Opgeladen: 1-3-2022
Opgeborgen in: Q10, Hart & bloedvaten
Translation: Over 65? A high Q10 level gives you a healthy heart and well-functioning muscles (2-3-2022)

Hoge Q10-spiegel geeft 65-plussers een gezond hart en goed functionerende spieren

Een hoge Q10-spiegel helpt hartinfarcten voorkomen, en zorgt er tegelijkertijd voor dat de spieren van 65-plussers adequaat blijven functioneren. Dat suggereert een Spaanse epidemiologische studie die is verschenen in Antioxidants.


Hoge Q10-spiegel geeft 65-plussers een gezond hart en goed functionerende spieren


Studie
Spaanse fysiologen, verbonden aan Universidad Pablo de Olavide, recruteerden 64 gezonde 65-plussers in een verzorgingstehuis en een tweetal activiteitencentra voor ouderen. Ze analyseerden het bloed van de studiedeelnemers, en bepaalden hun fysiek functioneren met klassieke inspanningstests.

Resultaten
Aan de hand van hun cholesterolsamenstelling verdeelden de Spanjaarden de studiedeelnemers in een groep met een verhoogd risico op een hart- of vaatziekte, en een groep waarbij geen sprake was van cardiovasculaire risico's. Toen ze vervolgens van beide groepen de Q10-spiegel bepaalden, stuitten ze op een verband tussen een relatief hoge Q10-spiegel en de afwezigheid van een cardiovasculair risico.

Het verband was vooral sterk bij vrouwen.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Hoge Q10-spiegel geeft 65-plussers een gezond hart en goed functionerende spieren


De onderzoekers bepaalden met eenvoudige inspanningsfysiologische tests hoe goed de studiedeelnemers allerlei dagelijkse activiteiten konden uitvoeren. Die tests hielden bijvoorbeeld in dat de studiedeelnemers zo vaak mogelijk in een halve minuut moesten opstaan uit een stoel, weer gaan zitten en weer opstaan [30-s chair stand], of gedurende 2 minuten zoveel mogelijk stappen moeten lopen [2-min step test].

Op basis van de uitkomsten van de tests verdeelden de onderzoekers de studiedeelnemers in een groep met een hoog risico op kracht- en spierfunctieverlies door veroudering, en een groep zonder verhoogd risico.

Toen de Spanjaarden vervolgens nogmaals de Q10-spiegel van de studiedeelnemers bepaalden, zagen ze weer hogere Q10-concentraties in het bloed van de studiedeelnemers in de No Risk-groepen.


Hoge Q10-spiegel geeft 65-plussers een gezond hart en goed functionerende spieren


Weer waren het vooral vrouwen die van een positief effect van een relatief hoge Q10-spiegel leken te profiteren. Of dat echt zo is, weten de onderzoekers eerlijk gezegd niet. 47 van hun studiedeelnemers waren vrouwelijk, 17 mannelijk. Misschien konden de Spanjaarden bij de mannen geen statistisch significante verschillen vinden omdat de groep gewoon te klein was.

Conclusie
"Further studies are needed to determine whether CoQ10 can also reduce this phenotype in muscle, since in the case of a positive relationship CoQ10 could be considered a senolitic compound for muscle", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Antioxidants (Basel). 2022 Jan 29;11(2):279.

Meer:
Q10, vitamine B2 en B3 maken tamoxifen minder riskant voor hart en bloedvaten (5-12-2021)
Q10 vergroot overlevingskansen bij hartfalen | Metastudie (14-11-2020)
Gezondere bloedvaten na hartinfarct door Q10 (13-5-2018)


Supplementen met Q10 en selenium halveren kans dodelijke hart- en vaatziekte Beschermt Q10 het hart van krachtsporters? Co-enzym Q10 versus hartfalen

Supplementen met Q10 en selenium halveren kans dodelijke hart- en vaatziekte
Dat meldden Zweedse onderzoekers in 2015 in PLoS One.

Beschermt Q10 het hart van krachtsporters?
Krachtsport vergroot het hart van krachtsporters. Op zich is dat niet erg, maar in combinatie met anabole middelen kan die vergroting uitmonden in een soms dodelijke hartafwijking.

Co-enzym Q10 versus hartfalen
Een forse dagelijkse dosis co-enzym Q10 vergroot de overlevingskansen van mensen met hartfalen met 36 procent.