Opgeladen: 14-5-2023
Opgeborgen in: Pijn, L-Carnitine, Gewrichten
Translation: Worn knee a bit less painful due to L-carnitine supplementation (15-5-2023)

Versleten knie minder pijnlijk door suppletie met L-carnitine

Bij milde pijnklachten door een versleten knie vermindert suppletie met L-carnitine volgens een humane studie de pijn. Een dosis van 750 milligram per dag is voldoende. Maar als je NSAIDs gebruikt, heeft carnitine misschien geen effect.


Versleten knie minder pijnlijk door suppletie met L-carnitine


Studie
Onderzoekers van Tabriz University of Medical Sciences in Iran gaven 33 vrouwen met milde pijnklachten vanwege osteoartritis in het kniegewricht gedurende 8 weken elke dag 750 milligram L-carnitine. Die dosis was verdeeld over 3 innames van elk 250 milligram. De Iraniërs gebruikten L-carnitine-L-tartraat [chemische structuur hierboven].

Een vergelijkbare groep van 36 vrouwen gebruikte gedurende 8 weken een placebo.

Voordat de suppletie begon en op het moment dat de suppletie was afgelopen, vertelden de vrouwen hoe pijnlijk hun knie was. Bovendien bepaalden de onderzoekers de concentratie van een aantal ontstekingsfactoren in het bloed van de proefpersonen.

Resultaten
In de suppletiegroep was de concentratie interleukine-1-bèta en matrix metalloproteinase-1 verminderd, terwijl die in de placebogroep was toegenomen. De ontstekingsfactor interleukine-1-bèta is verhoogd bij artitis. Hij jaagt het immuunsysteem op om onder meer via matrix metalloproteinase-1 kraakbeen af te breken.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Versleten knie minder pijnlijk door suppletie met L-carnitine


Versleten knie minder pijnlijk door suppletie met L-carnitine


Bij beide groepen verminderden de pijnscores. De afname van de pijn was wel significant groter bij de vrouwen die carnitine hadden gekregen.

Wanneer carnitine niet werkt...
De proefpersonen in dit onderzoek gebruikten, als dat nodig was, paracetamol om pijn te bestrijden. Ze gebruikten geen NSAIDs.

In een recentere studie - eveneens uit Iran - gaven onderzoekers vrouwen met osteoartritis in hun knie gedurende 12 weken dagelijks 1 gram carnitine, zonder dat daardoor de pijnscores verminderden. [BMC Musculoskelet Disord. 2021 Feb 17;22(1):195.] In die studie gebruikten alle vrouwen NSAIDs.

Bron:
J Am Coll Nutr. 2016 Sep-Oct;35(7):597-603.

Meer:
Vetverlies door carnitine is geen mythe | Metastudie (10-7-2022)
Carnitine & autisme | Hogere dosis, langduriger toediening, betere resultaten (1-10-2021)
Een supplement met carnitine vergroot vetverbranding door lichaamsbeweging (22-9-2021)
Carnitine maakt type-2-diabeten misschien gezonder (24-6-2020)


Shilajit repareert versleten knie Last van een versleten knie? Suppletie met ASU kan je probleem voor de helft oplossen Versleten gewrichten? Een koolhydraatarm dieet helpt

Shilajit repareert versleten knie
In Aziatische landen gebruiken lokale genezers shilajit, een soort asfalt die wordt gewonnen in bergen, tegen pijn en ontstekingen in versleten gewrichten.

Last van een versleten knie? Suppletie met ASU kan je probleem voor de helft oplossen
Open trial.

Versleten gewrichten? Een koolhydraatarm dieet helpt
Amerikaanse onderzoekers zetten proefpersonen met osteoartritis in hun kniegewricht drie maanden op een koolhydraatarm dieet.