Schakel ongezonde bacteriën uit en leef langer
In de menselijke darmen leven goedaardige en soms zelfs gezondheidsbevorderende bacteriën, maar ook bacteriën die microbiologen in verband brengen met negatieve gezondheidseffecten. Het uitschakelen van de aanwezigheid van die laatste groep micro-organismen kan de levensduur aanmerkelijk verlengen. Dat ontdekten anti-verouderingsonderzoekers van het Amerikaanse Scripps Research Institute per toeval, toen ze proeven deden met fruitvliegjes.
Studie
Fruitvliegjes leven maar een paar weken, en zijn dus verschrikkelijk populair bij verouderingsonderzoekers. Je zet ze in een glazen pot, stelt ze bloot aan de condities die je wilt onderzoeken, en kijkt hoe hoe oud ze worden.
In deze studie manipuleerden de onderzoekers de zuurgraad van de voeding van de fruitvliegjes. Ze verzuurden de gistextracten van de vliegjes bijvoorbeeld door er azijnzuur en kaliumacetaat aan toe te voegen, of maakten die voeding juist meer alkalisch door de toevoeging van een mengsel van kaliumcarbonaat en kaliumbicarbonaat.
Resultaten
De fruitvliegjes die verzuurde gistextracten kregen leefden lander dan de fruitvliegjes die basische extracten kregen. Hoe zuurder de voeding [dus hoe lager de pH], hoe langer de levensduur van de vliegjes.
Toen de onderzoekers hun proeven herhaalden en antibiotica door de gistextracten van de vliegjes hadden gedaan, leefden alle vliegjes een stuk langer en verdween de levensverlengende werking van de verzuurde voeding bijna volledig. Hetzelfde was het geval bij axene fruitvliegjes. Dat zijn fruitvliegjes die steriel zijn en ook niet in contact komen met micro-organismen.
De levensverlenging van zure voeding heeft dus iets met bacteriën van doen. Daarom bepaalden de onderzoekers de bacteriesamenstelling van het voedsel van de vliegjes. Hoe zuurder die was, hoe minder bacteriën van het Firmicutes-fylum zaten daarin. Nogal wat 'slechte' bacteriën vallen onder dat fylum.
Mechanisme
"We hypothesize that high food pH might contribute to dysbiosis, increasing the presence of pathogenic compared with commensal bacteria, which ultimately alters intestinal homeostasis and impairs health, schrijven de onderzoekers. "The shift toward Firmicutes on high pH food is reminiscent of the shift in the dominant phyla or ratio of phyla seen in aging mammals. In mammals, these changes can be associated with detrimental effects on health."
[Nature. 2012 Aug 9;488(7410):178-84.]
[Nature 2006;444:1027-31.]
Conclusie
"We hypothesize that small differences in nutrient intake over a lifetime can profoundly affect health and survival", schrijven de onderzoekers. "Food additives, including acids or drugs,are often supplemented to fly media without considering the effect they have on pH."
Speculatie
Als het uitschakelen van Firmicutes ook bij mensen een levensverlengende werking heeft - en dat weten we dus nog niet - dan is natuurlijk de vraag hoe je dat voor elkaar krijgt. Azijnzuur door je eten knikkeren is waarschijnlijk niet effectief. De menselijke voeding is al zuur. Alle bacteriën uitschakelen maakt mensen niet gezonder, en is dus ook geen optie.
Probiotica dan maar?
Bron:
J Nutr. 2015 Dec;145(12):2789-96.
Meer:
Probiotische bacterie LKM512 verlengt levensduur in dierstudie (21-9-2011)
Levensverlengende bacterie woont in de buik van eeuwenoude Chinezen (13-7-2009)
|