Opgeladen: 27-9-2023
Opgeborgen in: Pijnbestrijding
Translation: PEA against chronic pain | Metastudy (28-9-2023)

PEA tegen chronische pijn | Metastudie

De natuurlijke pijnstiller palmitoyl-ethanolamide, kortweg PEA, ligt in de schappen van elke vitamineshop en bijna elke drogist. Volgens een recente metastudie uit Oostenrijk kunnen ook patiënten met chronische pijnklachten er baat bij hebben.


PEA tegen chronische pijn


Studie
Oostenrijkse anestesiologen, verbonden aan de Medical University of Graz, verzamelden 11 eerder gepubliceerde trials waarin mensen met chronische pijnklachten waren behandeld met PEA. Op die manier verkregen de onderzoekers de gegevens van 774 patiënten.

De Oostenrijkers veegden de uitkomsten van de trials bijeen en analyseerden ze opnieuw.

De patiëntenpopulaties waren divers. Er was een trial waaraan MS-patiënten hadden meegewerkt, een trial met diabetespatiënten met neuropathische pijn, maar ook een trial met mensen met carpaal tunndelsyndroom. Meer gegevens over de trials vind je hier.

De gebruikte dosering varieerde van 300 tot 1200 milligram PEA per dag, meestal verdeeld over 2 innames per dag. De duur van de studies varieerde van 10 dagen tot een jaar.

Resultaten
Op een schaal van 0-11 verminderde suppletie met PEA de pijnscores met 1.68 punten.

Dat vertelt de figuur hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


PEA tegen chronische pijn


De Oostenrijkers vonden weinig studies die specifiek aandacht besteedden aan de mogelijke bijwerkingen van PEA. Die studies suggereerden echter dat die bijwerkingen mild en van voorbijgaande aard waren.

Daarnaast vonden de onderzoekers in hun literatuur aanwijzingen dat bij mensen met chronische pijn PEA de slaap [Inflammopharmacology. 2022 Dec;30(6):2063-77.] en het dagelijks lichamelijk functioneren [Inflammopharmacology. 2019 Jun;27(3):475-85.] verbetert.

Bron:
Nutrients. 2023 Mar 10;15(6):1350.

Meer:
Palmitoylethanolamide, een natuurlijke pijnstiller zonder bijwerkingen (16-7-2016)
Palmitoylethanolamide, (misschien) een antidepressivum met (vrijwel zeker) nauwelijks bijwerkingen (12-7-2016)


Alpha-Lipoic Acid reduceert pijn zonder oorzaak Versleten knie minder pijnlijk door suppletie met L-carnitine Citroenextract reduceert pijn, maar maakt niet suf

Alpha-Lipoic Acid reduceert pijn zonder oorzaak
Een betrekkelijk hoge dosis van 800 milligram per dag werkt even goed als de helft daarvan.

Versleten knie minder pijnlijk door suppletie met L-carnitine
Een dosis van 750 milligram per dag is voldoende. Als je NSAIDs gebruikt, heeft carnitine misschien geen effect.

Citroenextract reduceert pijn, maar maakt niet suf
Deze al wat oudere Braziliaanse dierstudie suggereert dat een extract van de citroenboom pijnprikkels kan reduceren, maar niet suf of traag maakt.