Opgeladen: 4-7-2016
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Plantaardige extracten
Translation: Psyllium boosts chance of successful weight loss (30-9-2016)

Psyllium vergroot kans op afslanksucces

Je wilt je vetreserves reduceren en vermindert de hoeveelheid calorieën in je maaltijden. Die aanpak werkt, maar vergroot ook je hongergevoel en dus de kans dat je uit de band springt of je dieet niet kunt volhouden. Onderzoekers van Procter & Gamble publiceerden in Appetite een truc die je kans op afslanksucces misschien verhoogt. Als je bij een maaltijd een paar gram psyllium inneemt, blijft daarna het hongergevoel langer weg.

Psyllium
Psyllium - het spul ligt in elke drogist, reformzaak of vitaminewinkel - is een oplosbare voedingsvezel, afkomstig van de zaden van de plant Plantago ovata. Na inname vormt het een stroperige gelei, die de vertering van voedingsmiddelen vertraagt. Daardoor zou psyllium de verzadigende werking van maaltijden kunnen vergroten. De onderzoekers wilden nagaan of dat echt zo is.

Studie
De onderzoekers deden twee experimenten. Elk experiment duurde drie dagen, en aan elk experiment werkten enkele tientallen proefpersonen mee. In elk experiment kregen de proefpersonen vlak voor hun ontbijt of lunch een placebo - of een dosis psyllium. De proefpersonen losten het psylliumpoeder op in een glas water en dronken dat op.

De onderzoekers gebruikten Metamucil, een psylliumpreparaat van Procter & Gamble.

Resultaten
In de eerste studie testten de onderzoekers verschillende doses uit. De proefpersonen kregen voor hun maaltijden 3.4, 6.8 of 10.2 gram psyllium. In de uren na de maaltijden bepaalden de onderzoekers vervolgens aan de hand van vragenlijsten hoe verzadigd [SLIM; Satiety Labeled Intensity Magnitude] de proefpersonen waren. De optimale dosis was 6.8 gram psyllium.


Psyllium vergroot kans op afslanksucces


Psyllium vergroot kans op afslanksuccesIn de twee studie experimenteerden de onderzoekers verder met de dosis van 6.8 gram psyllium. De helft van hun proefpersonen kreeg drie dagen achtereen een placebo bij het ontbijt, de andere helft psyllium. Vervolgens bepaalden de onderzoekers aan de hand van vragenlijsten hoeveel honger de proefpersonen na het ontbijt hadden.

Je ziet rechtsonder dat het vezelsupplement het hongergevoel met een derde reduceerde. Linksonder zie je de vermindering van het hongergevoel in de eerste studie.

De verzadigende werking van het ontbijt, met of zonder psyllium, is groter in de eerste studie. Dat komt omdat in de eerste studie het ontbijt ongeveer 30 procent van de dagelijkse inname van energie dekte. In de tweede studie was dat 15-20 procent. Maar in beide studies reduceerde het supplement het hongergevoel na de maaltijd met een derde.


Psyllium vergroot kans op afslanksuccesPsyllium veroorzaakte bij sommige proefpersonen een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Conclusie
"Psyllium supplementation before meals is well tolerated and can significantly affect satiety by decreasing hunger, increasing fullness, and reducing the desire to eat between meals", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Appetite. 2016 May 7;105:27-36.

Meer:
Drie keer sneller afvallen met vezelsupplement XLS Medical (21-3-2014)
De antioestrogene werking van tarwezemelen (22-8-2012)
Afslanken gaat beter met veel eiwitten dan met veel vezels (27-12-2011)


Afvallen gaat iets makkelijker met V8-groentensap
Gesonsorde humane studie.

Afvallen gaat beter met eitjesontbijt
Gesponsorde humane studie. Toch de moeite waard.

Eetlustremmende yoghurt Optimel Control is omstreden en uitverkocht
Maar werkt dat spul wel?