Opgeladen: 7-1-2023
Opgeborgen in: Ongewone anabole middelen, Shilajit, Gelatine, keratine & collageen
Translation: Shilajit induces muscle collagen biosynthesis (8-1-2023)

Shilajit activeert biosynthese spiercollageen

Suppletie met shilajit activeert in spierweefsel de activiteit van genen die spiercellen niet-samentrekkende extracellulaire eiwitten laat aanmaken, aldus een humane studie die in 2016 verscheen in de Journal of Medicinal Food.


Shilajit activeert biosynthese spiercollageen


Studie
Onderzoekers van Ohio State University gaven 16 dikke proefpersonen van 21-70 jaar gedurende 12 weken elke dag 2 keer een capsule met 250 milligram shilajit. De laatste 4 weken van het onderzoek renden de proefpersonen 3 keer per week 20 minuten op een treadmill met een intensiteit van 70 procent van hun maximale zuurstofopname.

Het supplement in kwestie was PrimaVie, een product van Natreon. [natreoninc.com] Natreon sponsorde de studie.

Vlak voordat de suppletieperiode begon, na week 8 en na week 12, haalden de onderzoekers een beetje spierweefsel weg bij de proefpersonen en bepaalden daarin de activiteit van een aantal genen die betrokken zijn bij de biosynthese van spierweefsel.

Resultaten
Suppletie met shilajit verhoogde vooral de activiteit van genen die coderen voor collagenen. Het effect wordt misschien fiks groter in combinatie met frequente lichaamsbeweging. Helemaal zeker weten we dat niet, want er was geen controlegroep die alleen hardliep en geen shilajit gebruikte.


Shilajit activeert biosynthese spiercollageen


Shilajit activeert biosynthese spiercollageen


Wilde speculatie
Suppletie met shilajit activeerde genen in spierweefsel die spieren dwingen meer collagenen aan te maken. Die eiwitten vormen de extracellulaire structuren van de spieren. Als je spieren vergelijkt met een auto, dan vormen collagenen het chassis. De samentrekkende eiwitten vormen de motor.

Collagenen bestaan vooral uit niet-essentiële aminozuren als proline, hydroxyproline, glycine en arginine, terwijl de samentrekkende eiwitten van spieren uit essentiële aminozuren bestaan.

Het lichaam moet essentiële aminozuren halen uit de voeding. Hoewel ook niet-essentiële aminozuren ook in voeding zitten, kan het lichaam die ook aanmaken door omzetting van essentiële aminozuren.

Volgens een gesponsord onderzoek waarin zeventigers die trainden met gewichten collagenen kregen, bevordert suppletie met collageen in ieder geval in deze groep de spiergroei. [Meer] Daarbij moet je dan wel meteen opmerken dat de spieropbouwende werking van whey die van collageen overtreft.

Wat zou suppletie met zowel shilajit als collageen doen met de spieropbouw?

Bron:
J Med Food. 2016 Jul;19(7):701-9.

Meer:
Een capsule shilajit per dag maakt botten sterker (24-12-2022)
Shilajit maakt alleen sterke sporters sterker (18-12-2022)


Pinoresinol en vanillic acid | Eenvoudige plantenstoffen die de anabole werking van IGF-1 imiteren Paraxanthine maakt spieren groter, sterker en taaier Anabole werking dileucine groter dan die van leucine

Pinoresinol en vanillic acid | Eenvoudige plantenstoffen die de anabole werking van IGF-1 imiteren
Supplementen met vanillic acid en pinoresinol, twee stoffen die in legio planten voorkomen, kunnen misschien de spiergroei stimuleren.

Paraxanthine maakt spieren groter, sterker en taaier
Paraxanthine, een metaboliet van cafeïne, vergroot volgens een Amerikaans-Indiase dierstudie de kracht, de spieromvang en het uithoudingsvermogen.

Anabole werking dileucine groter dan die van leucine
Bodybuilders kennen leucine als een aminozuur dat in spiercellen anabole signaalmoleculen aanschakelt en - al er tenminste voldoende andere aminozuren voor handen zijn - de aanwas van spiereiwit versnelt.