Opgeladen: 16-8-2018
Opgeborgen in: Hitte
Translation: Sauna makes fit people even healthier (17-8-2018)

Sauna maakt fitte mensen nog gezonder

Frequente blootstelling aan extreme hitte is gezonder voor fitte individuen dan voor mensen met een zittende leefstijl. Tot die slotsom komen Poolse bewegingswetenschappers van Gdansk University in een kleine humane studie, die is verschenen in BioMed Research International. Volgens de Polen stimuleert geregeld saunabezoek bijvoorbeeld katabole processen bij sedentaire individuen, terwijl saunabezoek bij sporters juist een tegenovergesteld effect heeft.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met twee groepen van jonge mannen. De ene groep had een zittende leefstijl, de andere groep bestond uit topfitte voetballers. Elke groep bestond uit 11 proefpersonen.

Gedurende 4 weken moesten de mannen 3 keer per week naar een sauna. "Participants spent time in a Finnish sauna room at 98.2 degrees Celsius and 10 percent humidity", specificeren de onderzoekers. "The time was comprised of two 15-minute stints during the same session (total time: 30 minutes per session) with a 5-minute break for cooling under the shower (water temperature was 18 degrees Celsius)."

Voor, tijdens en vlak na het experiment keken de onderzoekers in bloedcellen van hun proefpersonen naar de activiteit van een aantal cruciale genen.

Resultaten
In de loop van het experiment nam vlak na de saunasessies bij beide groepen het gen voor interleukine-10 actiever, maar die toename was beduidend forse bij de sporters. Interleukine-10 is een anti-inflammatoire cytokine. Meer interleukine-10 betekent dat immuuncellen rustiger worden en de intensiteit van de ontstekingen in het lichaam afneemt.


Sauna maakt fitte mensen nog gezonderBij de sedentaire individuen lieten de saunasessies de activiteit van heat shock protein-27 [HSP27] afnemen. Dat eiwit zit als een soort cellulair piepschuim rond moleculen die normaliter eiwitstructuren in cellen afbreken - en, als ze er zin in hebben, de cellen zelf. Maar dan moet dat HSP-27 wel weg. Een verminderde activiteit van HSP27 betekent dus meer katabole activiteit.

Bij de sporters was het precies andersom. Bij hen nam gedurende het experiment de activiteit van HSP27 juist toe. Of dat ertoe leidde dat de sporters minder spieren afbraken, hebben de Polen niet onderzocht.


Sauna maakt fitte mensen nog gezonderConclusie
Hoe mensen op blootstelling aan extreme hitte reageren, hangt af van hun fitheid, concluderen de onderzoeker. Hoe fitter je bent, hoe positiever het effect van die hitte op je gezondheid.

Bron:
Biomed Res Int. 2018 Feb 28;2018:1685368.

Meer:
Sporter op creatine kan prima tegen de hitte (20-4-2018)
Trainen bij warm weer? Een plantenspuit verbetert je prestaties (22-7-2016)
Heet bad na training bereidt sporters voor op fysieke inspanning bij hoge temperatuur (14-6-2016)


Houd je hoofd koel, vergroot je uithoudingsvermogen

In de zomer laat tyrosine duursporters beter presteren

Koude sportdrank werkt beter

Houd je hoofd koel, vergroot je uithoudingsvermogen
Bij warm weer kunnen duursporters langer achtereen op een redelijk intensief niveau blijven presteren als ze hun nek afkoelen.

In de zomer laat tyrosine duursporters beter presteren
Supplementen die de concentratie dopamine in de hersenen opvoeren zijn interessant voor duursporters. Als die moeten presteren als het warm is, tenminste.

Koude sportdrank werkt beter
Sportdrankjes werken onder zomerse omstandigheden beter als ze koud zijn.