Opgeladen: 14-2-2018
Opgeborgen in: Insulineversterkers, Q10
Translation: Q10 makes cells more sensitive to insulin (15-2-2018)

Q10 maakt cellen gevoeliger voor insuline

Hoe gevoeliger je cellen zijn voor insuline, hoe gezonder je bent. Vraag het maar aan diabeten. Of aan farmacologische bodybuilders die zoveel insuline hebben gebruikt dat hun spieren niet meer goed op dat hormoon reageren. Australische moleculaire wetenschappers hebben ontdekt dat insulinegevoeligheid toeneemt als de concentratie Q10 in de mitochondria van de cellen stijgt. En dan gaan je toch al snel denken aan suppletie met Q10...

Humane studie
In een humaan experiment met gezonde proefpersonen [Ins.Sens] en proefpersonen met insulineresistentie [Ins.Res] dienden de onderzoekers glucose en insuline toe, en keken vervolgens naar de afname van de concentratie vrije vetzuren [NEFA] in het bloed. Hoe groter die afname, hoe groter de gevoeligheid voor insuline.

Uiteraard nam de concentratie vrije vetzuren meer af bij de gezonde proefpersonen [linksonder].


Q10 maakt cellen gevoeliger voor insuline


De onderzoekers bepaalden ook hoeveel Q10 er in de mitochondria van de proefpersonen zat. En zowel bij de gezonde als bij de insulineresistente proefpersonen kelderde de concentratie vrije vetzuren meer naarmate hun mitochondria meer Q10 bevatten [rechtsboven].

Dierstudie
Da's leuk natuurlijk. Maar kun je door suppletie met Q10 de insulinegevoeligheid vergroten? Met een dierstudie probeerden de onderzoekers die vraag te beantwoorden. Ze gaven een groep muizen normaal voer [Chow] en mestten een andere groep vet met voer met extra veel vet en suiker [HFHSD]. Die groep dieren kreeg een vorm van diabetes.

Vervolgens gaven de onderzoekers de helft van beide groepen gedurende twee weken om de andere dag een dosis Q10. De onderzoekers gebruikten Q10 in de vorm van LiQsorb, een product van de Tishcon Corporation. [tishcon.com] Om de twee dagen injecteerden de onderzoeker de Q10 rechtstreeks in de dunne darm van de proefdieren.

Deze vorm van toediening is grofweg twee keer effectiever dan orale toediening. Als de muizen mensen waren geweest, dan hadden ze dagelijks ongeveer 160 milligram Q10/LiQsorb geslikt.

Na de suppletieperiode kregen de muizen een vorm van glucose [2DOG]. Bij de vetgemeste en diabete muizen liet de suppletie met Q10 die sneller uit het bloed verdwijnen [linksonder]. De suppletie zorgde er ook voor dat na toediening van de glucosevariant de concentratie vrije vetzuren meer afnam [rechtsonder]. Q10 hief de insulineresistentie dus gedeeltelijk op.


Q10 maakt cellen gevoeliger voor insuline


Conclusie
"CoQ is found in mitochondria, the power plants in the cells of our body, where it is required for the flow of electricity to the cell's 'motor' which is responsible for energy production", vertelt eerste auteur Daniel Fazakerley van de universiteit van Sydney in een persbericht. [sciencedaily.com February 7, 2018]


Q10 maakt cellen gevoeliger voor insuline


"Energy production can also generate reactive chemical species - often referred to as 'reactive oxygen species' or 'oxidants' - as by-products, which can be damaging to cells. Previous studies have shown that these oxidants can cause insulin resistance. Our study has found that lower mitochondrial CoQ enhanced oxidant formation by mitochondria."

"Importantly, by replenishing CoQ in mitochondria, either in cells or in animals, we were able to restore 'normal' mitochondrial oxidants and reverse insulin resistance."

Onderzoeksleider David James, ook verbonden aan de universiteit van Sydney, doet daar nog een schepje bovenop. "Replenishing CoQ could prove an invaluable preventive measure for insulin resistance- or pre-diabetes-linked diseases such as type 2 diabetes, cardiovascular disease, cancers and dementia", zegt hij.

Bron:
Elife. 2018 Feb 6;7.

Meer:
Supplementen met Q10 en selenium halveren kans dodelijke hart- en vaatziekte (4-7-2017)
Suppletie met Q10 en selenium verhoogt IGF-1-spiegel met 20 procent (3-7-2017)
Q10 bestrijdt rimpels (18-4-2017)


Longevity-factor Q10

Humaan onderzoek: Q10 verhoogt afgifte LH en FSH

Hoe de combinatie van NADH en Q10 vermoeidheid bestrijdt

Longevity-factor Q10
Suppletie met Q10 verlaagt de concentratie TNF-alpha en CRP in het bloed. En dat is goed. Heel erg goed. Metastudie.

Humaan onderzoek: Q10 verhoogt afgifte LH en FSH
Anabolengebruikers die de schade aan hun hormoonhuishouding willen verminderen, reageren misschien goed op suppletie met Q10.

Hoe de combinatie van NADH en Q10 vermoeidheid bestrijdt
Gesponsorde studie. Uitkomsten doen vermoeden dat NADH wellicht ook interessant is voor atleten.