Opgepoetst: 23-3-2021
Opgeladen: 28-3-2015
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Sterke botten
Translation: Raspberry ketone: lose weight and strengthen your bones at the same time (2-5-2015)

Raspberry ketone: afslanken en tegelijkertijd je botten sterker maken

Raspberry ketone, een verbinding die je tegen komt in afslanksupplementen, maakt misschien ook de botten sterker. Dat suggereert een in vitro-studie die onderzoekers van Ehime Prefectural University of Health Sciences in Japan hebben gepubliceerd in de Journal of Medicinal Food.

Raspberry ketone
Raspberry ketone
Je ziet hiernaast de chemische structuur van raspberry ketone. In dierstudies werkt raspberry ketone als een afslankmiddel.

Raspberry ketone: afslanken en tegelijkertijd je botten sterker maken
Of raspberry ketone dezelfde effecten in mensen heeft is niet duidelijk. Het humane equivalent van de effectieve dosis in de dierstudies is enkele grammen per dag - fors meer dan supplementenmakers adviseren.

Onderzoekers hebben wel eens afslanksupplementen met raspberry ketone bestudeerd in humane studie, maar dat ging tot dusverre altijd om combinatiesupplementen, waarin behalve raspberry ketone ook stoffen zaten als cafeïne, capsaïcine, gember en Citrus aurantium. [J Int Soc Sports Nutr. 2013 Apr 19;10(1):22.] Suppletie met uitsluitend raspberry ketone is voor zover we weten nooit beproefd in humane studies.

Studie
De Japanners stelden in reageerbuizen C3H10T1/2-stamcellen bloot aan raspberry ketone. Die stamcellen, die afkomstig zijn uit het beenmerg, kunnen in het lichaam nog veranderen in een vetcel, maar ook in een botcel. De Japanners theoretiseerden dat raspberry ketone de ontwikkeling van stamcel tot vetcel afremde, maar de ontwikkeling van stamcel in botcel juist aanmoedigde.


Raspberry ketone: afslanken en tegelijkertijd je botten sterker makenResultaten
In een experiment stelden de Japanners de stamcellen bloot aan rhBMP-2, een eiwit dat stamcellen zich laat ontwikkelen tot een botcel. Daarnaast stelden de onderzoekers de cellen bloot aan een hoge concentratie raspberry ketone. Hoe hoger die concentratie, hoe meer alkaline phosphatase maakten de cellen aan. Dat wijst er op dat de cellen zich ontwikkelden als een osteoblast, een botcel die skelet opbouwt.


Raspberry ketone: afslanken en tegelijkertijd je botten sterker makenIn een ander experiment stelden de Japanners de stamcellen bloot aan verschillende concentraties van de vitamine A-analoog all-trans-retinoic acid. Ook die stof stimuleert de ontwikkeling van een stamcel tot botcel. Hoe meer raspberry ketone er aanwezig was, des te meer alkaline phosphatase maakten de cellen aan - en hoe verder was de ontwikkeling van de botcellen gevorderd.


Raspberry ketone: afslanken en tegelijkertijd je botten sterker makenRaspberry ketone had echter geen duidelijk effect op de ontwikkeling van stamcel tot vetcel, ontdekten de Japanners tenslotte.

Conclusie
"Our results indicate that raspberry ketone has the ability to promote the differentiation of C3H10T1/2 stem cells into osteoblasts", schrijven de Japanners. "Further investigations of the mechanisms leading to the effect of raspberry ketone on osteoblast differentiation are required."

Dat onderzoek is interessant voor de supplementenindustrie. De meeste gebruikers van afslanksupplementen zijn vrouwen, en de basis van de meeste huidige afslanksupplementen is cafeïne. Er zijn nogal wat studies waarin stevig gebruik van cafeïne botontkalking bij vrouwen in de hand werkt. [Am J Epidemiol. 1990 Oct;132(4):675-84.] [Am J Clin Nutr. 1991 Jul;54(1):157-63.] [Am J Clin Nutr. 1994 Oct;60(4):573-8.] Misschien, heel misschien, kan toevoeging van raspberry ketone aan afslanksupplementen die producten niet alleen effectiever maken, maar ook botvriendelijker.

Bron:
J Med Food. 2014 Mar;17(3):332-8.

Meer:
Raspberry ketone maakt de huid veerkrachtig en stimuleert haargroei (15-5-2019)
Raspberry ketone, de vetverbrander uit framboos (14-4-2011)


Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten Hoe minder frisdrank je drinkt, hoe sterker zijn je botten Betaine maakt misschien niet alleen spieren, maar ook botweefsel sterker

Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten
Vijftigplussers die niet of weinig bewegen verminderen hun kans op botontkalking als ze elke dag een stevige dosis vitamine C binnenkrijgen.

Hoe minder frisdrank je drinkt, hoe sterker zijn je botten
Frisdrank tast het skelet aan. Hoe vaker je frisdrank drinkt, hoe groter is de kans dat je een bot breekt.

Betaïne maakt misschien niet alleen spieren, maar ook botweefsel sterker
Dat suggereert het reageerbuisonderzoek, dat Italiaanse onderzoekers van het San Raffaele Scientific Institute hebben gepubliceerd in de Journal of Translational Medicine.