Opgepoetst: 26-4-2021
Opgeladen: 20-7-2014
Opgeborgen in: Antioestrogene supplementen
Translation: Pau d'arco speeds up oestrogen breakdown (7-8-2014)

Pau d'arco versnelt afbraak oestrogeen

Supplementenbedrijven verkopen Pau d'arco - het extract uit de schors van de Zuid-Amerikaanse boom Tabebuia avellandae - als een immuunversterker, maar volgens onderzoekers van het Strang Cancer Prevention Center in New York heeft Pau d'arco ook een antioestrogene werking. En die antioestrogene werking zou die van bosbessen waarover we het gisteren hadden wel eens kunnen versterken...


Pau d'arco versnelt afbraak oestrogeen


Pau d'arco

Lapachol
Zuid-Amerikaanse indianen gebruiken Pau d'arco, vaak in de vorm van thee, al millennia als medicijn tegen infectieziekten. In het extract zitten naphthaquinones zoals lapachol [structuurformule hiernaast] en anthroquinones, die een toxische werking kunnen hebben. Geef je lapachol in stevige doses aan drachtige proefdieren, dan sterven hun embryo's. [Braz J Biol. 2001 Feb;61(1):171-4.]

Moleculaire oncologen bestuderen Pau d'arco als potentieel kankermedicijn. De onderzoekers van het Strang Cancer Prevention Center stelden MCF-7-borstkankercellen, die sneller groeien naarmate ze meer estradiol toegevoerd krijgen, bloot aan een op water gebaseerd extract van Pau d'arco. Hoe sterker dat extract was, hoe dodelijk was het voor de kankercellen.


Pau d'arco versnelt afbraak oestrogeen


Mechanisme
Toen de onderzoekers de activiteit van belangrijke genen in de cellen bepaalden, zagen ze hoe Pau d'arco de kankercellen afremde: het verhoogde de activiteit van het gen voor het enzym CYP1A1 met een factor 19.8 [de figuur hieronder is logaritmisch, niet lineair]. De activiteit van het gen voor CYP1B1 ging bovendien met een factor 7.9 omhoog.


Pau d'arco versnelt afbraak oestrogeen


CYP1A1 is, wat estradiol betreft, een 'goed' enzym. Het zet estradiol om in het onschadelijke 2-hydroxy-estradiol. CYP1B1 is een wat 'minder goed' enzym, en zet estradiol om in 4-hydroxy-estradiol. Ook 4-hydroxy-estradiol is minder actief dan estradiol, maar het is wel een oncologisch zorgenkindje. Het kan zich vastmaken aan het DNA, het beschadigen en zo een gezonde cel veranderen in een kankercel.

Als je nog steeds rookt, kun je misschien beter geen Pau d'arco gebruiken. Rokers met extra actieve CYP1A1-genen krijgen nog vaker dan kanker dan andere rokers.

Speculatie
Gisteren schreven we over de antioestrogene werking van bosbessen. Fenolen in bosbessen remmen de aanmaak van estradiolreceptoren in cellen. Dat doet het vetzuur GLA trouwens ook.

Bosbesfenolen schakelen wel het gen voor CYP1A1 een tandje lager. Als je op zoek bent naar een natuurlijke antioestrogene methode is dat weer minder gunstig. Maar wat als je Pau d’arco en bosbessen (en wellicht GLA) nu met elkaar combineert? Dan zou je wel eens een effectief antioestrogeen kunnen hebben.

Meer over natuurlijke stoffen met een reële of vermoede antioestrogene werking vind je hier.

Bron:
Int J Mol Med. 2009 Aug;24(2):253-60.

Meer:
De antioestrogene werking van granaatappel (18-7-2014)
Curcumine is een mild antioestrogeen (22-3-2014)
Anacardic acid: het antioestrogeen in cashewnoten (10-1-2014)


Reageerbuisstudie: quercetine ondergraaft werking estradiol Lignaan in saffloerzaad net zo antioestrogeen als tamoxifen Hoe propolis borstkankercellen doodt

Reageerbuisstudie: quercetine ondergraaft werking estradiol
Volgens deze reageerbuisstudie onderschept quercetine het signaal van de estradiolreceptor aan de cel.

Lignaan in saffloerzaad net zo antioestrogeen als tamoxifen
In de zaden van de saffloer zit een lignaan dat in cellen de werking van estradiol net zo sterk remt als tamoxifen, de actieve stof in Nolvadex.

Hoe propolis borstkankercellen doodt
Heeft het propolisfenol CAPE een antioestrogene werking?