PEA-applicatie die de onderzoekers gebruikten was Levagen+, een product van Gencor Pacific. Gencor betaalde de studie.

PEA
PEA zit in eierdooiers, pinda's en sojabonen, maar in het lichaam maken immuuncellen en zenuwcellen ook zelf PEA aan. PEA activeert receptoren waarmee endocannabinoïden als anandamide interacteren. PEA is dus zelf geen endocannabinoid, maar een endocannabinoid-like lipid mediator.

In Echinacea en cannabis zitten stoffen die via het endocannabinoid-systeem werken. De meeste zwakken ontstekingsreacties af en hebben een kalmerende en antidepressieve werking.

Resultaten
Suppletie met PEA verbeterde op het eerste gezicht de kwantiteit en de kwaliteit van de slaap niet.

Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.


Je slaapt eerder in en je wordt 's morgens beter wakker door PEA


PEA liet proefpersonen, die nadat ze onder de dekens kropen nog minstens 10 minuten wakker lagen, echter wel sneller inslapen. Aan het einde van het experiment sliepen de proefpersonen ongeveer 20 minuten eerder in dan voordat de suppletie begon.

Dat vertelt de figuur hieronder.


Je slaapt eerder in en je wordt 's morgens beter wakker door PEA


Je slaapt eerder in en je wordt 's morgens beter wakker door PEA


PEA verkortte de tijd die de proefpersonen 's ochtends nodig hadden om wakker te worden. Dat zie je in de tabel hierboven.

Conclusie
"The results of this study support PEA as a potential sleeping aid capable of reducing sleep onset time in individuals with sleep latency issues and improving cognition on waking", resumeren de onderzoekers.

"Further studies would benefit by specifically focusing on sleep latency and/or including participants with severely disturbed sleep."

Bron:
Sleep Sci Pract. 2021;5(1):12.

Meer:
PEA tegen chronische pijn | Metastudie (27-9-2023)
Palmitoylethanolamide, een natuurlijke pijnstiller zonder bijwerkingen (16-7-2016)
Palmitoylethanolamide, (misschien) een antidepressivum met (vrijwel zeker) nauwelijks bijwerkingen (12-7-2016)


Verbetert Passiflora incarnata de slaap? Slaap beter, voel jezelf beter met 20 milligram PQQ per dag Eet minder uur per dag, en je wordt gezonder

Verbetert Passiflora incarnata de slaap?
Passiflora zorgt voor meer slow wave sleep.

Slaap beter, voel jezelf beter met 20 milligram PQQ per dag
Dat suggereert een kleine en verkennende Japanse studie, die onderzoekers van PQQ-producent Mitsubishi in 2012 publiceerden in Functional Foods in Health and Disease.

Eet minder uur per dag, en je wordt gezonder
Proefpersonen voelden zich, als ze waker werden, beter uitgerust.