Opgeladen: 10-1-2023
Opgeborgen in: Shilajit, Gewrichten
Translation: Shilajit repairs worn knee (11-1-2023)

Shilajit repareert versleten knie

In Aziatische landen gebruiken lokale genezers shilajit, een soort asfalt die wordt gewonnen in bergen, tegen pijn en ontstekingen in versleten gewrichten. In 2018 verscheen een dierstudie die suggereert dat mensen met versleten gewrichten inderdaad baat zouden kunnen hebben bij shilajit.


Shilajit repareert versleten knie


Studie
Onderzoekers van de Bahonar University of Kerman in Iran injecteerden ratten eenmalig een stof in hun kniegewricht met een stof die slijtageverschijnselen en ontstekingen veroorzaakt. Een andere groep ratten kreeg de stof niet, en fungeerde als controlegroep.

Een deel van de geüinjecteerde ratten kreeg gedurende 21 dagen na de injectie elke dag een portie shilajiit-extract toegediend. Als de ratten volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks ongeveer 1 tot 1.2 gram shilajit geslikt.

De onderzoekers hadden hun shilajitpreparaat zelf gemaakt. Ze gebruikten een extract op waterbasis, dat was geproduceerd uit shilajit uit de bergen in de regio.

Resultaten
De injecties lieten het gewricht opzwellen. Kregen de ratten shilajit, dan verminderde de zwelling. Aan het einde van het experiment was de omvang van het kniegewricht zelfs normaal.


Shilajit repareert versleten knie


Shilajit repareert versleten knie


Shilajit repareert versleten knie


De onderzoekers bestudeerden bij proefdieren wekelijks het kraakbeen in de aangetaste knie. Aan het einde van de laatste week was het kraakbeen van de ratten die shilajit hadden gekregen er significant beter aan toe.

De onderzoekers gaven de ontsteking van het kniegewricht van de ratten scores. Na drie weken waren de scores van de dieren die shilajit hadden gekregen significant beter dan die van de ratten die het zonder shilajit hadden moeten doen.

Mechanisme
De onderzoekers verrichtten geen analyses die iets kunnen zeggen over het werkingsmechanisme van shilajit. Op basis van studies waarover we recent schreven, zijn wij, de nijvere doch onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, echter bereid om wat te roepen.

Kom-t-ie.

Het zou zomaar kunnen dat shilajitsuppletie de biosynthese van collageen in de gewrichten een tandje hoger zet.

Bron:
Comparative Clinical Pathology (2018) 27:755-64.

Meer:
Shilajit activeert biosynthese spiercollageen (7-1-2023)
Een capsule shilajit per dag maakt botten sterker (24-12-2022)


Versleten gewrichten | ASU maakt een positief verschil, zegt metastudie Pilotstudie | Nandrolon helpt tegen gewrichtspijn Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten

Versleten gewrichten | ASU maakt een positief verschil, zegt metastudie
Suppletie met ASU, een extract van avocado en soja, kan problemen met versleten gewrichten verzachten.

Pilotstudie | Nandrolon helpt tegen gewrichtspijn
Volgens veel ervaren anabolengebruikers heeft nandrolon een positief effect op de gewrichten.

Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten
Sumak, een specerij van bes van de boom Rhus coriaria, vermindert de afbraak van spieren - en waarschijnlijk ook pezen en gewrichten.